Een biodiverse tuin – vol leven

Tuinhappy.nl - Gewone Sachembij
Creëer je eigen paradijs: een biodiverse tuin vol leven
Een biodiverse tuin is veel meer dan een mooie buitenruimte — het is een levendig ecosysteem waarin planten, dieren en insecten samen een harmonieuze balans vormen. In een wereld waar biodiversiteit steeds meer onder druk staat, kun jij met je tuin een verschil maken. En het mooie is: het is helemaal niet ingewikkeld. In deze blog neem ik je mee in de stappen om jouw tuin om te toveren tot een biodivers paradijs.

Bomen, struiken en bodembedekkers: de basis van een levend landschap
De ruggengraat van een biodiverse tuin begint bij een gelaagde opbouw. Door bomen, struiken en bodembedekkers aan te planten, creëer je verschillende hoogtes en schuilplaatsen voor allerlei soorten dieren. Kies bij voorkeur voor inheemse soorten zoals de meidoorn, vlier of wilde lijsterbes. Deze bieden voedsel en nestgelegenheid voor vogels en insecten.
Bodembedekkers zoals kruipend zenegroen of wilde maagdenpalm zijn niet alleen prachtig om te zien, maar houden ook vocht vast, onderdrukken onkruid én bieden een veilige schuilplek voor kleine dieren zoals egels en padden. Door te variëren in beplanting vergroot je de diversiteit aan bezoekers in je tuin aanzienlijk.
Lees ook ons eerdere blog “Het nut van bodembedekkers”
Foto: Goudaardbei en Smeerwortel
Insectenhotel: luxe verblijf voor bestuivers
Insecten zijn onmisbaar in een biodiverse tuin. Ze bestuiven bloemen, ruimen afval op en vormen een belangrijke voedselbron voor vogels en andere dieren. Door een insectenhotel te plaatsen geef je nuttige insecten zoals wilde bijen, lieveheersbeestjes en oorwormen een veilige plek om te nestelen.
Plaats het hotel op een zonnige, droge plek, bij voorkeur in de buurt van bloeiende planten. Vul het met natuurlijke materialen zoals bamboe, holle stengels en houtblokken met gaatjes. Binnen 1 week hadden wij al veel bezoekers en waren de metselbijen al bezig!
Boomschors op de paden: natuurlijk én functioneel
Naast planten is ook het materiaal dat je gebruikt in je tuin van invloed op de biodiversiteit. Door paden aan te leggen met boomschors sla je twee vliegen in één klap. Het ziet er natuurlijk uit en past perfect in een ecologische tuin, én het biedt een schuilplek voor insecten en kleine bodemdieren zoals kevers en pissebedden.
Boomschors is bovendien waterdoorlatend, dempt het geluid en voorkomt dat je modderige voeten krijgt na een regenbui. Een win-win voor jou én de natuur.

Inzaaien met inheemse bloemen: kleur en nectar
Tot slot: bloemen! Inheemse bloemen zijn een magneet voor vlinders, bijen en andere bestuivers. Door verschillende bloemenzaadmengsels in te zaaien, zorg je voor bloei van het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Denk aan soorten zoals korenbloem, klaproos, margriet en gele ganzenbloem.
Kies bij voorkeur voor biologische, inheemse zaadmengsels. Deze zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat en worden het best herkend door onze lokale insecten. Je kunt ze zaaien in een border, tussen het gras of op kale stukken grond. Met een beetje geduld ontstaat er een kleurrijke, geurende bloemenzee die barst van het leven.
Met deze eenvoudige stappen geef je de natuur alle ruimte, zelfs midden in de stad. Een biodiverse tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een feest voor je zintuigen. Dus trek je tuinhandschoenen aan en laat je tuin bruisen van het leven! 🌿🦋🐝
Zaaien bloemenmengsels
In het afgelopen najaar heb ik een Streektuinmengsel gezaaid. Dit mengsel is specifiek geschikt voor onze streek. Eind februari zagen we al de eerste zaailingen boven de grond. Eind maart heb ik een inheems bloemenmengsel gezaaid (ontvangen na de cursus Biodiversiteit van KB zoemt). Na twee weken waren er al kiemplantjes te zien. Ik ben benieuwd of tussen de twee mengsels verschil is te zien in de uiteindelijke bloeitijd.
De soorten bloemen verschillen zodat ik verwacht mooie foto’s van beide mengsels te kunnen maken deze zomer.
Linkerfoto:
Links van het pad mengsel n.a.v. cursus Biodiversiteit KB Zoemt (gezaaid voorjaar 2025), twee weken na opkomst.
Rechts van het pad mengsel Streektuinmengsel Hollands & Utrechts laagveengebied (gezaaid najaar 2024)
Rechterfoto: Mengsel cursus Bioidiversiteit twee weken na opkomst
Bonus-tip: bouw een takkenril als natuurlijke grens
Heb je na het snoeien een hoop takken over? Gooi ze vooral niet weg! Gebruik ze om een takkenril te maken: een eenvoudige, natuurlijke afscheiding van opgestapelde takken tussen twee rijen palen. Zo’n ril is niet alleen een mooie, rustieke manier om je tuin af te bakenen, het is ook een waar vijfsterrenhotel voor allerlei dieren.
Egels, muizen, padden en insecten vinden er beschutting, vogels gebruiken de ril als broedplek en ook schimmels en mossen profiteren van het rottende hout. Plaats de takkenril op een rustige plek, eventueel in de schaduw van een struik of boom, en vul hem aan met bladeren of ander natuurlijk materiaal. Een ril hoeft niet perfect te zijn — hoe rommeliger, hoe beter voor de natuur.
