
Schoffel – gesmeed of niet?
Waarom een gesmede schoffel?
Ik vraag het aan Sietse de Wit van het familiebedrijf De Wit, welke al 5 generaties lang zelf kwaliteitsgereedschappen maken. Als iemand er verstand van heeft dan is hij het.

“Onze familie is al heel vroeg begonnen met het produceren van schoffels. Sinds het jaar 1898 is Willem de Wit begonnen en zo’n 8 jaar later bouwde hij zijn eerste machinale smeedhamer.
De schoffel is een product vanuit onze beginjaren. Vandaag de dag maken we jaarlijks 40.000 stuks gesmede schoffels. Het woord zegt het vervolgens al, een gesmede schoffel dat is niet zo maar een schoffel zoals vele andere schoffels.
Gesmeed

Gesmeed wil zeggen dat het blad van de schoffels taps of conisch gesmeed is. Door deze conische vorm waarbij het blad op de snede dun is en op de achterkant dikker is blijft het blad door gebruik alsmaar scherper worden. Je hoeft een goed gesmede schoffel niet te slijpen.
Tevens snijdt een gesmeed blad veel beter door de grond dan een normaal schoffelblad. Zoals ten eerste een goed aardappelschilmes door de schil gaat, zo snij je vervolgens met de gesmede schoffel door de grond. Minder kracht nodig en daardoor dus veel prettiger en efficiënter in gebruik.
Naast het gesmede blad is de steel natuurlijk heel erg belangrijk, een schoffelsteel is voorzien van een schuin hilt dat prettig in de hand ligt zodat je er een goede duw- en trekbeweging mee kunt maken.
Juiste houding belangrijk

Ook is er bij een gesmede schoffel gekozen voor een lange steel ongeveer 170 cm. Hiermee heb je meer bereik in de tuin en kun je altijd met een rechte rug schoffelen wat verkeerde belasting van je rug voorkomt. Veel mensen staan met twee handen halverwege de steel te schoffelen terwijl het de bedoeling is dat je met de ene hand op het hilt de duw- en trekrichting bepaalt terwijl je met de andere hand aan de steel extra kracht meegeeft. Tot zover de techniek van het maken van een geode schoffel nu iets meer over de toepassing.
Schoffel of hak
Schoffelen doen we in Nederland op 2 manieren, met de schoffel maak je de duw- en trekbeweging iets onder het oppervlakte zodat de wortels van het onkruid worden los geschoffeld. Door dit te doen droogt de wortel uit en zal het onkruid afsterven, daardoor krijgen je planten meer ruimte en voeding voor een bloeiend resultaat. Dit kun je met een schoffel doen maar tevens ook met een hak. Meestal kiest men dan voor de gesmede hak halve maan. Met de hak trek je het gesmede blad onder de wortels van het onkruid, en met de schoffel duw je het blad onder de wortels van het onkruid. De hak halve maan wordt ook weer gemaakt met een lange steel om je rug te sparen. De haksteel is niet voorzien van een hilt omdat het niet nodig is voor een trekkende beweging.
Breedte schoffel/hak

Schoffels en hakken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, van origine bepaalde de boer die de gewassen verbouwd de breedte van zijn of haar schoffels. tegenwoordig maken wij de maten 12cm, 14cm, 16cm. 18cm, 20cm, 22cm, 24cm en heel soms gaan we door tot 30cm.”
Bedankt Sietse voor je uitleg!
Meer info op www.dewit.eu