Pioenen uit eigen tuin
Pioenen uit eigen tuin
Zelf bloemen opkweken in je tuin of pluktuin. Kweek zelf pioenen in je (moes)tuin, geen bestrijdingsmidelen, plastic bloemenhoezen, transport, etc.
#Budgettuinieren #pluktuin
Bloemen uit eigen tuin of moestuin
Ik ben groot voorstander van bloemen uit eigen tuin of moestuin. Ik heb niets tegen de professionele teelt, maar er zijn kwekers die (nog steeds) flink met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaan. Vroeger kocht je een bos bloemen met een elastiekje. Tegenwoordig moeten er kleurig bedrukte bloemenhoezen omheen. Steeds vaker zie je gelukkig ook hoezen van papier.
Door bloemen uit eigen tuin te plukken voorkom je ook transport, dus minder kilometers en minder CO2-uitstoot. En de bloemen gaan langer mee, want de dagen van kweker naar groothandelaar naar handelaar naar consument staan ze nu bij jou in de vaas.
Er is een enorme keuze aan bloemen uit eigen tuin. Te denken valt aan bolbloemen zoals Tulpen, Narcissen, Allium, Iris, etc.
Maar je kunt ook éénjarigen of tweejarigen zelf zaaien. Lees ons blog over éénjarige bloemen en plukboeketten.
Ook van vaste planten kun je bloemen plukken. Zet ze op een speciaal plekje in je tuin of moestuin, de plukhoek. Hier valt het minder op als je ze afplukt.
Pioenen zelf opkweken
Pioenen zijn vaste planten. Koop ze bij een goede pioenkwekerij of bij een groencentrum. Kijk of je voldoende wortels door de pot ziet en plant de pioenroos in een humusrijke bodem. Verbeter de grond eventueel. Op zware kleigrond of arme zandgrond gaan ze het niet goed doen. Giet ze na het planten aan met voldoende water. De planten gaan jarenlang mee als je ze goed verzorgt (zie bemesting hieronder).
Als je ze op regel zet kun je ze tijdens de bloeitijd met een touwtje ondersteunen tegen het omvallen.
Ieder najaar knip je ze af tot de grond. Ieder voorjaar komt de plant terug met nieuw gewas. Ze houden van een zonnige plek.
Familienaam: Paeoniaceae
Diverse kleuren
Pioenen zijn er van zachtrose tot diepppaars/rood, wit en combinaties hiervan. Tegenwoordig worden ze ook veel in bruidsboeketten verwerkt. Ze spreken echt tot de verbeelding. Mijn keuze voor de mooiste tuinplanten vind je op Instagram en op dit blog onder de hashtag #PlantkeuzeTuinhappy
Bemesten en bekalken
Ik bemest pioenrozen tweemaal per jaar, 1 x in maart/april en 1 x in juni/juli. In februari strooien we er wat kalk bij om natuurlijke verzuring van de grond tegen te gaan.
Pioenen houden van kali. Ik bemest in juni/juli altijd met een meststof met een hoge kaliwaarde. Kijk hiervoor naar de NPK-waarde op de verpakking van je meststoffen. N staat voor stikstof, P voor fosfor en K voor Kalium. NPK 6-3-18 betekent dat je 3x meer kalium in je meststof hebt zitten dan stikstof. Kies ook voor een natuurlijke organische bemesting. GEEN kunstmest!!
Oogst pioenroos
De oogst van pioenrozen valt in mei en juni. Het juiste plukmoment is, als thuiskweker, het moment net nadat de knop openspringt. Professionele kwekers zullen ze eerder oogsten omdat de bloem nog een langere weg naar de consument moet afleggen. De knop springt in de vaas verder open.
Dus oogt ze niet nadat ze al helemaal open zijn, dan heb je een minder lang vaasleven en dat is zonde. Zet ze niet in de zon en geef ze, uiteraard, schoon water.
Pioenrozen kun je ook mooi combineren met Allium in een vaas. Allium (bolgewas) bloeit net iets eerder dan de pioenrozen maar je kunt ze nog wel tegelijkertijd in een vaas zetten.
Het beste kun je de bloemen snijden met een mesje in plaats van knippen met een snoeischaar. Door knippen knijp je soms de bloemstelen dicht, met alle gevolgen van dien.
Snoeien
De plant wordt ca. 1 meter hoog. In het najaar snoei ik de pioenrozen vlak boven de grond af, tot ca. 3 – 4 cm. laat ik staan. Het advies is om uitgebloeide bloemen af te knippen. Dit halen ze bij mij meestal niet, voor die tijd staan ze al in de vaas.. Sommigen snoeien eerst in oktober de dikke takken weg en later pas de rest. Voor mijn gevoel maakt dit niet zoveel uit. In het voorjaar verschijnen nieuwe takken waarop de plant weer bloeit
Geniet van de bloei van deze prachtige Pioenen.
En kies naast #groenteuiteigentuin ook eens voor #bloemenuiteigentuin