Maak je eigen pluktuin

Pluktuin bloemen zaaien

Pluktuin bloemen zaaien

Maak je eigen pluktuin

 

Hoe je zelf eenvoudig en goedkoop een pluktuin of plukhoekje kunt maken. Start nu met zaaien van je bloemenzaden.

 

Hommel op Zinnia
Hommel op Zinnia

Biodiversiteit, daar draait het om tegenwoordig. Een omgeving creëren waarin veel soorten insecten, bloemen en planten kunnen groeien. Een tuin met veel bloemen trekt vanzelf vogels, vlinders en nuttige insecten aan.
Maak dus van je tuin een pluktuin, of bestempel een hoekje als plukhoek.

Je zult verbaasd zijn over je zelf te plukken boeketten.

 

Plekje in de zon

 

Plukbloemen groeien het liefst op een zonnige plek. Heb je dus een plekje in de zon, dan heeft dat de voorkeur. Ga anders voor een half zon half schaduw plek. Op plekken met alleen schaduw is het wat lastiger om een pluktuin aan te leggen.

Welke planten zijn geschikt voor een pluktuin

 

In een pluktuin kun je zowel éénjarigen, tweejarigen, vaste planten, bollen en knollen planten.
Je kunt het beste starten met éénjarigen. Probeer daarna ook eens tweejarigen en bollen en knollen zoals Dahlia’s. Met vaste planten kun je je pluktuin verder aanvullen.

Eénjarigen, zaai ze zelf. Ik heb goede ervaring met de volgende soorten:

  • Cosmea
  • Korenbloemen
  • Zinnia
  • Kantbloem
  • Gipskruid
  • Juffertje in ’t Groen
  • Lathyrus

Er zijn er nog veel meer. Kijk eens op de website van DeZaden.nl voor een uitgebreid assortiment pluktuin bloemen.

Lathyrus kun je al vroeg in het voorjaar zaaien. De bloemen geuren heerlijk en je oogst er mooie mini-boeketjes van in prachtige pastelkleuren.
Gipskruid en Kantbloem zijn mooie witte aanvullers voor je boeket. Cosmea heeft groen blad is verkrijgbaar in mooie roze/paarstinten maar ook in oranje (Sunset). Daarnaast zijn er prachtige bloemtypen beschikbaar zoals Cosmea Sea Stars en Cosmea Sea Shells.

Cosmea Sunset en Cosmea Sea Shells
Cosmea Sunset en Cosmea Sea Shells

 

Boeket Zinnia's
Boeket Zinnia’s

Ook Zinnia’s zijn er in verschillende soorten beschikbaar. Voor mij is dit een bloem die niet te missen is in je pluktuin. Een stevige tak, het hele seizoen bloei en in prachtige kleuren.

Dit jaar ga ik voor de Californische Reus, Envy, Queen, Royal Purple en de kleine Thumbelina’s.

Zinnia blijft lang houdbaar in een vaas.

 

 

 

 

Juffertje in 't Groen
Juffertje in ’t Groen

Maar het Juffertje in ’t Groen heeft mijn hart gestolen. De meest bijzondere bloem in de pluktuin wat mij betreft.

Na de prachtige bloei verschijnen er zaaddozen. Deze zijn ook decoratief in je plukboeket.

Het Juffertje is er in verschillende kleuren: lichtblauw, paars, rose en wit.

 

 

 

 

Bloemenmengsels

Bloemenmengsel Friendly Flowers
Bloemenmengsel Friendly Flowers

Vind je het lastig om te kiezen, zaai dan ook eens een bloemenmengsel. Deze mengsels zijn bijzonder goed samengesteld. Al vroeg bloeien de eerste bloemen. Langzamerhand gaat de bloei over in andere soorten. Aan het eind van de zomer bloeit er nog van alles. Ook kun je een mooi gemengd plukboeket oogsten uit een bloemenmengsel. Met de mengsels van Friendly Flowers kun je bijvoorbeeld 15 m2 of 50 m2 in één keer inzaaien.

Al snel na de eerste bloei zie je al zweefvliegjes en andere insecten. Op een mooie zomerdag spot je mooie vlinders. En wil je meer vogels, zaai dan ook wat zonnebloemen. Vogels zijn gek op de zaden van zonnebloemen.

 

 

Grondbewerking

 

Zinnia in zaaibakje
Zinnia in zaaibakje

Zaaien in zaaibakjes

Zaaien kun je binnen in zaaibakjes of buiten in de volle grond. Kijk op het zaaizakje wat de beste methode is. Als je zaait in zaaibakjes kun je de plantjes wat eerder uitplanten. Na het zaaien kun je de plantjes nog verspenen in wat grotere potjes.

Als ze voldoende wortels hebben plant je ze uit in de tuin. Houd echter wel rekening met de kans op nachtvorst tot begin mei.

 

Zaaien in de volle grond

Als je direct zaait in de volle grond dan hoef je de plantjes niet meer te verplanten. Verdeel het zaad goed over je zaaibed. Voor een goede verdeling kun je het zaad mengen met wat zand.

Zorg, voordat je gaat zaaien voor een losse grond. Spit de grond anders om en haal al het onkruid eruit met wortel en al. Ook oude plantenresten kun je het beste verwijderen. Maak de grond fijn en vochtig en zaai je bloemen uit zoals op het zakje staat vermeld.

Houd de juiste zaaitijden aan dan voorkom je dat een nachtvorst de net gekiemde plantjes beschadigen. Half mei, na de IJsheiligen, is er amper nog kans op nachtvorst.

Druk grond goed aan
Druk grond goed aan

Dek het zaad af met wat zand, druk het goed aan met een plank en geef voldoende water. Zorg voor een sproeier of gieter met een fijne nevel zodat het zaad niet weg kan spoelen. En let er de eerstkomende tijd op dat de grond niet uitdroogt. Al snel zie je de eerste zaden ontkiemen.
Hoge mengsels kun je het beste wat ondersteunen met wat steunmateriaal.

 

 

Tip: Probeer je bloeiseizoen te verlengen door op meerdere momenten te zaaien. Stem ook de bloeitijden van de verschillende soorten op elkaar af zodat je tot lang in de nazomer van je plukboeketten kunt genieten.

 

 

Veel plezier met je eigen pluktuin.

Zinnia in verschillende kleuren
Zinnia in verschillende kleuren

 

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen #ADV