Tuintrends 2022

Tuintrends 2022: bloemenmengsel (Foto: Maayke de Ridder)
Tuintrends 2022: bloemenmengsel (Foto: Maayke de Ridder)

Tuintrends 2022 – klimaat en biodiversiteit –

Maak je tuin klimaatbestendig en verbeter de biodiversiteit!

Tuinbranche Nederland heeft in samenwerking met  Ibulb, Bloemenbureau Holland, Bureau Nijman + Van Haaster en Inretail Wonen de Groenbranche Trends voor 2022 bekendgemaakt. De wereld is veranderd. Dit heeft effect op de tuintrends 2022. Er is meer aandacht voor klimaat en biodiversiteit.
Mensen met een tuin weten vaak niet hoe ze hun tuin klimaatvriendelijker kunnen maken.

 

Er zijn groene trends vastgesteld voor de tuin:

  • Fresh Start
  • Bright and Breezy
  • Traditional Sentiment

 

Deze 3 trends helpen je bij de inrichting van je groene tuin.  Je tuin is een stukje woonruimte welke je, net als je interieur, af en toe eens moet aanpassen. Je voelt je prettiger in een mooie tuin welke goed bij je past.  Een tuin verandert met je mee. Je leeft in je tuin en een tuin kan je een fijn gevoel geven.

Dus kies eens een tuintrend en kijk hoe je jouw tuin hieraan kunt aanpassen. Dit hoeft niet eens rigoureus, maar kan ook in kleinere stapjes.  Met andere planten, bijpassende potten en/of een andere indeling van je tuin.

 

3 Stijltrends:

Fresh Start

Waterdoorlatende bestrating
Waterdoorlatende bestrating

De kenmerken van de Fresh Start trend is een praktische tuin met veel witte en groene planten. De tuin oogt hierdoor fris. Er worden meer tegels vervangen door planten waardoor de tuin meer bijen en vlinders kan aantrekken. Ook een insectenhotel zorgt voor meer nuttige insecten in de tuin. Praktische elementen zijn een verplaatsbare plantenwand en verplaatsbare bloembakken.

 

Bright and Breezy

Delphinium en Helenium
Delphinium en Helenium

Deze trend straalt vrolijkheid uit met veel kleur. Ook combinaties van pastel met kleurrijke accenten passen in deze stijl.

Leg bijvoorbeeld een bloemenborder aan of een maak pluktuin of plukhoekje. De tuin heeft een losse structuur en veel bloemen. Regenwater moet weg kunnen lopen. Waterdoorlatende tegels of vervanging van tegels door gras of planten zorgen dat je tuin als waterbuffer kan fungeren.

Ook een groen dak op carport of schuur is een goede opvangplek voor water.

Bekijk de prachtige foto’s van ons zomerbloemen mengsel van vorig jaar op ons blog.

 

Zomerbloemen mengsel
Zomerbloemen mengsel  (Friendly Flowers)

Tradidional Sentiment

De tuin straalt geborgenheid uit en heeft de sfeer uit de jaren 50. Nostalgie keert terug. Mooie combinaties met prachtige planten zoals Allium en Helenium omgeven door veel groen passen bij deze stijl. Ook een stukje moestuin en fruitbomen kun je goed combineren bij deze trend.

tuintrends 2022: Moestuin
Tuintrend 2022: Moestuin (Foto: Maayke de Ridder)

 

 

Groenklimaat Pleinen in tuincentra

Om je te helpen je tuin klimaatvriendelijker te maken kun je in diverse tuincentra een GroenKlimaatPlein bezoeken. Hier vind je tips, ideeën en producten om je tuin aan te passen.
Op GroenKlimaatPlein.nl vind je de tuincentra welke aan dit project meedoen.

 

Wil je aan de slag?

Maak eerst zelf een plan op papier of ga met deze tuintrends langs bij een tuinontwerper of hovenier.
Hieronder vind je een lijst met de gebruikte planten en leveranciers van de gebruikte materialen.

Succes! En stuur ons gerust een foto t.z.t. van het resultaat.

Groen moet je doen!

 

Mix de tuinstijlen

De tuintrends geven je een idee voor de inrichting van je tuin. Mix daarnaast gerust elementen door elkaar om het echt jouw tuin te maken.
Ook het ontwerp van een bestaande tuin zou je regelmatig eens onder de loep kunnen nemen voor een meer duurzame, watervriendelijke tuin met vogels, vlinders en bijen.

  1. Hoe kun je je tuin watervriendelijk maken?
  2. En hoe breng je meer leven in je tuin?
  3. Hoe zorg je voor een groenere wereld?

Als ieder tenslotte zijn/haar steentje bijdraagt wordt de wereld vanzelf een stukje beter.

 

Foto’s: Maayke de Ridder en Iverde.

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl