Tuinhappy.nl – tuinblogger – blogger tuin

Help je wijkbij

Gewone Sachembij (foto: Pieter Haringsma)

Gewone Sachembij (foto: Pieter Haringsma)

Help je wijkbij in Zuid-Holland

In Zuid-Holland loopt een mooi initiatief voor wilde bijen georganiseerd door Bijenlandschap.

De wilde bij heeft het moeilijk. En ze zijn juist zo hard nodig voor de bestuiving van groente, fruit en bloemen. Daarom is er de actie “Help onze wijkbijen”.
De provincie is ingedeeld in diverse gebiedjes voor verschillende bijensoorten. Zo heeft elke wijk zijn “eigen bij” toebedeeld gekregen. De bedoeling is dat je in je tuin juist die planten gaat zetten die jouw wijkbij vooruithelpt.

Help onze wijkbij

Wat is mijn wijkbij?

Op de website van bijenlandschap vind je een gekleurde kaart waar je precies kunt zien welke bij voor jouw gebied is uitgezocht.  Je kunt daar ook vinden welke tuinplanten het beste passen bij de wijkbij.

Wat kan ik doen voor mijn bij?
Zorg voor

 

Voedsel

Gewone Sachembij (Foto: Pieter Haringsma)

De bedoeling is dat we samen zorgen voor meer nectar, stuifmeel en beschutte plekken voor de wilde bij.  Voor elke wijkbij is uitgezocht voor welke planten ze een voorkeur hebben. Deze kun je in je tuin planten. Let wel op dat je kiest voor gifvrije planten. Bestrijdingsmiddelen blijven nog lang aanwezig in planten en zijn dus slecht voor de bij.

Daarnaast kun je ook meer inheemse tuinplanten in je tuin opnemen. In ons eerder geschreven tuinblog “Waarom inheemse planten”” vind je info waarom dit zo belangrijk is. Er is sowieso een betere match tussen lokale insecten en lokale planten. Plant zoveel mogelijk soorten planten zodat er een ruime variatie aan planten ontstaat. Zo is er voor meerdere insecten voedsel te vinden.

 

Beschutting

Zorg dat je bodem bedekt is. Kale grond is dode grond. Plant dus bodembedekkers en laat afgevallen blad in je borders liggen. Een insectenhotel met voornamelijk gaten is het meest geschikt.

 

Continue bloei

Probeer in je tuin te zorgen voor continue bloei. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar. Bijen vliegen zo rond de 12 graden en vanaf moment hebben ze na de winter flink wat voedsel nodig. Door vroeg bijvoorbeeld bloeiende bolbloemen zoals sneeuwklokjes of krokus te planten, is er al vroeg voedsel voor de bijen beschikbaar.  Kies ook hier voor biologische bloembollen. Bij de opkweek hiervan worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Lees ons blog “Bollen voor bijen“.

Je hoeft geen grote tuin te hebben om mee te kunnen doen. In een stoeptuin of op een balkon of op een dak kun je ook de juiste planten neerzetten.

 

Bloemenmengsels

Bloemenmengsels zijn een lust voor het oog. Maar ook de bijen vinden er voedsel.
Op de website streektuinen.nl vind je veel uitgekiende inheemse mengsels specifiek voor jouw grondsoort.  In het mengsel zijn zowel vaste planten als één- en tweejarigen opgenomen. Je kunt ze in het najaar al zaaien.

Bloemenmengsel (foto: Tuinhappy.nl)

Delen, delen ….

En promoot je wijkbij ook bij jou in de buurt. Als meerdere mensen in je buurt meedoen ontstaat er een lint aan bloemen. Deel de informatie waar je kunt.

 

©2024 Bijenlandschap is een initiatief van Provincie Zuid-Holland en Groene Cirkels, in samenwerking met Omgevingsdienst West-Holland.

 

 

Mobiele versie afsluiten