Laurierhaag – winterhard en groen

Grond na menging bodemverbeteraar

Grond na menging bodemverbeteraar

Laurierhaag – winterhard – jaarrond groen

Prunus laurocerasus (in de volksmond Laurier genoemd) is een ideale plant voor een mooie dichte haag. De plant is het gehele jaar door groen (bladhoudend) en is zeer winterhard. Verwar deze Prunus laurocerasus niet met Laurus Nobilis, deze is namelijk niet winterhard en wordt in gerechten gebruikt. Met Laurier in dit tuinblog bedoelen we dus Prunus laurocerasus.

Laurier doet het goed in de zon, schaduw en halfschaduw. De plant kun je bijna overal planten, mits je de grond verrijkt met een bodemverbeteraar. Een Laurier bloeit in april/mei met witte bloemen.

Waar moet je op letten bij aanplant van een laurierhaag:

  1. Plantmaat /plantafstand
  2. Bodemverbetering
  3. Juiste plek
  4. Bemesting
  5. Snoeien

 

Plantmaat en plantafstand laurierhaag

Planten met wortelkluit
Planten met wortelkluit

Koop je planten niet te klein, het duurt dan langer voordat je over een dichte haag beschikt. Laurier is een gemakkelijk verkrijgbare plant en is in diverse hoogtematen te koop.
Een grotere plant heeft meerdere zijtakken zodat je haag sneller dichtgroeit.

Een Laurier van ca. 1 meter met een flinke wortelkluit is voldoende groot voor een dichte haag. De plantafstand tussen twee planten is dan ca. 40/50 cm. Een Laurier groeit net zo hard in de lengte als in de breedte.

Vraag goed na wat de juiste plantafstand is voor de betreffende plantmaat.

 

 

 

 

Bodemverbetering

Kleigrond gemengd met bodemverbeteraar
Kleigrond mengen met een bodemverbeteraar

Voor een haagplant is een goede bodem zeer belangrijk. De wortels moeten over voldoende water, lucht en voeding kunnen beschikken. Meng een goede bodemverbeteraar zoals Vivimus® door de bestaande grond. De grond voor de aanplant op deze foto bestond voor een groot deel uit klei. Door Vivimus® te mengen door kleigrond krijg je een mooie fijnere grondstructuur. Lees meer over bodemverbetering op ons eerder geschreven blog.

Een Laurierplant koop je in pot of met kluit. Een plant met kluit bevat een verteerbaar netje om de wortels bij elkaar te houden. Plant de Laurier in het plantgat en knip het netje rondom de kluit wat los zodat de wortels gemakkelijk de bodem in kunnen groeien. De rest van het netje blijft onder de grond en verteert. Bedek pas daarna de plant met aarde.

Grond na menging bodemverbeteraar
Grond na menging bodemverbeteraar

Juiste plek voor laurierhaag

Prunus laurocerasus doet het goed in vochtige of in droge grond. De plant kan flink wat water hebben. Echter in een echt natte grond verrotten de wortels en slaat de plant niet aan.

 

Bemesting

En vergeet de bemesting niet. Zonder plantenvoeding groeit een haagplant niet goed dicht. En dat is juist wat je wilt bereiken. Daarnaast zorgen meststoffen voor een gezondere plant welke jarenlang meegaat. Ik bemest mijn haag en tuinplanten tweemaal per jaar.

 

Snoeien

Je hebt niet veel werk aan een laurierhaag. Wel is het nodig de haag één- tot tweemaal per jaar te snoeien, in het voorjaar en/of in het najaar. De plant vertakt zich dan in diverse richtingen wat een dichtere haag tot gevolg heeft. Als je snoeit in het voorjaar heb je wel minder witte bloemen. Als het doel is om snel een wintergroene haag te verkrijgen is de snoei in het voorjaar zeker nodig.

 

Tip: Laurier voor een blokhaag of groene border

Je kunt met Laurier ook een blokhaag maken, mooi om een wat minder mooie hoek op te vullen met groene planten. Je beschikt dan snel over een flink stuk groene border. Plant het gewenste stuk dan vol met laurierplanten en let goed op de aangegeven plantafstand.

Laurier voor blokbeplanting
Laurier voor blokbeplanting

Prunus laurocerasus is een ideale plant om snel een stuk tuin te vergroenen. Kleine vogels als mus, koolmees, roodborstje, lijster en winterkoninkje voelen zich zeer goed thuis in een Laurierhaag.

Lijster verstopt in de haag
Lijster verstopt in de haag