Haagwinde bestrijden

Haagwinde - Pispotjes - Calystegia sepium

Haagwinde - Pispotjes - Calystegia sepium

Haagwinde bestrijden

Haagwinde of pispotjes zoals we ze vroeger noemden, is een lastige slingerplant met lange snelgroeiende witte wortels onder de grond. Hoe kun je deze bestrijden?

 

Lastige plant

Haagwinde slingert door je tuinplant
Haagwinde slingert door je tuinplant

Haagwinde of Calystegia sepium is een plant welke een hele haag kan bedekken en verstikken.  Een echte woekerplant. Voor mij is dit dus een echt onkruid welke bestreden moet worden, ondanks de mooie trompetvormige witte bloemen.
De plant klimt in heesters, stuiken en hagen en draait met vele slingers rondom je tuinplant.
Van beneden naar boven kan je hele tuinplant erin verstrikt raken. De lange slierten wortels groeien onder de grond overal doorheen.

Hoe haagwinde bestrijden

Haagwinde slierten vanuit de ondergrond
Haagwinde slierten vanuit de ondergrond

Gebruik geen giftige middelen zoals glyfosaat. Dit middel doodt niet alleen de haagwinde, maar ook je struik of plant. Daarnaast komt het in de bodem terecht waar het slecht is voor je bodemleven. Ook kan het in het grondwater of oppervlaktewater terecht komen, met alle gevaren van dien. Handmatig verwijderen van haagwinde is dus het advies.

 

Uitputten van haagwinde

Door regelmatig de witte wortels weg te halen kun je de plant uitputten waardoor je er minder last van hebt. Helemaal er vanaf komen is een utopie. Als het eenmaal in je grond zit, kom je er moeilijk van af.

Een emmertje met verwijderde wortels van haagwinde
Een emmertje met verwijderde wortels van haagwinde

Grond omspitten

Als je geen of nauwelijks vaste planten hebt staan kun je het stukje van je tuin omspitten waarin haagwinte groei. Je moet wel elk stukje witte wortel verwijderen. Dit is vaak afdoende om een tijd lang van het probleem af te zijn.

 

Wieden

Haagwinde wortels
Haagwinde wortels

Heb je meerdere vaste planten staan dan is omspitten geen optie. De plant groeit het snelst in de lente en de zomer. Dit is dan ook het juiste moment om in actie te komen.
Volg dan de slingerdraden naar de grond en trek de plant er met wortel en al uit. Gebruik een klein schepje om resterende worteldelen eruit te halen. De wortels kunnen namelijk diep de grond ingroeien.
Lees ook ons eerdergeschreven tuinblog over “Schoffelen en wieden”.

 

Bodemleven

Tijdens het wieden kun je gelijk zien hoe je bodemleven eraan toe is. Als je veel regenwormen, spinnetjes, pissebedden, duizendpoten, springstaartjes, etc. tegenkomt, dan heb je een goede levende bodem. Dit is van belang voor het goed groeien van je tuinplanten. Een goed bodemleven helpt hierbij.

 

Aanhouder wint

Hoewel je haagwinde nooit helemaal uit je tuin kunt weren, kun je er wel voor zorgen dat ze geen plaag gaan vormen voor je vaste planten, heesters en struiken. Ze slingeren namelijk door alle planten heen. De aanhouder wint. Een enkel plantje is geen probleem, maar laat het niet uit de hand lopen.