Buurttuin

Buurttuin Someren-Heide

Buurttuin Someren-Heide

Buurttuin

Zorgt voor groene verbinding

 

Wat een mooi initiatief. De buurttuin is al bekend in diverse dorpen en steden. Het is niet alleen een mooie groente- en/of bloementuin, maar een buurttuin verbindt ook mensen en is een plek om samen te komen. De tuin wordt met elkaar aangelegd en onderhouden.

 

Buurttuin Someren-Heide

Bloemen en groente in buurttuin
Bloemen en groente in buurttuin

In Someren-Heide vind je zo’n mooie tuin. Deze buurttuin is tot stand gekomen in samenwerking met de ouderenorganisatie KBO, de gemeente en de eigenaar van de grond. Een plek waar in de toekomst wat zonnepanelen gaan komen wordt daar aan het oog onttrokken door de buurttuin. Twee vliegen in één klap. Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, is de buurttuin al in gebruik. De zonnepanelen zijn daardoor niet zichtbaar in het landschap, en de buurttuin heeft een mooie sociale functie. De tuin is 25 juni 2022 officieel geopend, na een eerste proefjaar.

De tuin is wel 2.500 m2 groot en door een haag van ca. 420 struikjes omzoomd. Naast bloemen worden er diverse groente- en fruitsoorten opgekweekt, waaronder aardappels, asperges, kruiden en lekker fruit. De kruidenhoek wordt ook gebruikt door een kok van het lokale restaurant. En uit de pluktuin kun je mooie boeketjes halen. De tuin wordt door vrijwilligers gerund. De gemeente helpt mee met het maaien van de graspaden.

 

Ieder kan meedoen

Koffieschuurtje in Someren-Heide
Koffieschuurtje in Someren-Heide

Ieder die lid is van de vereniging mag meedoen met de tuinwerkzaamheden en mag meedelen in de oogst van bloemen en groente.
Alle inwoners van het dorp Someren-Heide mogen meedoen. Leerlingen van de plaatselijke scholen krijgen van de ervaren tuiniers les over de opkweek van groenten.
Scholieren hebben voor de vakantie boontjes gezaaid. Na de schoolvakantie kunnen ze zelf de boontjes gaan plukken. Jong geleerd is oud gedaan.

Sponsoring

Een aantal plaatselijke bedrijven sponsoren in de vorm van groenteplanten, zaden of materialen. Vrijwilligers hielpen mee bij de aanleg van de stroomvoorziening en de waterput met waterpomp.
De gehele tuin ziet er strak en goed onderhouden uit.

De organisatie is nu nog in handen van een aantal KBO leden maar gaat daarna over in een stichting. Gezamenlijk is een activiteitenplan opgesteld zodat duidelijk is wat er gedaan moet worden. Ieder die de handen uit de mouwen wil steken meldt zich aan bij de organisatie en kan aan de slag.

 

Buurtschuurtje

Bloemenmengsel in de buurttuin
Bloemenmengsel in de buurttuin

De harde werkers kunnen vervolgens koffie zetten in een klein buurtschuurtje en er staan wat stoelen. De hele buurt is trots op het resultaat.

 

Buurttuin verbindt

Het is tenslotte fijn om met anderen samen een activiteit te ondernemen. In Someren-Heide weten ze hoe dat moet.  Een mooi idee om samen je buurt groener en gezelliger te maken.

 

 

 

Bekijk meer voorbeeldtuinen op deze website.