Tips voor een regentuin
Waarom een regentuin?
Zelf regenwater opvangen in je tuin is voordelig voor het milieu, maar ook voor jezelf.
Hier een aantal tips om van je tuin een regentuin te maken.
Waarom regenwater opvangen?
Er zijn meerdere redenen om regenwater op te vangen en een regentuin te maken. Naast het besparen van drinkwater zorg je er ook voor dat er minder water naar het riool gaat. Je beschikt over een handig voorraadje eigen schoon water voor je planten, je auto, je toilet of je wasmachine. En je voorkomt bij hoosbuien dat riolen overlopen, met alle gevolgen van dien. Er is minder belasting van het rioleringssysteem.
Drinkwater besparen
Planten kun je prima voorzien van regenwater. Hier hoef je geen drinkwater voor te gebruiken. Je bespaart dus op waterkosten en je helpt mee water te besparen. Waarom zou je drinkwater gebruiken als regenwater prima geschikt is voor je planten. Sproeien met drinkwater is gewoon zonde. Gebruik slootwater, regenwater uit je vijver of grondwater.
Minder water naar riool
Als iedereen regenwater zou opvangen, dan voorkom je dat rioleringen overbelast raken. Regenwater loopt van een terras zonder beplanting direct het riool in. Met gras, planten, waterdoorlatende bestrating of opvangbakken zorg je dat water een poosje in je tuin kan blijven.
Eigen voorraad water
Je kunt een eigen voorraadje water aanleggen in een regenton, vijver of regenwater opvangbakken. Bij droogte mag je soms niet sproeien. Een eigen watervoorraad is dan handig. Ook is regenwater erg zacht. Het bevat geen kalk en ook geen chemische stoffen waarmee van water drinkwater wordt gemaakt. Deze chemische stoffen komen zo ook niet in je bodem terecht. Als je regenwater hergebruikt help je mee aan een duurzamer milieu.
Bij extreme droogte kan er door het Waterschap geadviseerd worden minder te sproeien of minder water te gebruiken. Je eigen voorraadje water kan dan uitkomst bieden.
Hoe leg je een regentuin aan
Maak een tekening van je tuin
Bekijk je tuin tijdens en na regenbuien. Hoe stroomt het water in je tuin en waar blijft het lang staan. Leg dit in een tekening vast en bepaal hoe je het water door je tuin kunt laten stromen. Door zelf gootjes en greppeltjes aan te leggen kun je het water een bepaalde kant opsturen. Het water stroomt dan de juiste kant op naar bijvoorbeeld een Wadi of een plek waar het in de bodem kan worden opgevangen.
Afkoppelen van regenpijp
Het afkoppelen, of gedeeltelijk afkoppelen van je regenpijp is een manier om een waterstroompje in je tuin te maken. Begin met een afdakje van bijvoorbeeld een schuurtje om te zien hoeveel water je kunt verwachten. Of maak gebruik van een zogenaamde hemelwater onderbreker. Dit is een klepje in je regenpijp welke je zelf dicht of open kunt doen. Als er toch teveel water je tuin instroomt kun je gemakkelijk het klepje dicht doen en loopt het regenwater weer het riool in.
Hierbij een foto van een hemelwater onderbreker (Foto: Diemel Groenvoorzieningen)
Waterdoorlatende bestrating
Dit is bestrating waar water doorheen kan sijpelen. Denk bijvoorbeeld aan boomschors, mulch of grind. Maar ook terrastegels met gaten erin zijn hiervoor geschikt. Ook kun je een deel van je terras openlaten om hierin planten aan te planten. Kijk bijvoorbeeld naar dit voorbeeld met Lavendel planten.
Sedumdak
Een sedumdak is een dak met beplanting. De beplanting en de grond op het dak houden water langer vast. Dit is een voordeel voor je planten. Deze hoef je meestal geen water te geven. Zorg wel dat je bij de start van je sedumdak de plantjes wel even helpt met bewortelen door ze dan wel te voorzien van water en voedingsstoffen. Organische meststoffen werken ca. 3 maanden lang en zorgen voor een goede start van je sedumplanten.
Regentonnen
Gebruik één of meerdere regentonnen om water in op te vangen. Regenwater is zacht water voor je planten, het bevat geen kalk of chloor en is dus ook prima voor het behoud van je bodemkwaliteit. Met een gieter in de buurt geef je snel je planten water.
Juiste planten
Hoosbuien komen vaker voor. Pas je beplanting dan ook hieraan aan. Kies voor tuinplanten die van een vochtige grond houden en niet direct verdrinken als ze eens in wat teveel water staan. Voorbeelden zijn o.a.: Hosta, Ligularia, Lythrum, Astilbe en Hemerocallis. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer regenbestendige planten. Met een laagje mulch rondom je planten kun je vocht langer vasthouden en drogen je planten minder snel uit.
Als je zelf een stroompje in je tuin maakt door bijvoorbeeld je regenpijp af te koppelen, zorg dan dat de juiste planten staan op de plek waar het water naartoe stroomt.
Bodembewerking
Zorg dat je grond niet inklinkt. In een grond welke is dichtgeslipt kunnen plantenwortels niet gedijen. Kleigrond of zandgrond kun je bijvoorbeeld verbeteren met meer organisch materiaal/humus. Veengrond bevat meestal al voldoende organisch materiaal. Zorg voor een luchtige bodem, bewerkt de grond voordat je planten gaat planten.
Regenwater opslagsysteem
Plaats een regenwater opslagsysteem. Dit zijn opvangbakken, ingegraven in je tuin, onder je terras of in je schutting waarin regenwater kan worden opgeslagen.
Bij een regenwater systeem loopt het water van het dak via één of meerdere regenwaterbuizen naar een ondergrondse regenwatertank. Hierin zit een filter om te voorkomen dat er vuil in de tank komt. Het water kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld toilet, wasmachine, wassen van de ramen of auto en voor je planten of gazon. Regenwater bevat geen kalk en is daarom zacht voor je planten en voor je was. Het geeft geen strepen op je ramen.
Het verzamelde regenwater wordt door middel van een onderwaterpomp opgepompt naar je buitenkraan, je wasmachine of toilet.
Mocht de tank leeg zijn dan schakelt het systeem automatisch over naar drinkwater, zo heb je altijd water.
Bekijk ook de video voor uitleg over een regenwater opslagsysteem van mijnwaterfabriek.nl
Laat je verder goed informeren over bijvoorbeeld het reinigen van de filters of de wet- en regelgeving omtrent deze systematiek.
Goed bezig
Met het opvangen en opnieuw gebruiken van regenwater ben je goed bezig! Werk met het klimaat mee en leg ook een regentuin aan.