Kies ook voor waterdoorlatende verharding
Overvloedige regenval levert enorm veel water op. Riolen en putten raken dan overbelast omdat al het regenwater in één keer wegstroomt. Alpengrind is een oplossing om water in de tuin te houden. Regenwater wordt op deze manier opgevangen in je eigen tuin.
Grind laat water door
Grind is een prima verharding voor een pad, oprit of parkeerplaats. Het regenwater sijpelt langs de steentjes door naar de ondergrond. Bij een goede waterdoorlatende bodem zullen er amper plassen ontstaan. In ieder geval stroomt het regenwater niet direct weg waardoor er geen waterproblemen ontstaan.
Aanleg van een waterdoorlatende verharding
Hoe leg je een waterdoorlatende grindpad aan? Als je wilt dat het grind op de juiste plek blijft liggen, maak dan gebruik van borderranden. Dit zijn vaak betonnen randen die je inspit. Het vormt de grens tussen het grindpad en je bloemenborder, of de grens tussen het grindpad en je gazon. Zo voorkom je dat de steentjes in je bloementuin of in je grasmat belanden. Bij het gras maaien wil je geen steentjes of split in je grasmat. Dit veroorzaakt schade aan de messen van je grasmaaier. De borderranden houden het grind op zijn plaats.
Een BBQ-plek of buitenkeuken kun je ook prima plaatsen op grind. Mocht er wat gemorst worden dan zie je dit niet snel terug in grind. Vet op terrastegels geeft vaak lelijke vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Grind kun je na je feestje weer netjes aanharken.
Geen last van onkruid
Als je voor het aanleggen van je grindpad anti-worteldoek aanbrengt dan verklein je de kans op onkruid in je grind. Onkruid heeft licht en lucht nodig. Onder anti-worteldoek krijgen je onkruidplantjes geen licht en lucht en sterven ze af. Spit het anti-worteldoek in onder je grindpad en strooi hierop het grind.
Weinig onderhoud
Er is weinig onderhoud nodig. Af en toe de steentjes wat aanharken is voldoende. Het regenwater spoelt het grind vanzelf regelmatig schoon. Als er na jaren er toch wat groenverkleuring optreedt kun je de groene stenen eruit halen en met water schoonspoelen.
Keuze voor grind – diverse gradaties
Grind maar ook split is te koop in verschillende gradaties en kleuren. Alpengrind is een kiezelsoort welke afkomstig is uit het Alpengebied. Het grind is mooi afgevlakt door natuurlijke erosie van regen en sneeuw. Daardoor is het minder scherp en kun je er ook met blote voeten op lopen. Het mengsel bevat steentjes met verschillende mooi bij elkaar passende kleuren.
Laat je daarom goed informeren, er is altijd wel iets wat bij jouw tuin past. Let bij aanschaf ook op de kleur van je huis. Het is mooi om de kleur van de stenen terug te laten komen in de kleur van je grind of split. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
In een Japanse tuin zie je vaak grind. Ook worden er langs het pad vaak wat grotere stenen neergelegd. Dit maakt het vaak typisch Japans. Uiteraard is ook de juiste beplanting voor een Japanse tuin van belang.
Stabilisatiematten
Het is slim om bij de aanleg van een grindpad stabilisatiematten te gebruiken. Deze worden ook wel grindmatten of grindplaten genoemd. Het zijn matten met open vakjes waarin je het grind of split strooit. Het blijft hierdoor mooi op zijn plaats en zal niet snel in je tuin belanden.
De matten kun je op maat knippen. Hierdoor ben je niet gebonden aan een recht pad. Als je tuinontwerp organische vormen heeft is het mooier ook het grindpad in de vorm mee te laten lopen. Het voordeel van grind ten opzichte van terrastegels is ook dat je je pad gemakkelijker in de gewenste vorm kunt aanleggen.
Zijn er ook nadelen?
Er zijn niet veel nadelen van grind, behalve als je met hoge hakken door een grindpad wilt lopen. Dit wordt vaak als lastig ervaren. Met stabilisatiematten heb je hier amper last van en kun je ook met hakschoenen thuiskomen. Het grote voordeel van grind is dat je ongewenste bezoekers snel hoort aankomen. Die lopen meestal liever niet over een grindpad en kiezen dan een andere woning.
Klimaatvriendelijke tuin
Doe je mee met een klimaatvriendelijke tuin? Zorg ook voor wateropvang in je tuin. Een grindpad is hiervan een voorbeeld. Je kunt ook denken aan het loskoppelen van je regenpijp. Het regenwater loopt dan je tuin in. Hierop moet je goed voorbereid zijn anders loopt je tuin onder water.
Een grasmat werkt uitstekend als een spons. Het vangt water op en geeft het op een later moment weer af. Het onderhoud van een grasmat valt mee, lees hiervoor ons blog “Een groen gazon” en download eventueel het gratis E-book Gazon. Hierin vind je onderhoudstips.
En heb je al een groot terras? Bekijk dan hoeveel je werkelijk nodig hebt om goed te kunnen zitten. De rest zou je kunnen vervangen door grind, gras en plantenborders.
Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt kunnen we gezamenlijk heel wat water opvangen.