Tuinhappy.nl – tuinblogger – blogger tuin

Beregeningsinstallatie – sproei installatie – sproeisysteem

Beregeningsinstallatie – besproeiingsinstallatie – sproei installatie – sproeisysteem

Automatische beregeningsinstallatie aanleggen, wat heb je nodig voor een goed sproeisysteem

 

Verzonken turbinesproeier sprinkler sproeisysteem

Veel tuiniers denken na de droogte van de afgelopen zomer en het droge voorjaar na over een automatische beregeningsinstallatie.

Hiermee kun je ook gemakkelijker met vakantie.

 

Wat heb je nodig voor een goed sproeisysteem?

 

Vul alleen je emailadres in (uitgave 2 x per mnd)

 

Watervoorziening

  1. Buitenkraan: drinkwater kun je gebruiken voor je sproei installatie. Gebruik bij voorkeur geen drinkwater als je slootwater of grondwater kunt oppompen.
  2. Slootwater: als je een sloot in de buurt kun je met een pomp het water naar je sproei installatie pompen.
  3. Grondwater uit een eigen waterput. Laat een puntstuk slaan en gebruik je eigen grondwater. Lees ons blog “Waterput” met tips over een puntstuk slaan.

 

Beregeningsinstallatie

Druppelsysteem

Let op dat je een druppelslang koopt die geschikt is voor je watervoorziening. Je moet de juiste koppelingen aanschaffen. Er zijn druppelslangen om direct in de tuin te leggen of druppelslangen voor pot- en hangplanten.
Een druppelsysteem kun je gemakkelijk overal plaatsen: in je border, bij jonge planten en tussen hagen. Je kunt de slangen boven en onder de grond gebruiken. Let hierop bij aankoop van de slangen.

Nevelaars

Nevelaars deze worden veel gebruikt voor het gazon.
Deze nevelaars kun je ook gebruiken om je borders te bewateren. Zeker als je planten in hoogte oplopen. Sommige nevelaars hebben een verlengstukje zodat je ze kunt verhogen voor hogere beplanting. Nevelaars leveren een nevel met fijne druppels. Naast nevelaars bestaan er ook turbinesproeiers. Deze zijn meer bedoeld voor grote gazons en sportvelden en geven een grovere waterdruppels af.

 

Besproeiingscomputer

Besproeiingscomputer

Een besproeiingscomputer of beregeningsautomaat regelt de start- en eindtijden van de beregening. Ideaal als je met vakantie gaat.

De gehele installatie hangt af van de grootte van je tuin, je budget en je wensen.

 

Wil je boven- of ondergronds aanleggen?  Heb je een voorkeur voor handmatig of automatisch sproeien? Ga je zelf het systeem aanleggen?

 

Zelf aanleggen

Sector sproeier

Maak eerst een ontwerpplan. Teken je tuin op papier en bepaal welk gedeelte je wilt besproeien.
Als je het aantal te besproeien vierkante meters weet kun je aan de slag. Bij een kleine tuin kun je met bijvoorbeeld een Gardena druppelsysteem startset of contour sproeier snel aan de slag.

 

Let goed of alles op elkaar past en je dus eenzelfde systeem koopt.

Is je tuin groter of ben je bang dat je aan het eind van de beregening te weinig druk over hebt, ga dan af op het online-advies van leveranciers. Deze verkopen vaak basissets gebaseerd op de grootte van je tuin. Ook kun je je tuinontwerp toesturen voor een advies. Je krijgt dan een totaaladvies gebaseerd op het aantal m2 van je tuin, de verhouding gazon/border en je wens om handmatig of automatisch te besproeien.

 

Aanleg uitbesteden

Als je het te ingewikkeld vindt of je wilt de installatie niet zelf aanleggen, roep dan de hulp in van een professionele hovenier welke hiermee ervaring heeft.

 

We hopen op een minder droge zomer, maar mocht het toch gebeuren, zorg dan dat je hierop bent voorbereid.

Heb je een gazon, vraag dan het “GRATIS E-book gras” aan, vol onderhoudstips.

E-book gras

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gebracht.

 

Wil je samenwerken?

Wil je met ons tuinblog samenwerken?  Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Wij bereiken mensen met een tuin via dit blog en via onze Tuin Nieuwsbrief. Je kunt een advertentie, blogpost of banner plaatsen. Wij kunnen ook teksten schrijven voor jouw website of blog. Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Samenwerken met een tuinblogger?
Mobiele versie afsluiten