Hoe maak je je tuin klimaatvriendelijk?
Maatregelen tegen hitte en regen
Eigenlijk wil je ook wel je steentje bijdragen toch? Er wordt flink gekeken naar de overheid, maar eigenlijk zouden we eerst bij onszelf moeten beginnen. In je eigen tuin, maak deze eens klimaatvriendelijk.
Heb jij een al klimaatvriendelijke tuin? Of help je mee en begin je met kleine stapjes.
Lees verder wat je onder andere kunt doen om je tuin klimaatvriendelijk te maken:
- Wateropvang
- Bestrating aanpassen
- Juiste onkruidbestrijding
- Bodembewerking
- Meer planten minder bestrating
- Biodiversiteit
Wateropvang
regenton – vijvertje – wadi – regenwaterschuttingen – afvoer afkoppelen
Regenwater kun je op verschillende manieren opvangen:
a. Regenton
Regentonnen zijn er tegenwoordig in veel moderne uitvoeringen. Het opgevangen regenwater kun je niet alleen gebruiken om de plantjes water te geven. Denk ook eens aan het wassen van je auto of de ramen (streeploos). Met een regenton maak je je tuin al meer klimaatvriendelijk.
b. Vijvertje
Een vijvertje geeft leven in je tuin in de vorm van kikkers, libellen, vogels, etc. Lees meer over de levende tuin in mijn blogpost hierover. Er gebeurt altijd wel iets rond je vijvertje.
c. Wadi
Een wadi is een plekje in je tuin waar je bewust water in laat staan. Vogels zijn hier gek op. Wij hebben een stukje in het gras. Het is een feest om naar te kijken.
d. Regenwaterschuttingen
Verdiep je eens in de mogelijkheden. Op energieshopnul.nl bijvoorbeeld vind je diverse mogelijkheden. Een regenwaterschutting combineert het voordeel van een schutting met die van een regenton en hiermee word je tuin meer klimaatvriendelijk.
e. Afvoer afkoppelen
Sommigen kiezen ervoor hun dakafvoer af te koppelen van het riool en in de tuin te laten lopen. Je moet dan wel zorgen dat dit voor je tuin geen problemen geeft. Sommige gemeenten geven zelfs subsidie als je zelf het regenwater opvangt in je tuin.
Bestrating aanpassen
Grastegels – Sierschors
a. Grastegels
Je bestrating aanpassen levert vaak ook een groot voordeel op voor de waterafvoer.
Van een flink betegeld terras loopt het regenwater snel het riool in.
Denk eens aan grastegels of boomschors.
Bij grastegels laat je gras in of tussen de tegel groeien. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden.
Ook zijn er tegenwoordig steeds meer waterdoorlatende tegels. Binnenkort meer hierover.
b. Sierschors – boomschors
Boomschors of sierschors is een natuurlijke afdekking prima geschikt voor je paden.
Je strooit het natuurlijke materiaal over je paden en het water sijpelt langzaam naar beneden naar de bodem.
Een groot voordeel van schors als pad is dat er geen gladde groene aanslag ontstaat.
Ook heb je nagenoeg geen last meer van onkruid. Het gebruik van milieu-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen is dan niet nodig.
Over sierschors heb ik een aparte blogpost geschreven.
Juiste onkruidbestrijding
Schoffelen – wieden – coverchips
In een klimaatvriendelijke tuin werk je niet met bestrijdingsmiddelen of andere giftige goedjes. Maar hoe voorkom je dan onkruid?
a. Schoffelen
Schoffelen is nog steeds één van de beste methoden om onkruid uit je borders te krijgen.
En het is ook nog goed voor je lijf een beetje beweging.
Lees mijn aparte blogpost “7 redenen om deze week te gaan schoffelen”
b. Wieden
Wieden is op de knietjes met de hand het vuil eruit trekken. Ik vind dit vaak veel werk en kies meestal voor optie a. (schoffelen) of c. (coverchips).
c. Coverchips
Met Coverchips dek je als het ware je border af met een laagje natuurlijk materiaal.
Je tuin oogt ook wat lichter hierdoor.
Het regenwater sijpelt door naar de bodem, maar onkruid krijgt geen licht en lucht en komt niet op.
Coverchips is voor ieder die minder onderhoudswerk wil.
d. Voegen krabben
Als je regelmatig je voegen van je terras krabt met een voegenkrabber voorkom je dat er sneller groene aanslag ontstaat. Ik haal groene aanslag 1 x per jaar weg met een hogedrukreiniger. Die verbruikt dan wel wat stroom en water, maar dit voorkomt het gebruik van agressieve groene aanslagreinigers.
Bodembewerking
Bodemverbetering – spitten
a. Gebruik een bodemverbeteraar
Je planten groeien het beste op een gezonde bodem. Maar ook voor wateropvang is het belangrijk dat je tuin over een gezonde bodem beschikt. Er zit meer lucht in een gezonde bodem en deze droogt minder snel uit.
Op een dichtgeslagen ondergrond blijft het water staan. Het is belangrijk dat er licht en lucht voldoende in je bodem aanwezig blijft.
Vaak bij nieuwbouwtuinen is dit een probleem. Ook is dit het geval bij tuinen waar jarenlang geen onderhoud aan de bodem is gepleegd.
Een stuk grond met beplanting kan veel meer water opvangen dan een kaal stuk grond.
Een bodemverbeteraar is een natuurlijk product welke kleine organismen bevat welke je bodemvruchtbaarheid weer op peil brengen. Ook bevat het organische stof waardoor je de structuur van je bodem wat losser maakt.
Bij alle tuincentra’s zijn er goede bodemverbeteraars (zoals Vivimus) te koop. Ook zij weten dat het zonde is om een nieuwe plant in slechte grond te planten. Deze slaat gewoon niet aan en dus zonde van je geld.
Een bodemverbeteraar meng je door bestaande grond heen. Op de verpakking zie je in welke verhouding je dit moet mengen.
b. Spitten
Moestuinders weten dit allang. Grond moet ook lucht bevatten.
Zij spitten meestal jaarlijks de gehele moestuin.
Voor een siertuin met planten ligt dit wat anders.
Je spit de lege stukken grond om.
En voordat je een nieuwe plant, struik of boom aanplant, spit je eerst de grond goed om zodat er voldoende lucht bij de wortels kan komen.
Meer planten – minder bestrating
Kies voor meer groen en minder grijs
Meer planten en minder bestrating is kiezen voor meer groen en minder grijs.
Meer waterbuffer en een groenere wereld om je heen.
a. Plantenborders
In plantenborders kun je je wat planten betreft helemaal uitleven. Zomer- en winterbloeiers wisselen elkaar af qua bloeitijd. Maar ook knollen en bollen kunnen je de seizoenen mee laten maken.
Zorg dat er in alle jaargetijden iets bloeit. En denk ook eens aan struiken en bomen. Zelfs een enkele boom in je tuin kan al een landingsplaats zijn voor vogels. Vogels nestelen in struiken en bomen. Niets is leuker dan in het voorjaar de nestelende vogeltjes te bekijken.
Het maakt je happy. TuinHappy. Lees ook mijn blogpost “Wil je vogels, plant een boom”
b. Grasonderhoud
Eenvoudiger dan je denkt
Kies je voor meer groen dan kun je je tuin klimaatvriendelijk inrichten met grote borders of met een stukje gazon. Gras is een mooi groen element in de tuin. Veel mensen denken dat gras veel werk is. Dit betwist ik.
Vraag mijn gratis e-book Groen Gazon aan bekijk welk onderhoud er nodig is voor een mooi stukje gazon. Kinderen en huisdieren zijn je dankbaar voor een stukje gras.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten binnen je tuin. Het geeft de gezondheid van je mini ecosysteem aan.
Praktisch gezegd, zorg voor een verscheidenheid aan planten/bloemen zodat ook beestjes als nuttige insecten, vlinders en bijen een thuis kunnen vinden in je tuin.
Heb je een klein stukje border hiervoor beschikbaar, zaai dan eens een bloemenmengsel. Je zult verrast zijn over de vele kleine tuindiertjes die je aantreft in en om het bloemenmengsel.
Lees mijn blogpost “Zaai eens een bloemenmengsel” met tips over het zaaien en verzorgen hiervan. Wat leuk zou het zijn als er in veel tuinen zo’n prachtig bloemenmengsel te zien zou zijn. Het oogt ook heel natuurlijk en het bloeit maanden achter elkaar met verschillende soorten bloemen.
En verder zijn er nog legio mogelijkheden om je tuin klimaatvriendelijk te maken. Te denken valt aan tuinverlichting op zonne-energie, etc.
Ik zal dit blogpost aanvullen binnenkort met nieuwe ideetjes.
Kom dus nog eens terug, of abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief.
Voorstander klimaatvriendelijke tuin?
Ben je ook voorstander van een klimaatvriendelijke tuin. Help dan mee en deel dit bericht onder je tuinvrienden. Zoals gezegd begin bij je eigen tuin om de wereld wat klimaatvriendelijker te maken.
Kranendonk/Amagard heeft er een mooie infographic van gemaakt.