Boomonderhoud met kettingzaag

omgewaaide boom

omgewaaide boom

Boomonderhoud met kettingzaag

Bomen groeien, sommige sneller dan anderen. Belangrijk is dat de boom in een goede vorm blijft. De boom mag geen gevaar vormen voor de omgeving.
En zieke bomen moeten sowieso worden omgezaagd. Een boom met een zwak wortelgestel kan bij een flinke storm omwaaien, met alle gevolgen van dien.
Kettingzagen kunnen dan handig zijn.

 

Boomverzorger of zelf zagen?

Boomverzorger
Boomverzorger

Heb je een boomverzorger nodig of pak je zelf de kettingzaag? Goede vraag. Als er wat kleinere takken moeten worden gesnoeid dan kun je dit vaak nog zelf met een takkenschaar, boomzaag of een kettingzaag. Als de takken te dik worden of je moet een complete boom omzagen, schakel dan professionele hulp in. Een boomverzorger of hovenier heeft de kennis om dit werk veilig te doen. Ze beschikken over de juiste beschermingsmiddelen en technieken.
En heb je een boom omgezaagd? Plant er dan eentje voor terug. Lees ook ons blog “De juiste boom voor elke tuin“.

 

Takkenschaar

 

Takkenschaar
Takkenschaar

Een takkenschaar is eigenlijk een supergrote snoeischaar. Je kunt grotere takken doorknippen met een takkenschaar. En flink kracht zetten met de lange hengsels.

 

Als de tak te dik is voor een snoeischaar probeer het dan met een takkenschaar. Als je wat bomen of flinke struiken in je tuin hebt staan, dan is een takkenschaar altijd handig.

 

 

Boomzaag

Boomzagen zijn er in verschillende uitvoeringen. Met een simpel boomzaagje kun je al een flinke dikke tak afzagen. Dit is wel handwerk en voor grote takken moet je flink zagen. Let op in welke richting de tak op gaat vallen en klim niet zomaar in een boom. Je zult niet de eerste zijn die eruit valt.

Kettingzaag

Een kettingzaag is een zeer handig gereedschap, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk. Met een kettingzaag zaag je snel dikke stukken boom door. Lees sowieso de handleiding goed door, maar dit is niet voldoende. Een kettingzaag heeft onderhoud nodig en de ketting kan eraf schieten. Volg dus een cursus of workshop “Veilig werken met de kettingzaag” als je hiermee aan de slag gaat.

Een kettingzaag werkt op benzine, accu of elektriciteit. Met een kettingzaag op accu loop je geen gevaar om het elektrische snoer door te zagen. Een accu- en elektrische zaag maken minder geluid dan de zaag met een benzinemotor. Ook kun je met deze twee kettingzagen binnen werken. Een benzinemotor is geschikt voor het buitenwerk. Je hebt niet veel benzine nodig om flink wat zaagwerk te verrichten. Laat je goed informeren bij aanschaf van een kettingzaag. Er zit verschil in de bladlengte en in de wattage.

En gebruik altijd beschermingsmiddelen als gehoorbescherming, een gelaatscherm en een zaagbroek.
Veiligheid staat voorop!