Tuinhappy.nl – tuinblogger – blogger tuin

Gazon tips najaar

Musje in het gras

Musje in het gras

Groen gazon – najaarstips

Wat doe je deze maand voor je gazon? Zolang het gras blijft groeien kun je nog een keer maaien. Maar pas op! Veel regenval zorgt voor een zachte grasmat. Deze beschadigt snel als je daar met een grasmaaier doorheen gaat. Maai dus alleen als het gras niet te nat is.

Lees verder voor meer onderhoudstips.

Met een goed onderhouden grasmat heb je nagenoeg geen mos, onkruid of kale plekken. Maar wat is een goed onderhouden grasmat?

Een gazon moet je regelmatig bemesten gedurende het jaar. Het is van belang dat de graswortels in goede conditie blijven. Het belangrijkste zit namelijk onder de grond, de wortels. Als je goede graswortels hebt dan komt je gras weer snel bij na de vorstperiode. Strooi korrels en kies voor een speciale voeding voor gazon. Dit zorgt voor sterke wortels.

Lees ook de tips hieronder om gazonproblemen te voorkomen.

Tips voor een groen gazon – groene grasmat

Hoe voorkom je gazonproblemen als mos, onkruid en een ongelijke grasmat. Hoe en wanneer moet je maaien en wat doe je om een mooi groen gazon   te houden.

  1. Weinig tijd
  2. Onderhoud gazon
  3. Gazonproblemen
    1. Ongelijke grasmat
    2. Nat gras en toch maaien
    3. Droogte
    4. Onkruid in gazon
    5. Kale plekken
  4. Bladeren op gras
  5. Aanleg nieuw gazon
Aanmelden Tuin Nieuwsbrief

1. Weinig tijd

Weinig tijd – toch een mooi gazon!

Met een stukje gras of gazon in je tuin haalt de natuur dichterbij. Veel mensen denken bij een groen gazon of groene grasmat al gauw aan veel werk.
Niets is minder waar. Af en toe maaien, 1 x per jaar bekalken en een paar keer per jaar gazonvoeding strooien en je hebt het gehele jaar een mooie groene grasmat voor je neus.
Het belangrijkste van een gazon zit nl. ONDER de grond! De wortels zijn het belangrijkste. Indien je de grasworteltjes goed verzorgd, heb je er boven de grond minder omkijken naar.
In een goed geworteld gazon is er nl. geen plek meer voor onkruid en mos. De graswortels nemen deze plaats nl. al in. Ook neemt een goed geworteld gazon meer gazonvoeding op waardoor de grasmat in conditie blijft en ook minder vatbaar is voor gazonproblemen.


Goed wortelgestel

Onkruid gazon

Zoals gezegd, is verzorging van je graswortels net zo belangrijk als verzorging van je grassprieten. Je ziet ze niet, maar de wortels zijn de basis van je gazon.

Als je goed zorgt voor je graswortels, heb je minder of geen last van vervelende zaken als onkruid of mos. Een goed gewortelde grasmat is nl. gezonder en groener. Kijk eens onder je grasmat. De worteltjes vormen bij een gezonde grasmat een dicht geheel. Logisch dat er dan voor onkruidwortels geen ruimte meer is. Verwijder onkruid tijdig en laat het niet uit de hand lopen.

2. Onderhoud gazon

Je hoeft maar 1 x per jaar te bekalken. Dit doe je door het strooien van kalkkorrels in nov/dec of jan/febr. De natuurlijke verzuring ga je hierdoor tegen en de graswortels nemen beter voedingsstoffen op. Het voordeel van extra magnesium is dat je sneller een groen gazon krijgt.

Planten hebben net als mensen voeding nodig. Dit geldt ook voor je grasplantjes. In maart of april geef je de eerste gift d.m.v. het strooien van gazonvoeding. Als je kiest voor een organische voeding dan werkt deze wel 3 maanden lang en kun je de tweede gift rond juni of juli geven. Deze werken vervolgens ook weer 3 maanden tot het najaar.

Wil je je gazon nog een extra boost geven voor het geval je een strenge winter krijgt, strooi dan in het najaar nog 1 x met een speciale najaarsvoeding. Deze bevat extra veel kalium waarmee je de grasplantjes weerbaarder maakt voor de winter. In het voorjaar heb je hier profijt van, minder kans op mos of onkruid.

Bemestingsschema

Januari/februari              bekalken

Maart                                 gazonvoeding (werkt ca. 3 maanden)

Juni                                    gazonvoeding (werkt ca. 3 maanden)

Sept/okt                            najaarsgazonvoeding (beschermt je gazon tegen de winter)

 

Strooiers

Voor een klein gazonnetje kun je de korrels gemakkelijk uit de hand strooien. Heb je een iets groter gazon, denk dan eens aan een strooiertje. Deze heb je in grote en kleine uitvoeringen. Het voordeel is dat je gelijkmatiger de gazonvoeding kunt verdelen. De strooiers zijn vaak ook te gebruiken voor het strooien van kalkkorrels, zaden of strooizout.

Verticuteren

Verticuteren kun je met een verticuteerhark, maar als je zorgt voor een goede bodembemesting met de juiste bacteriën hoef je ook niet meer te verticuteren.


Maaien

Electrische maaier

Maaien moet je wel, maar ook dit kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Je kunt dit met de hand doen of met een kooimesmaaier. Gemakkelijker gaat het al met een electrische maaier, echter met een robotmaaier hoef je zelf al niet meer te maaien.

Kooimesmaaier:  een kooimesmaaier is een maaier waar je zelf achter loopt en welke je moet duwen. Voordeel is dat deze op te vouwen is in een klein hoekje. Voor kleine schuurtjes en een kleine grasmat is dit vaak de beste oplossing. Goed als work-out 🙂

Electrische maaier:  met een electrische maaier gaat het werk een stuk lichter en met een maaier met opvangbak krijg je ook geen maaisel meer in je gazon.  Bij veel electrische maaiers kun je ook de loopsnelheid instellen zodat het je weinig energie kost. Bij groencentrum, tuincentrum, Intratuin of speciale tuin- en parkmachinebedrijven zijn vele modellen te koop.

Robotmaaier: een robotmaaier is voor degene die liever iets anders doet dan maaien. Deze laadt zichzelf op bij het laadstation, rijdt geregeld over je grasmat en maait dan een klein stukje af. Doordat de robotmaaier vaak maait, heb je nagenoeg geen maaisel.

Kies dus voor iets dat bij je past er zijn vele mogelijkheden.

 

3. Gazonproblemen

1. Ongelijke grasmat

Is je grasmat na de winter ook ongelijk? Door de vele regen en de vorst slinkt je grond en krijg je gaten onder je grasmat. Begin met het rollen van je mat. Bij de bouwmarkt huur je voor weinig het juiste tuingereedschap, nl. een grasrol of tuinwals. Deze vul je thuis met water en rollen maar..   Zowel in de lengte- als in de breedterichting. Rol alle hobbels eruit.

Mocht je na het rollen nog wat gaten overhouden, dan kun je deze opvullen met een bodemverbeteraar voor gazon. Hierin kun je dan ook nog wat graszaad inzaaien.

Vraag het gratis e-book  Groen Gazon aan

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Nat gras en toch maaien

een nat groen gazon

Het gras is nat en te lang. Eigenlijk moet je maaien, maar het weer is er niet naar.
Een warm najaar met regen is lastig. Het gras groeit door en door de nattigheid kun je niet maaien.

Wat doe je dan.

Wees voorzichtig met maaien in een nat gazon.
Het maaisel plakt niet alleen aan je maaier. Je trekt enorme sporen in de grasmat en de opvangbak moet je vaker legen.
De ondergrond is zacht en de wielen van de maaier zakken in het gras. Flinke lelijke sporen zijn het resultaat. En die heb je niet zomaar weg!

 

3. Droogte

Laat je gras niet verdorren in erg droge zomers en besproei je grasmat. Lees mijn aparte blogpost over droogte. Uit milieuoogpunt heb ik wat moeite om drinkwater over de grasmat te sproeien. Met een sloot in de buurt kun je kiezen voor slootwater. Echter niet iedereen heeft een sloot in de nabijheid. Houd de sprietjes wel in leven, een buitje af en toe heeft je gazon natuurlijk wel nodig, het blijven immers toch grasplantjes…..

4. Onkruid in gazon

Voorkomen is beter dan genezen. Zoals hierboven aangeven zorg je eerst voor goede graswortels, dit voorkomt onkruid. Maar heb je onverhoopt toch last van onkruiden in je grasmat, haal ze er dan uit!  Met een onkruidsteker kun je ze met wortel en al verwijderen. Maar heb je meer onkruid pak het dan goed aan. Ik ben geen voorstander van diverse chemische middelen en onkruidverdelgers. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten 100 % natuurlijk met een goede werking.
Maar zorg op tijd dat je het onkruid verwijderd. Zie mijn blogpost: natuurlijke manier van onkruid verwijderen

5. Kale plekken

Kale plekken in je gazon kun je gemakkelijk bijzaaien. Steek het stukje kale grasmat uit en vul dit op met zand of een speciale gazonverbetergrond. Maak het goed nat, zaai hierop het graszaad en druk het aan. Er zijn diverse mengsels te koop. Het handigst is een zgn. reparatiemengsel welke in div. tuincentra te koop is. Hierin zijn diverse grasmengsels gemengd en het nieuwe gras weeft natuurlijk door je oude grasmat.

 

4. Bladeren op gras

3 manieren om te verwijderen

Geen bladeren op een groen gazon

Bladeren op je gras zijn niet goed. Het zorgt voor verstikking van je gras, er komt geen licht meer bij en je hebt kans op een viltlaag en kale plekken. Zorg dat je op tijd de bladeren weghaalt voordat de bladeren glad worden en verrotten.Totdat al het blad van de bomen is, zul je hier alert op moeten zijn, wil je volgend jaar een mooie grasmat hebben.

Kijk op mijn post “bladeren op gras – 3 manieren om te verwijderen” hoe je snel en efficiënt blad uit je gras kunt verwijderen.

 

 

 

 

5. Aanleg van een gazon

Een gazon kun je inzaaien of je kunt direct starten met graszoden. Met graszoden maak je het sneller groen, gras zaaien is wat goedkoper, maar hieraan heb je meer werk. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde.
Graszaad of graszoden koop je bij de div. tuin- en groencentra of online. Bereken eerst hoeveel je nodig hebt.
Er zit verschil in de diverse soorten gras. Wordt je grasmat intensief gebruikt voor spelen of sporten, kies dan hiervoor het juiste mengsel graszaad of graszoden.
Wil je enkel een siergazon welke niet intensief wordt gebruikt, kies dan voor een ander mengsel gras welke hier speciaal voor geschikt is.  Laat je informeren door specialisten indien je het niet weet. Een grasmat kies je niet alleen voor jaren, je kunt er ook jaren plezier aan beleven.

Zowel voor graszoden als graszaad is het van groot belang dat je start met een goede ondergrond. De ondergrond moet vlak zijn en de structuur van de bodem is belangrijk. Verbeter eventueel eerst de ondergrond met speciaal hiervoor geschikte bodemverbeteraars. Later kun je dit nl. niet meer doen! 
Op internet kun je diverse handige video’s vinden over inzaaien of leggen van graszoden. Bekijk ze alvorens je begint.


Maar ga vooral genieten

Leun achterover en geniet van je mooie gazon. Het voordeel is dat je tuin er in zomer en winter groen uitziet. Dit heb je niet met een “stenen” tuin. Meestal word je er niet vrolijk van als deze er groen uitziet 😉

Ik promoot meer groen in de tuin, groen maakt mensen namelijk gelukkiger, Tuinhappy!

 

Be Tuinhappy!

Tuin-Nieuwsbrief

Schrijf je rechtsboven op deze site in voor de Tuinhappy Nieuwsbrief.

 

Wil je samenwerken?

Wil je met ons tuinblog samenwerken?  Stuur een email naar info(at)tuinhappy.nl
Wij bereiken mensen met een tuin via dit blog en via onze Tuin Nieuwsbrief. Je kunt een advertentie, blogpost of banner plaatsen.
Wij kunnen ook teksten schrijven voor jouw website of blog, gerelateerd aan tuinieren. Stuur een email naar info(at)tuinhappy.nl
Samenwerken met een tuinblogger?
Mobiele versie afsluiten