Oogsten uit eigen tuin – moestuin

Oogsten uit eigen tuin - moestuin

Oogsten uit eigen tuin - moestuin

Oogsten uit eigen tuin of moestuin

Het moestuinseizoen is weer van start gegaan. Je hebt geen grote moestuin nodig om zelf wat kropjes sla, lekkere boontjes, tomaatjes, bloemen, etc. te kunnen opkweken. Een paar vierkante meter is voldoende om een mini-moestuin te maken of een stukje met kruiden aan te planten.

Tomantenplanten
Tomantenplanten

Er gaat niets boven eigen gekweekte groenten, fruit, aardappelen en kruiden. Smaakt echt lekkerder, maar nog beter, je kunt het gezond opkweken en je weet wat er mee is gebeurd. We eten nu nog uit de diepvries de tomatensoep van tomaten van vorig jaar en hebben nog plezier van de zelfgekweekte pompoenen.
De oogst op de foto bestaat uit eigen asperges (jawel dit is mogelijk), pioenrozen en aardbeien. Asperges kweek je op een heuveltje. In het aspergeseizoen dek je de heuveltjes af met zwart plastic. Zo krijg je mooie witte asperges. Na het seizoen bemest je de planten, knip je ze af en wacht tot volgend jaar. En dat is alles voor heerlijke asperges.
Pioenrozen zijn vaste planten, je strooit er tweemaal per jaar korrels organische plantenvoeding bij en éénmaal per jaar een handje kalk. In de maanden mei/juni oogst je prachtige pioenen. Voor de winter knip ik ze helemaal af en het volgend jaar komen ze vanzelf weer terug. Ook dit is niet moeilijk. En iedereen kun je een plezier doen met een prachtige bos pioenrozen.

Vierkante metertuin

Een “vierkante metertuin” is een kweekbakje welke je bij div. tuinwinkels kunt kopen. Het is een houten bak met vakken welke je in je tuin kunt zetten. Heb je geen ruimte dan kan het ook op het terras. Vul de bak met een potgrond voor groenten/kruiden en je kunt starten met zaaien en planten. Ideaal als je je kinderen enthousiast voor tuinieren wilt maken.

Pompoen
Pompoen

Aardbeien

Ik start altijd met het kopen van aardbeienplantjes. Ze kunnen wel drie jaar mee, echter de oogst wordt steeds minder. Ik geef er dan ook de voorkeur aan om ieder jaar nieuwe aardbeienplantjes te kopen. Je koopt ze als klein plantje en je kunt van elke plant flink oogsten. Ook hier geldt weer dat plantenvoeding belangrijk is om veel en grote aardbeien te krijgen. Een aardbeienplant heeft ook voeding nodig en voldoende water. In de maand mei/juni zie je de aardbeien rood verkleuren.
Als je de planten niet in een koude afgedekte bak of in een kas hebt staan, dek de planten dan af met een aardbeiennet. Dit is een net met grof gaas wat voorkomt dat vogels je aardbeien al eten voordat jij ze hebt gezien. Vooral merels zijn er gek op. Maar pas op, trek het gaas goed strak en zorg dat vogels er niet toch onderdoor kruipen. Het gevaar voor vogels is anders dat ze verstrikt raken in het net met alle gevolgen van dien.
Maar als je hierop let staat niets je in de weg om zelf je aardbeien te kweken.

Zaaien of plantjes kopen

Sommige soorten kun je nog zaaien, voor andere kun je beter kleine plantjes kopen. Zo ook de pootaardappels. Let goed op of je nog op tijd bent.
Aanrader – Lathyrus

Tuinhappy.nl - Lathyrus
Tuinhappy.nl – Lathyrus

Ik start meestal met het zaaien van de grote zaden van Lathyrus. Begin februari kun je deze voorzaaien in een bakje. Nadat ze zijn opgekomen verspeen ik ze éénmaal in kleine potjes en als ze groot genoeg zijn gaan ze de tuin in. Van deze geurplant hebben we elk jaar veel plezier.

Heel leuk als snijbloem in vaasjes, maar ook mooi tegen een hekwerk. Zie mijn blogpost over lathyrus.

 

Meer over groente zaaien

Sla
Sla

 

 

Lees ook:

Tuinhappy.nl - Lathyrus
Tuinhappy.nl – Lathyrus
Sla
Sla uit eigen tuin
Groentesoep uit eigen tuin
Groentesoep uit eigen tuin
Tuinhappy - zaai nu worteltjes -
Worteltjes zaaien