Snoeien van struiken en bomen
Veel struiken en boomsoorten moet je snoeien om ze niet te groot te laten worden. Dit hangt af van de soort struik of boom. Bomen kun je lange tijd laten groeien, maar als ze voor overlast voor jezelf of voor de buren zorgen dan is het tijd om er iets aan te doen. Pak dan je snoeischaar of kettingzaag.
Wanneer snoeien
Vroeger werden struiken veelal in het najaar gesnoeid. Tegenwoordig wordt er veel meer nagedacht over biodiversiteit. Als je vaste planten pas in het voorjaar snoeit is er voor vogels en insecten nog lange tijd voedsel en beschutting beschikbaar. Vogels zijn gek op de vrijgekomen zaden en insecten vinden bescherming tussen zaaddozen en takjes. Laat ook gerust blad liggen rondom je vaste planten. Het bodemleven is blij met een afdeklaag waaronder ze kunnen gedijen. En ook blijft je grond warmer en stroomt het regenwater niet direct weg. Zorg dat er geen kale grond zichtbaar is.
Bomen terugsnoeien
Bomen kun je zowel in het najaar als in voorjaar snoeien. Maar het najaar is handiger. Er is dan minder blad om op te ruimen en dat scheelt je veel werk. Bij het inkorten van boomtakken is het belangrijk dat je het model van de boom behoudt. Het flink inkorten van bomen wordt dan ook vaak door een boomverzorger gedaan. Laat een professionele boomverzorger het gevaarlijke werk doen. Die zekert zich in de boom en weet hoe je veilig kunt werken. Ook weten ze hoe de boom na de snoei weer gaat uitlopen. Probeer zo te voorkomen dat een boom vroegtijdig gekapt moet worden. Het belang van bomen voor de natuur is wel bekend. Zowel voor vogels en insecten, voor CO2 opvang, als voor de mens (schaduwplek). Bomen zorgen voor hoogte in je tuin. Een tuin is niet plat. En zo is er voor insecten, vogels en bijen voedsel van hoog tot laag te vinden.
Hoe snoeien
Snoei met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor schade aan je takken. En ook je kettingzaag moet scherp genoeg zijn.
Veilig werken met een kettingzaag is belangrijk. Als je twijfelt, volg dan een cursus of workshop “Veilig werken met de kettingzaag”.
Vaste planten welke jaarlijks opnieuw uitlopen kun je op zo’n 10 cm boven de grond afknippen. Voor struiken zou ik de snoeiadviezen per struik opzoeken. Een vlinderstruik bijvoorbeeld loopt ieder jaar flink uit en kun je ook flink terugsnoeien. Wij halen hier flink wat dikke takken vanaf.
Met rozen moet je voorzichtiger zijn. Een stamroos snoei je anders dan een klimroos waarbij je de gesteltakken moet laten staan. Taxus, conifeersoorten en buxus kun je mooi in vorm snoeien. Haal er echter niet te veel vanaf zodat de kale takken onder het groen zichtbaar worden. Dan krijg je de mooie vorm niet meer terug. Goed in model houden is hiervoor het advies.
Snoeien doet bloeien
De kreet “snoeien doet bloeien” geldt voor veel struiken, maar zeker ook voor rozen. Het snoeien zorgt voor een sterkere plant in het voorjaar met meer bloemen. Nieuwe krachtige takken zorgen voor een gezonde plant. En zorg ook dat je grond niet te zuur wordt door natuurlijke verzuring. Lees ons blog “Bekalken”.
Daarnaast hebben planten ook voeding nodig. Geen kunstmest, dat spoelt snel uit en bestaat uit chemische middelen. Lees ons blog “tuin bemesten” hoe je eenvoudig organisch kunt bemesten.
Door jaarlijks te snoeien, te bekalken en te bemesten zorg je voor gezonde planten, groen blad en veel bloemen. En dat is toch wat je wilt?