Te natte tuin
Ondergelopen of te natte tuin ? Doe er iets aan!
Ondergelopen te natte tuin? De vele regenbuien van de laatste weken zorgen bij velen voor een ondergelopen of te natte tuin.
Er ontstaan plassen in plantenborders en in het gazon. Hier moet je iets aan doen.
Gevaar van een te natte tuin of een nat gazon:
- graswortels verstikken en krijgen geen lucht
- gras kan niet meer worden gemaaid
- gras wordt zompig en zacht
- het lopen op te nat gras zorgt voor een beschadigde grasmat
Tip: Loop dus niet in je gras als het te nat is! Je zakt erin weg en je trapt alles vast. De grasplantjes beschadigen snel op deze manier en het duurt lang voordat je grasmat weer in orde is. Maaien gaat niet bij een te nat gazon, wacht tot het water is weggezakt en je grasmat droger en harder is geworden. Wacht zeker tot de grond harder aanvoelt.
Gevaar van teveel water in plantenborders:
- plantenwortels verstikken en krijgen geen lucht
- bodem slempt dicht
- planten gaan dood
Daarnaast kan teveel water in je tuin ook zorgen voor gevaarlijk gladde paden, met alle gevolgen van dien.
Wat kun je doen?
Op korte termijn
Als er te lang plassen blijven staan in je tuin en je tuin is te nat of zelfs ondergelopen, pomp dan ten eerste het water weg met een dompelpomp.
Er zijn pompen speciaal voor vuilwater, deze hebben vervolgens geen problemen met wat zand, etc. in het water.
Je zet de pomp eenvoudig in de plas water en zelfs de kleinste plas wordt weggepompt naar een plek waar het water wegkan, af naar een afvoerpunt.
Een dompelpomp is ook handig om een vijver, zwembad, kelder of andere natte plek leeg te pompen.
Dit is een korte termijn oplossing, maar deze is wel effectief.
Op lange termijn
Een langere termijn oplossing is te kijken naar een goede drainage van je tuin. De dichtgeslempte ondergrond is bovendien meestal het probleem. Dit kan komen door de grondsoort (bijvoorbeeld klei) en/of een slechte drainage. Een kleigrond kun je verbeteren door er meer humus door te werken. Maar als je al flink wat vaste planten hebt staan dan wordt dit lastig. Ook kun je je tuin draineren. Vaak zijn het dezelfde plaatsen waar het water blijft staan. Deze kun je pleksgewijs draineren of je kunt zorgen voor een complete drainage van je gehele tuin.
Draineren
Als je tuin in de buurt van een sloot of vijver ligt kun je het overtollige water via een in je tuin ingegraven drainagebuis daar naartoe leiden. Maar niet iedereen heeft deze luxe.
Dan kun je een drainageput aanleggen of aan laten leggen. Hierin vang je overtollig water op. Tegenwoordig kun je zelf drainagekratten aanschaffen en ingraven. Deze worden diep in de grond ingegraven. Met een vanger voor zand wordt je drainagebuis dan op de drainagekrat aangesloten. Laat je goed informeren als je zelf een drainagesysteem wilt aanleggen zodat je de juiste materialen en koppelstukken aanschaft.
Af en toe een flinke bui in de tuin kan geen kwaad. Als je tuin gedurende meerdere dagen compleet onder water komt te staan, neem dan maatregelen om je planten en je gazon te beschermen.