Kardoen – sierdistel – gewilde plant voor bijen en hommels
Sierdistel Bijenbedje
Kardoen of Cynara cardunculus is eigenlijk een distel, maar deze wordt in mijn tuin gebruikt als speeltuin voor de bijen. Ondanks de wat stekelige plant zien de bijen de bloemen als een bijenbedje waarin ze regelmatig vertoeven.
Familie Artisjok
De Kardoen is familie van de artisjok en de stelen worden soms gebleekt en ook gegeten. Ik heb deze plant heel wat jaren geleden gezaaid vanwege de bloemen en – ondanks dat het een niet winterharde plant is – heeft deze al vele strengere winters overleeft.
Plantenvoeding
Elk jaar knippen we de uitgebloeide bloemstelen af tot de grond en bedekken de plant met wat bladeren. In het voorjaar loopt de plant dan weer uit en geef ik een organische plantenvoeding, de plant houdt o.a. van stikstof, en that’s it.
Kardoen - Juiste plaats in de tuin De plant heeft veel ruimte nodig, ca. 2 meter breed en 2 meter hoog en aangezien het een distel is, adviseer ik je toch een veilige plek te kiezen. De wortels zijn penwortels en gaan wat dieper de grond in. Aan het eind van het seizoen knip ik de uitgebloeide bloemen af en droog ze. Zijn leuk in een decoratief arrangement nog heel lang te bewaren.
Als de bloemen geopend zijn komen de bijen er massaal op af. Ze nestelen zich midden in de bloem en liggen hier af en toe heerlijk te zonnen in dit bijenbedje. Leuk om te zien, maar ook mooi om de bloemen af te knippen en in een vaas te zetten.
Zelf zaaien
Kardoen kun je gemakkelijk zelf zaaien onder glas in april of mei. Na de kans op nachtvorst, begin mei, plant je de plant in de tuin uit.
Kardoen voor de bloei
Deze sierdistel is al mooi voor de bloei. De topjes kleuren al rood terwijl de knop nog is gesloten.
Bij het opengaan toont de bloem haar ware schoonheid waarin de hommels en bijen graag vertoeven.
Herfst
Laat de uitgebloeide bloemen nog een poosje aan de plant zitten. De bloemen zijn ook in de herfst nog bijzonder decoratief.
M