Tegels in een groene tuin –
Een groene tuin met tegels betekent niet automatisch meer werk!
Een groene tuin is goed voor het milieu, goed voor de vogels, bijen, vlinders, insecten en goed voor jezelf.
Maar je hebt natuurlijk ook een stukje terras nodig om van je tuin te kunnen genieten. En paden met terrastegels om door je tuin te kunnen lopen.
Alles draait om een goede verhouding tussen groen en grijs.
Verhouding groen en grijs – minder tegels
In een tuin met een goede verhouding tussen groen en terrastegels blijft warmte minder hangen. Ook kan het regenwater welke op de tegels valt in eigen tuin worden opgevangen. Daarnaast is er plek voor vogels, vlinders en andere nuttige insecten.
Terras
Teken bij het ontwerpen van je tuin het terras direct in. Vaak ligt het bij de woning, maar dit hoeft natuurlijk niet. Bekijk waar je de meeste zon/schaduw hebt en wat de beste plek is om te zitten. En ook hoe je je afwatering wilt regelen.
Maak het terras zeker niet te klein, met grote tuintegels 60×60 creëer je snel een ruim terras. En heb je de luxe van een grote tuin, zorg dan voor een zon- en een schaduwrijke plek om te zitten.
Kies voor beplanting in plaats van schuttingen. Een dichte beplanting geeft je net zo’n vrijheid als een schutting. Het voordeel is dat de vogels en andere tuindiertjes er een plek kunnen vinden. Ook kan regenwater wegsijpelen in de grond. Of plaats een open schutting waarin je klimplanten zoals hedera laat groeien. Dit groeit behoorlijk dicht.
Zorg dat je vanaf je terras zicht hebt op het mooiste gedeelte van je tuin. Struiken en bomen trekken vogels aan. Bloeiende planten of bloemenmengsels trekken vlinders en insecten aan. Deze tuindiertjes zorgen voor een levendige tuin waarin je je happy kunt voelen.
Paden
Tuinpaden zijn nodig om in je tuin te kunnen komen en door je tuin te kunnen lopen.
Een handig tuinpad is niet te smal, zeker niet als je er ook met je fiets overheen moet lopen. Een pad naar de voordeur en de schuur zou al gauw 1.20 tot 1.50 meter breed moeten kunnen zijn. Teken ook dit vooraf in op je ontwerp.
Groen – minder werk dan je denkt
Veel mensen denken dat meer groen in de tuin automatisch meer onderhoudswerk betekent. Dit is een misverstand. Het hangt namelijk af van de inrichting van het groene gedeelte. Zorg voor een dichte beplanting met bodembedekkers. Als de bodembedekkers in elkaar zijn gegroeid is er amper ruimte voor onkruid en hoef je niet te wieden of te schoffelen. En niet te snel groeiende bomen en struiken hoeven bijna niet gesnoeid te worden.
Persoonlijk kies ik altijd wel voor wat bloeiende planten in de tuin. Bijtjes en vlinders wil ik niet missen.
Vlinders kiezen graag voor blauwbloeiende planten (Lavendel, Delphinium, Campanula en Veronica bijvoorbeeld).
Gazon
En heb je iets meer tijd, dan zou ik zeker een klein stukje gazon inplannen. Dit is namelijk jaarrond groen en vormt ook een goede opslag voor regenwater. In het najaar heb je weinig onderhoud aan gras. In het voorjaar en in de zomer moet je 1 tot max. 2 keer per week maaien. Ook helpt gras mee aan een koelere tuin.
Zorg, ook in een kleine tuin, voor een stukje groen, kies bijvoorbeeld voor verticaal tuinieren.
Voorbeeld tuin
Heb je zelf een tuin met een mooie verhouding groen en tegels? Stuur ons graag je foto naar info@tuinhappy.nl zodat we anderen hiermee kunnen inspireren.
En volg ook Stichting Steenbreek, meer groen minder tegels.
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv