Tuin spitten of juist niet?
Spit jij je moestuin of bloementuin ieder jaar? De meningen verschillen. Verstoring van het bodemleven is één van de redenen om je tuin niet te spitten. In het boek “De ongespitte tuin” van Charlie Nardozzi worden de voordelen beschreven van het niet spitten van je tuin.
Tuin spitten ouderwets?
Ik doe momenteel een proefje met een stukje van de tuin. Een deel wordt gespit, zoals we dit jaarlijks doen. Een ander deel spit ik niet en hiervoor volg ik de lessen uit het boek van Charlie Nardozzi. Op de foto een stukje van de tuin met versnipperd tuinafval van vorig jaar. Het droogt goed en is prima organisch materiaal als bodemverbetering.
Na de vorstperiode is er weinig van over. Het scheelt me veel volle groencontainers en het is mooi voedzaam materiaal voor de tuin.
Voordelen niet spitten tuin
De voordelen van niet spitten worden uitgebreid besproken, met foto’s en illustraties. Het komt erop neer de aarde juist met rust te laten. Geen verstoring van het bodemleven. Volgens de schrijver kan spitten leiden tot een tijdelijke daling van de voedingsstoffen in de grond. Ik heb zelf goede ervaringen met het spitten. Je brengt immers lucht in de bodem. Maar ik volg zijn adviezen trouw op en ben benieuwd naar het verschil. Ik snap dat er veranderende inzichten zijn t.a.v. het bodemleven. En dat je met een schop in één keer de heleboel doormidden klieft.
Tuinieren in laagjes
Het niet spitten betekent wel dat je zelf een teeltlaag moet aanbrengen. Hierin kweek je dan je groente en bloemen. Dit doe je door verschillende laagjes aan te brengen van diverse organische materialen. Ook laagjes om onkruid vanuit de bodem te voorkomen. De verschillende methoden worden in het boek goed beschreven. Ook het telen in bakken en telen in een kas komt aan de orde. Zelfs op beton of steen kun je een verhoogd bed aanleggen en lekker tuinieren. Dit laatste kan op een balkon of dakterras interessant zijn.
Recycle tuinafval
Hoe recycle je houtafval en hoe maak je zelf potgrond? Ook informatie over strobalenteelt en teelt op heuveltjes is te vinden in het boek. Sommige teeltwijzen waren vroeger ook al in gebruik maar zijn wat op de achtergrond geraakt.