Tuinieren in november

Boomspiegeltuin Utrecht
Boomspiegeltuin Utrecht

Tuinieren in november

 

Je tuin is al in herfstkleuren maar je kunt nog wel tuinieren in november.
Zorg dat je tuin goed de winter in gaat.

 

Bloembollen planten


Een tuin zonder bloembollen is kaal in het voorjaar. Juist de boost aan kleuren zorgt voor veel vrolijkheid in de vroege lente. Je plant ze in de volle grond, maar kunt ze ook planten in potten.
Zorg wel voor een gat onder in de pot zodat er niet te veel water in blijft staan.
Heb je wel eens van “Lasagnebeplanting” gehoord? Een techniek waarbij je verschillende laagjes bloembollen in een pot plant. De bollen bloeien dan na elkaar en je kunt lang genieten van de bloei.

Tuinhappy.nl - Bloembollen planten Keukenhof
Bloembollen planten kinderen keukenhof

Boom kopen

Bomen horen bij een tuin, ze zijn te koop in allerlei maten en soorten. Een boom geeft hoogte aan je tuin en trekt vogels en insecten aan. Met bomen in je tuin maak je de seizoenen mee en heb je een natuurlijke schaduwplek. Ook een kleine tuin heeft baat bij een kleine boom. Lees onze tips voor het kopen van een boom.

Tuinhappy.nl - Magnolia - tulpenboom
Magnolia – tulpenboom

Hagen planten


Vaste planten zoals hagen kun je goed in november nog planten. Er is nog nagenoeg geen vorst en de wortels kunnen nog groeien. Lees onze tips voor een mooie beukenhaag of haag of blok van laurierplanten.

Laurier voor blokbeplanting
Laurier voor blokbeplanting

Paden opknappen


Blijf niet doormodderen op natte paden maar knap ze op. Met o.a. boomschors houd je op natte paden toch droge voeten. Boomschors is los gestort te koop en in zakken. Het is een natuurlijk product wat water door kan laten. Goed voor de afwatering van je tuin. En boomschors geeft ook een mooi natuurlijk effect.  Met minder bestrating en meer waterdoorlatende paden help je het milieu.

Modderpad of looppad - tuinblogger - tuinhappy
Modderpad of looppad

Najaarsbemesting gazon


Normaal zou ik in september de laatste najaarsbemesting strooien op je gazon. Mocht je dit vergeten zijn, doe dit dan nog snel begin november als de temperatuur nog boven de ca. 10 graden ligt. Daarna heeft het weinig zin. De meststoffen doen niet veel meer in koude temperaturen.
Je gazon gaat dan nog wel gesterkt de winter in.

groen gazon
groen gazon

Siergrassen

Siergrassen zijn in de herfst het mooist. Als de vaste planten hun bloemen laten vallen dan beginnen de siergrassen op te komen. Verdiep je eens in de vele beschikbare soorten.

Siergrassen Piet Oudolf
Siergrassen Piet Oudolf

Verwijder bladeren uit je grasmat

De bladeren vallen van de bomen. Blad is niet goed voor je grasmat. Gras heeft lucht nodig en verstikt onder een bladerdek. Verwijder dus op tijd de bladeren uit je gras. Wij geven je wat tips hoe je deze snel weg kunt halen.

bladeren op gras
bladeren op gras

Kalk strooien


Het is voldoende om 1 x per jaar kalk te strooien. Dit gaat de verzuring tegen, zorgt voor een goede bodemstructuur en je meststoffen worden beter opgenomen. Kies hiervoor een vast moment per jaar, zodat je het niet vergeet. Of in het najaar of in het voorjaar bijvoorbeeld.
Lees ons blog over bekalken.

Kalk strooien in de tuin - tuinblogger - tuinkalk - tuinhappy
Handje kalk strooien in de tuin

Haal dahliaknollen uit de grond

Dahliaknollen kunnen niet tegen vorst. Haal ze dus op tijd uit de grond, knip ze af en bewaar ze donker op een vorstvrije plaats. Lees meer over dahlia’s op ons blog hierover.  En zoek nu alvast nieuwe knollen op voor het nieuwe seizoen. Als je ze in het najaar bestelt heb je voorrang in het voorjaar. Ik gebruik het najaar altijd om nieuwe ideetjes op te doen voor de tuin van het nieuwe jaar.

 

Maak eens een herfstkrans


In de herfst is er in je tuin of in het bos genoeg groen, besjes en gedroogde bloemen te vinden om een mooie herfstkrans te maken.

Tuinhappy.nl - herfstkrans
Tuinhappy.nl – herfstkrans

 

Bezoek showtuin Acers in Boskoop


In Boskoop is nu de Esdoorntuin (Aceretum) erg mooi. De Acers zijn prachtig in herfstkleuren. Bekijk de foto’s op ons blog over de showtuin.

Acers in herfstkleuren
Acers in herfstkleuren

 

Heb je nog meer tips voor tuinieren in november? Laat het graag even weten.

 

Over Tuinhappy 300 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl