Watervriendelijke tuin
Maak je tuin klimaatbestendig
- Alle beetjes helpen
- Samen duurzaam tuinieren
- Elke vierkant meter telt mee
Als we alle watervriendelijke tuintjes meetellen kunnen we heel wat meters maken.
Overtollig regenwater zorgt de laatste jaren steeds meer voor overlast: ondergelopen straten, tunnels, kelders, overbelast riool, etc.
Regenwater is gratis schoon water voor je tuin. Gebruik dit en laat het niet weglopen! Daarnaast het is puur zonde om schoon drinkwater te gebruiken voor in je tuin. Regenwater is hier prima geschikt voor.
Samen bereiken we meer.
Er is veel aandacht voor zonne-energie. Maar eigenlijk zou ieder huis met een dak een regenton moeten plaatsen. Zo voorkomen we dat er veel schoon water wegspoelt het riool in. Naast gebruik voor je planten kun je ook je auto ermee wassen, de ramen lappen en de vogelbadjes mee vullen.
Doe je mee?
Klimaatbestendige tuin, hoe dan?
- Zorg dat je tuin een waterbuffertje is, sla water op in je tuin
- Vang gratis schoon regenwater op
- Waterdoorlatende bestrating
Hoe sla je water op?
Simpel, zorg voor meer groen en minder steen.
Voordeel is ook een meer levende tuin, meer vogels, meer insecten en meer vlinders.
Regenwater op steen stroomt direct het – vaak al overbelaste riool – in. Zonde.
Een tuin met meer groen in de vorm van gras en beplanting slaat water op.
De bodem houdt het water vast en het wordt gebruikt voor de groei van je planten en gazon.
Een groene grasmat is een heel goed voorbeeld van extra vierkante meters watervriendelijke tuin, een goede wateropslag dus.
Ook in een zgn. WADI kun je regenwater opslaan.
Verhouding groen/tegels
Algemeen wordt een verhouding van groen 60 % en bestrating 40 % als goed beschouwd. Het overtollige regenwater wordt dan netjes afgevoerd.
Deze foto toont een voorbeeld van een tuin met een juiste verhouding groen/bestrating. Naast gras zijn er plantenborders.
In de borders links achterin zijn houtsnippers gestrooid.
Dit voorkomt onkruid wieden en het water sijpelt er doorheen.
Er is in deze tuin nog voldoende ruimte om lekker in de zon te kunnen zitten.
De tuin oogt natuurlijk en bevat een mooie combinatie van vaste planten, bloeiende planten, bomen, gras en bestrating.
De bewoners ervaren de gezelligheid van vogels en vlinders. Deze tuin is met een minimum aan onderhoudstaken gemakkelijk bij te houden.
Meer groen en de juiste bestrating
- Een groene grasmat is een goede wateropvang.
- Meer planten, minder bestrating
- Tegels met gaten
- Wadi
1. Groene grasmat
Gras vormt een uitstekende wateropvangbak. De bodem onder je grasmat is een prima spons voor het water. Gras geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuin en zorgt tevens voor meer vogels. Gras geeft ook rust. Er zijn veel soorten grasmengsels voor diverse typen gazon (siergazon, speelgazon, schaduwgazon). Lees hier meer over het onderhoud van een groene grasmat.
2. Meer planten, minder bestrating
Naast gras is ook een plantenborder een mooie wateropvangplaats in een watervriendelijke tuin. Het regenwater zakt in de bodem en zorgt ervoor dat je planten niet uitdrogen. Verbeter de bodem zodat er voldoende lucht in zit. Op dichtgeslagen grond blijft het water staan. Laat eventueel je grond een keer (gratis) testen op een grondtestdag. Je krijgt dan een advies hoe je de grond het beste kunt verbeteren.
Ben je in een plantenborder bang voor onkruid strooi dan houtsnippers tussen je planten. (zie verder in dit artikel).
Je kunt ook een deel van je tuin als moestuin inrichten. Een moestuin is ook een goede opvang voor water en tevens houd je hier nog lekkere groente en fruit aan over.
3. Tegels met gaten
Bestrating is nodig voor paden, je oprit en je terras. Maar bestrating is er in vele vormen.
Tegels met gaten
Er zijn tegenwoordig al veel soorten tegels te koop waarin het water kan worden opgevangen.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van waterdoorlatende/waterpasserende bestrating:
Waterdoorlatende bestrating (Foto: Bleijko)
De gaten kunnen worden opgevuld met zand, met gras of met (gekleurd) grind. Het maakt niet uit, als het water er maar doorheen kan sijpelen naar de ondergrond.
Haal ook randjes langs je bestrating weg zodat het water je tuin in kan lopen.
4. Wadi
Een wadi is een plaats welke bewust lager wordt gemaakt zodat het regenwater er naartoe stroomt. Een wadi is vaak beplant met gras of waterplanten en helpt verdroging tegen te gaan.
Vogels zijn gek op een wadi. Te gebruiken het als drink- en badderplaats.
Je kunt bijv. besluiten je regenpijp af te koppelen en het water in je tuin te laten lopen.
Boomschors
Een pad van boomschors is een prima manier om water in de tuin te houden. Het oogt zeer natuurlijk en helpt ook nog eens tegen onkruid. Voor slingerpaden is dit ideaal. Je kunt elke vorm maken.
Houtsnippers
Houtsnippers zijn handig om in plantenborders te strooien. Je hebt dan geen bodembedekkers nodig en voorkomt ook onkruid in je tuin. Grotere planten komen boven de houtsnippers uit. Ook houtsnippers kun je verstrooien in diverse vormen. Deze snippers passen zowel in een landelijke tuin als in een meer strakkere tuin. Houtsnippers weerkaatsen het licht. Het lijkt zonniger in je tuin.
Grind
(Gekleurd) grind zorgt ook voor een goede waterafvoer. Grind kun je als pad gebruiken, maar het loopt vaak wat ongemakkelijk. Je kunt het ook prima in je tuin gebruiken, bijvoorbeeld rondom beplanting of plantenbakken. Het water sijpelt door het grind naar diepere lagen in je tuin.
Elk tuintje telt mee
Velen denken al na over zonne-energie, het is zonde om de zonnewarmte niet te gebruiken. Zo is het ook met gratis schoon regenwater. Sla regenwater op in bijv. een regenton, vijver of regenwaterschutting en gebruik dit voor het begieten van je planten. Het is toch eigenlijk zonde om hiervoor duur gefilterd drinkwater voor te gebruiken.
Regentonnen
De ouderwetse duigen regenton van vroeger is vervangen door mooi gevormde exemplaren. Voor elke tuin is er wel een passende ton te vinden. Google maar op “regenton moderne vormgeving” en je vind de meest uiteenlopende modellen.
Vijver
Een vijver geeft leven in je tuin. Denk aan het spiegelende wateroppervlakte, maar ook aan kleine dieren en het geluid van stromend water. Voor mensen met een grote tuin is een zwemvijver mogelijk. Voor hele kleine kinderen is dit echter niet zo’n veilig idee.
Er zijn prachtige waterplanten te koop. Laat je bij de aanleg van een vijver goed informeren over de vele mogelijkheden en de juiste plaats in je tuin.
Tip: denk ook eens aan hoogteverschillen in je tuin. Het water blijft dan in de lager gelegen gedeelten bewaard terwijl de hoger gelegen delen droog blijven. Een soort tijdelijke natuurlijke vijver dus. In dit gedeelte plant je dan bijvoorbeeld planten die goed tegen veel water kunnen.
Regenwaterschutting
Er komen gelukkig steeds meer innovatieve oplossingen om water op te kunnen slaan.
Google eens op “regenwaterschutting” of “watervasthoudende plantenbakken”.
Ook een groen dak of groene muur helpt mee als wateropslagplaats.