Zelf bloemen zaaien
Zelf bloemen zaaien
Tips om zelf je éénjarige bloemen te zaaien.
Voordelen van zelf bloemen zaaien
- Gezonde bodem
- Veel verse bloemen
- Vlinders, bijen en nuttige insecten
Gezonde bodem
Je kunt prima je eigen bloemen zaaien zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je kunt zelf zorgen voor een gezonde bodem waarin je bloemzaden goed kunnen ontkiemen en opgroeien. Met organische meststoffen verrijk je je bodem en zal er een natuurlijk evenwicht ontstaan. Een gezonde plant is minder vatbaar voor ziekten. Zo houd je dus je bodem gezond. Koop bio-zaden als je wilt dat ook de zaden gifvrij en zonder kunstmest worden opgekweekt, verpakt en verwerkt.
Veel verse bloemen
Je plukt de bloemen vers uit je tuin, hierdoor staan ze langer in je vaas. Als je zelf zaait, heb je ook al snel veel bloemen. Leuk voor mooie boeketten of om weg te geven. Zaai meerdere soorten bloemen en zaai niet alles op hetzelfde moment. Door op meerdere momenten te zaaien kun je je oogst spreiden over het seizoen. En kies ook gerust voor inheemse bloemen zoals de vele soorten Buzzy Native Flowers.
Vlinders, bijen en nuttige insecten
Zorg voor een verscheidenheid aan soorten bloemen, dit bevordert de biodiversiteit in je tuin. Er komen op deze manier meerdere soorten insecten op je bloemen af.
Tips voor een plukhoekje met bloemen
- Kies goede plek
- Grondbewerking
- Kies juiste bloemen
- Onderhoud
Kies goede plek
Bloemen groeien het beste op een plekje in de zon. Kies anders een plek met minimaal 6 uur zonlicht per dag. Je kunt voorzaaien in bakjes op de vensterbank, in een kasje of direct buiten. Kijk op het zaaizakje wat de juiste zaaiperiode is. De kans op nachtvorst moet voorbij zijn op het moment dat de plantjes opkomen.
Grondbewerking
Maak de grond los en luchtig en verwijder onkruid. Zorg voor een goed vruchtbare bodem door bijvoorbeeld organische meststoffen te gebruiken. Zo krijgen je jonge plantjes al vanaf het begin voldoende voeding. Strooi de zaden goed verspreid uit en druk de grond goed aan. Strooi eventueel wat los zand over de zaden zodat de vogels het niet direct opeten. De zaden hebben vocht en warmte nodig om te ontkiemen. Houd de bodem dus voldoende vochtig.
Kies juiste bloemen
Er is een enorme keuze aan bloemzaden. Bepaal eerst of je éénjarige bloemen wilt. Deze zaai je in het voorjaar en bloeien nog hetzelfde jaar. Eénjarige bloeiers geven een kleurboost aan je tuin. Tweejarige bloemen zaai je voor de winter. Je plant ze dan al uit en ze bloeien in het volgend jaar. Meerjarige bloemen zijn vaste planten welke jaarlijks bloeien.
Wil je snijbloemen kweken voor in een vaas, kies dan soorten die speciaal zijn geselecteerd als snijbloem. Zorg voor variatie in het oogstmoment zodat je de gehele zomer kunt plukken. Zinnia’s, Gipskruid, Kantbloem, Cosmea, Korenbloemen, etc. zijn prima snijbloemen. Maar kies gerust je eigen soorten uit.
Als je enkel bloemen wilt voor een bloemenhoekje in je tuin of moestuin dan kun je ook voor mooie bloemenmengsels kiezen. Ook hierin is een ruime keuze beschikbaar. Vogels, vlinders, bijen en nuttige insecten zijn dol op bloemenmengsels. Ze komen af op het voedsel (zaden, nectar, etc.) welke ruimschoots aanwezig is in een bloemenmengsel. Je helpt hiermee de biodiversiteit in je tuin te vergroten.
Onderhoud
Haal onkruid tijdens het kiemproces weg. Zo is er voldoende ruimte voor je kiemplantjes om te groeien. Laat de jonge plantjes niet uitdrogen en pas op bij nachtvorst. Dek bij mogelijke nachtvorst de plantjes af.
Snijbloemen knip je regelmatig af zodat er steeds nieuwe bloemen ontstaan.
Geniet van het zaaiproces en maak vooral mooie boeketten.