Tuinhappy.nl – tuinblogger – blogger tuin

Gras of tegels

Gras of tegels

Gras of tegels

Gras of tegels

Een nieuwe tuin ontwerpen is best lastig. Kies je voor gras, plantenborders of tuintegels?
Wat mij betreft een goede mix van alle drie. De verhouding is belangrijk. Gras of tegels.
Meer groen dan grijs.

Een tuin met vogels

Terras

Uiteraard wil je looppaden in je tuin en heb je een stukje nodig om lekker te zitten. Maak een ontwerp op papier en houdt rekening met het klimaat en met biodiversiteit. In warme zomers is het fijn als je in de schaduw van een boom kunt zitten.

Verkoeling onder een boom

 

Klimaatvriendelijke tuin

In een klimaatvriendelijke tuin kan overtollig regenwater worden opgevangen. Als ieder zijn “steentje” bijdraagt dan kunnen we met z’n allen heel wat liters opvangen. In een tuin welke bestaat uit alleen tegels stroomt het water bij een flinke bui direct het riool in. Er is geen buffer en dat geeft weer overstromingen en ondergelopen kelders.
Een tuin met gazon en plantenborders kan water in de bodem opvangen. Vooral gras fungeert als een spons. Het neemt water op en geeft het op een later moment weer af.
Zo vormt het een natuurlijke waterbuffer.

Wateroverlast

Tuinplanten

In een klimaatvriendelijke tuin horen ook nuttige insecten, bijen, vlinders en vogels. In een tuin met voornamelijk tegels zal geen vlinder of vogel zich fijn voelen. Er is geen voedsel en geen beschutting. Zorg dus ook voor bloeiende planten voor vlinders. Plant struiken en bomen (als je de ruimte hebt) zodat vogels zich veilig kunnen voelen. Een tuin met een diversiteit aan bloemen en planten trekt ook een diversiteit aan nuttige insecten.

Nuttige insecten – korenbloem

Koelte

Een tuin volledig bestraat straalt warmte uit. In een warme zomer heb je geen koele schaduwplek. Zorg dus ook dat je bijvoorbeeld onder een boom kunt zitten voor verkoeling. Gras is koel en straalt geen warmte uit. Steen doet dit wel. Lees ook ons blog “Een koel huis begint in de tuin.

Gras of tegels

Keuze tuintegels


Bepaal ten eerste de ruimte voor je terras. Vervolgens is er een grote keuze aan tegels. Naast kleur is er grote keuze in afmetingen, dikte en materiaal. Veel voorkomende tegels zijn van keramiek of beton. Maar er is ook een combinatie mogelijk, zgn. keramiek op beton.
Je kunt de tegels vlak tegen elkaar leggen of voegen. Wil je meer water opvangen dan kun je ook gras tussen je tegels laten groeien.
Bedenk wel dat het gemakkelijk te maaien moet zijn. Ook zie je soms kiezeltjes tussen tegels voor het opvangen van water.

Goede verhouding groen en grijs

Onderhoud tegels

Aan gras en plantenborders heb je wat onderhoudswerk. Gras moet je inderdaad maaien en een paar keer per jaar bemesten. Een robotmaaier kan je dit werk uit handen nemen.
Maar ook tegels hebben onderhoud nodig. Ze worden vuil en groen. Meestal tweemaal per jaar moet je ze met een cleaner of hogedrukreiniger schoonmaken. En bladeren vind je meestal ook niet zo fijn. Kortom het onderhoud van tegels doet niet onder voor het onderhoud van gras en plantenborders.

Maak eerst een goed tuinontwerp waarbij je rekening houdt met waterafvoer, nuttige insecten en jouw wensen voor een terras. Als je op papier tevreden bent, start dan pas met de aankoop van tegels en aanleg van gras en/of tuinplanten.

Succes!

 

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv

Mobiele versie afsluiten