Hoe begin je een moestuin –
Een moestuin beginnen. Het is niet zo moeilijk om wat groente, fruit of kruiden te kweken in je eigen tuin. Begin met een stukje grond en maak het langzaam wat groter. En wellicht ben je de gelukkige met een eigen moestuin op een volkstuincomplex. Start in ieder geval met een plan! #moestuinbeginnen
Maak een plan
Meet eerst je stukje grond op en maak er een tekening van. Deel je moestuin in 3 tot 6 vakken, afhankelijk van je planning voor wisselteelt (zie beplantingsplan). Bepaal welke groentegewassen, fruit en/of kruiden je wilt zaaien. Heb je nog geen ervaring begin dan met eenvoudige gewassen zoals sla, courgette, kolen, kruiden, bloemen, etc. Leg in een moestuinplanner vast welke gewassen je in welk vak plant.
Vastleggen in een moestuinboekje
Je moestuinactiviteiten komen jaarlijks terug. Het is daarom belangrijk dat je vastlegt wat je hebt gedaan. Ze weet je een volgend jaar wat je wel en juist niet meer moet doen.
In een moestuinplanner zoals “Mijn Moestuin” kun je o.a. de volgende zaken vastleggen:
- Zaaidatum
- Plantdatum
- Oogstdatum
- Uitgevoerde werkzaamheden
- Temperatuur/weer
- Beplantingsplan
- Overige zaken
Er is ook een moestuinkalender opgenomen waarin je kunt zien in welke maand je kunt zaaien, planten en oogsten. Ook is er ruimte voor een jaarplanner voor zelf gezaaide planten.
Beplantingsplan
Het noteren van je beplantingsplan is heel belangrijk. Diverse groenten en bloemen kun je niet het volgend jaar op dezelfde plek planten, dan slaan ze niet aan en is er meer kans op ziekten en plagen. Je bodem blijft door wisselteelt gezond. De gewassen schuiven dus door naar een ander deel van je moestuin. Aardappelen mag je van overheidswege niet op dezelfde plaats kweken. Volkstuinverenigingen zijn hier streng in.
De volgende gewassen moet je ieder jaar doorschuiven naar een ander deel van je tuin: aardappelen, peulgewassen, koolgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen en wortelgewassen. Als je je tuin indeelt in 3 delen dan komt je gewas 1 x per 4 jaar op hetzelfde stuk te staan. Voor kleine moestuinen is dit voldoende. Beschik je over een grote moestuin dan kun je je tuin zelfs in 6 delen opsplitsen.
Grondsoort
Bepaal, eventueel aan de hand van een tuingrond test, wat de conditie is van de bodem. Heb je een zure, neutrale of kalkrijke grond? Of is je bodem voedselarm?
Een normaal bemestingsplan bestaat uit het strooien van kalk in februari/maart en het strooien van moestuin meststoffen in maart/april en in juni/juli. Door tweemaal per jaar voedingsstoffen toe te dienen krijg je een betere oogst en gezondere planten. Je grond verarmt dan niet.
Zelf zaaien
Het zelf zaaien van je moestuinplantjes is lucratief. Uit één zakje zaad kun je veel plantjes opkweken. Daarnaast kweek je je plantjes natuurlijk zonder chemische middelen op. Alles lekker vers en gezond. Sommige plantjes kun je al voorzaaien in een kasje of een bakje in de vensterbank. Bekijk de zaaikalender voor de juiste zaai- en oogstmaand.
En vergeet niet ook bloemen zoals Lathyrus en tuinplantjes zoals viooltjes zelf te zaaien.
Succes met je eigen moestuin.
#moestuinbeginnen #hoestartjeeenmoestuin
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.