Tuinhappy.nl – tuinblogger – blogger tuin

Tuinaanleg – zelf doen?

Kleurrijke plantenborder - Tuinhappy tuinblogger

Kleurrijke plantenborder

Tuinaanleg zelf doen? – zo pak je het slim aan

Wil je zelf je tuin aanleggen of veranderen? Begin altijd met een goed plan. Zelf je tuin aanleggen geeft voldoening en bespaart je geld. Maar waar moet je beginnen? Wat kun je zelf en wat kun je beter uitbesteden? En hoe houd je de kosten in toom?

Tijdens het mooie weer kom je er achter dat je niet meer tevreden over je tuin bent. De tegels zijn vies en gebarsten, de borders zie je liever op een andere plek en je wilt eigenlijk graag een vijver. In dat geval is het hoog tijd voor een nieuwe tuinaanleg. Steeds meer mensen knappen tijdens het mooie weer de tuin op. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij een nieuwe tuinaanleg.

Tuinhappy.nl – tuin met vaste planten en bomen

Begin met een goed ontwerp

Het is heel lastig om jezelf een compleet beeld van een nieuwe tuin in te beelden. Door in grote lijnen een schets te maken van jouw ideale tuin breng je structuur aan in de aanleg van je nieuwe tuin. Ook is het een stuk makkelijker om zo de gewenste sfeer van de tuin te bepalen. Ga jij voor modern of liever landelijk? Mocht je niet weten wat voor sfeer bij jou past, ga dan kijken bij andere tuinen. Tijdens Open Tuinen Dagen kunnen de tuineigenaren je ook e.e.a. uitleggen. Zoek het internet af naar inspiratiebronnen. Zo krijg je in grote lijnen een beeld van jouw droomtuin.

Maak een schets van je tuin op schaal en denk na over:

1. Zon en schaduw: waar komt de zon op? Waar wil je kunnen zitten? Waar groeit wat goed?
2. Paden en zichtlijnen: Zorg voor logische paden en een mooie doorkijk
3. Elementen: Wil je een terras, gazon, speelplek, moestuin, vijver of overkapping?
4. Stijl: houd je van landelijk, modern en strak, onderhoudsarm of juist weelderig?

Pak een stuk papier en maak verschillende ontwerpjes en bespreek deze met je huisgenoten. Ieder heeft vaak ideetjes en samen kun je ver komen. Kom je er zelf niet uit, laat dan een tuinarchitect een ontwerp maken. Dat is goedkoper dan de hele aanleg laten doen, en je hebt wel een professioneel uitgangspunt.
Het belangrijkste is dat het wel JOUW tuin moet worden. Je kunt er altijd nog van alles aan veranderen. Een tuin is niet statisch.
Het is wel handig als je van je vaste elementen (terras, paden, zichtlijnen) een goed idee hebt.

Denk ook na hoe jij iets kunt betekenen voor meer biodiversiteit in je tuin. Minder steen, meer groene en bloeiende planten. Ook struiken en bomen helpen vogels en nuttige insecten aan voedsel en een woonplek.

Tuinhappy.nl – strakke voortuin

Bepaal je budget voor tuinaanleg

Het aanleggen van een nieuwe tuin kan een dure klus zijn. Daarom is het goed om te kijken of het nieuwe ontwerp binnen het budget past. Zo is het nog mogelijk om veranderingen door te voeren en op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Ga je de klus uitbesteden of ga je het zelf doen?
Heb jij liever veel gras dan veel bestrating in de tuin? Sierbestrating is een stuk duurder dan gras en de klus uitbesteden is natuurlijk duurder dan het zelf doen. Houd hier van tevoren rekening mee, zodat je mogelijk op andere dingen kan besparen om binnen het budget te blijven.

Sommige zaken zijn vaak duurder dan je denkt. Denk aan grondwerken, materialen (bestrating, hout, beplanting), afwatering en verlichting.
Zo houd je de kosten in de hand:
* Werk in fases: begin met de basis (structuur, paden, terras), beplanting kan later.
* Kies duurzame materialen: goedkoop is vaak duurkoop. Hout dat lang meegaat (zoals douglas of hardhout) is op termijn voordeliger dan geimpregneerd grenen.
* Herbruik materialen: oude klinkers, tegels of planten uit de oude tuin kunnen vaak een tweede leven krijgen
* Koop kleine planten: Koop planten niet te groot. Elke plant wordt, met de juiste voeding, uiteindelijk groot. Grotere planten zijn een stuk duurder.

Let wel op dat je verhouding groen/tegels blijft kloppen, zie ons eerdere blog over watervriendelijke tuinen.

Tip voor tuinaanleg – Leilinden zorgen voor schaduw voor je huis

Wat kun je zelf doen?

Zelf doen is de manier om geld te besparen, en het geeft voldoening. Wat je zelf kunt aanpakken:
1. Grondwerk: Zand verplaatsen, gras verwijderen, borders afgraven
2. Aanleggen van paden en terassen: Mits je goed waterpas kunt werken
3. Schuttingen, pergola’s, plantenbakken maken: Met een zaag, waterpas en internet video’s kom je een heel eind
4. Beplanting: zelf planten kopen en planten is prima te doen
5. Sproei-installaties of verlichting(laag voltage) aanleggen: met kant- en klare systemen is dit goed zelf te doen

Tuinhappy.nl – organische vormen – tuinaanleg

Wat kun je beter uitbesteden?

Sommige klussen vereisen ervaring, dure apparatuur of gewoon flink wat spierkracht. Overweeg dit uit te besteden:

a. Groot grondwerk: egaliseren of uitgraven met een kraantje
b. Drainage en afwatering: voorkom latere vochtproblemen
c. Elektrische installaties: Verlichting, pompen of hoog voltage: laat dit door een professional doen i.v.m. veiligheid
d. Metselwerk of betonwerk: voor vaste constructies zoals een tuinhuis of vijverranden.

Tuinhappy.nl – pad van houtsnippers

Denk ook aan onderhoud bij tuinaanleg

Hoeveel tijd wil je wekelijks besteden aan onderhoud? Kies voor onderhoudsarme planten zoals siergrassen, vaste planten en bodembedekkers. Lees ook ons eerder  geschreven blog over een “Onderhoudsvrije Tuin”

Vergeet de bodem niet!!

Een gezonde tuinaanleg begint bij een goede bodem. Laat eventueel een bodemtest doen (kan bij tuincentra of online), zeker als je merkt dat planten niet goed aanslaan. Werk bodemverbeteraars door de bodem, daar waar je tuinplanten komen te staan. Verbeter zware kleigrond met zand.


Kies je bestrating

Bestrating is er in alle soorten en maten. Grote tegels voor op je terras, of klinkers voor het tuinpad. Bepaal van tevoren wat voor tuintegels je wilt leggen. Bestrating heeft namelijk een grote invloed op de sfeer van de tuin. Grote zwarte tegels zijn erg modern, maar warmen ook weer heel erg op door de zon. Het is dan ook slimmer om dit soort tegels in de schaduw te leggen op het terras onder een knikarmscherm of parasol. Of kies voor een natuurlijke parasol, een gesnoeide boom bijvoorbeeld. Een pad kun je ook maken van houtsnippers of boomschors. Lees ook ons blog hierover. Het regenwater zakt dan weg in je bodem.

 

Kies nieuwe beplanting uit

Om voor een gezellige sfeer te zorgen, zijn planten en bloemen onmisbaar. Een mooie klimop voor op de schutting, kleurrijke bloemen of planten en misschien wel een stukje gras. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel zon er op de plek schijnt waar je je plant wilt neerzetten, want niet iedere soort plant kan even goed tegen zon. Het is zonde als je nieuwe planten in de tuin zet die niet tot hun recht komen. Let bij het kopen van de planten dus goed op hoeveel zon ze nodig hebben en vraag bij twijfel om hulp van een expert voor je tuinaanleg.

Tuinhappy.nl – Tuinaanleg – zelf doen?

 

 

Mobiele versie afsluiten