Vakantietip – overlevingsplan voor je planten

Zinken teil met planten
Zinken teil met planten

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Vakantietip – overlevingsplan voor je planten in potten

Kruiden in potten
Kruiden in potten

 

Vakantie, wat doe je dan met je mooie planten? Of met je net gekweekte tomatenplantjes.
Een aardige buurman is natuurlijk een optie, maar als het erg droog weer is er daar veel werk aan.

 

Waterbakken in de schaduw

Hortensia in pot
Hortensia in pot

Waterbakken in de schaduw, voor je planten en potten is dit eigenlijk heel simpel en goedkoop. Zoek een goede schaduwplek uit en plaats daar grote waterbakken waarin een laagje water kan blijven staan. Zorg dat al je potten onderin voorzien zijn van een gat waardoor ze water op kunnen nemen.
Zet de planten goed tegen elkaar aan zodat ze niet snel uitdrogen.

Giet je planten heel goed nat en vul de bakken helemaal vol met water.
Afhankelijk van het weer kun je dan zo’n twee weken weg blijven. Blijf je langer weg, vraag dan een goede buur de bakken een keertje bij te vullen.

Ik gebruik hiervoor al jaren grote plastic waterbakken van Dillewijn. Deze worden ook op de veiling gebruikt voor op de containerwagens.

Maar je kunt natuurlijk elke andere waterbak of teiltje gebruiken. Belangrijk is dat er voldoende water in kan en er voldoende ruimte is voor je planten.

 

Automatische watergeefsystemen

Er zijn ook andere opties zoals watergeefsystemen die je aansluit op de kraan. Je kunt ze compleet computergestuurd kopen. Ze geven je wat meer zekerheid als de waterbakken.

 

Micro-drip systeem

Gardena micro drop systeem voor planten in potten
Gardena micro drop systeem voor planten in potten

 

Gardena heeft een micro-drip systeem waarop je meerdere potten kunt aansluiten. Een voordeel is dat je, ook na je vakantie, de potten automatisch water kunt laten geven. Het bevat meerdere programma’s en een timer zodat je je watergift precies kunt sturen.
Zeker voor je mooie terras- en kuipplanten is dit een goede optie.
Sommige moestuinders gebruiken dit systeem ook om de tomatenplantjes en andere groenteplanten tijdens de vakantie in leven te houden. Hiervoor is een micro-drip startset specifiek voor de moestuin beschikbaar.

 

Druppelaars

 

Aan een besproeiingscomputer, een soort tijdschakelaar aan je waterkraan kun je ook diverse soorten druppelaars aansluiten. Deze zijn in veel vormen en modellen verkrijgbaar. Je maakt zo je eigen automatische besproeiingsinstallatie zo klein en groot mogelijk als gewenst.

 

Flessen op z’n kop

Je kunt ook een fles gevuld met water op z’n kop zetten. Het water druppelt dan de pot in. Hier worden wijnflessen, maar ook afgesneden pet-flessen gebruikt. Voor de lange termijn is dit geen optie, aangezien de flessen vrij snel leeg lopen.

Watergeefsysteem plant in pot
Watergeefsysteem plant in pot

Foto: Julie Blanner

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kies zelf liever de waterbakken in de schaduw en gebruik voor het vullen vaak het opgevangen regenwater uit de regenton. Ik ben voorstander van een watervriendelijke tuin. Lees meer hierover in mijn eerdere blogpost. Je leest dan ook meer over andere vormen om je tuin watervriendelijk te maken.

In ieder geval een zorgeloze vakantie gewenst!

En als je terug bent, lees dan ook eens het blogpost over voortuinen.

 

Over Tuinhappy 161 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl