Sortimentstuin Boskoop

Sortimentstuin Harry van der Laar
Sortimentstuin Harry van der Laar

Sortimentstuin “Harry van der Laar” in Boskoop

Voor tuinliefhebbers een bezoekje waard!

Zowel voor hoveniers als voor particulieren een plek waar je inspiratie kunt opdoen.

 

Eerst zien dan kopen!

Sortimentstuin met bordjes
Sortimentstuin met bordjes

Als je op zoek bent naar nieuwe planten voor in je tuin is het verstandig om deze eerst te zien in een volwassen stadium.

Bij een tuincentrum of online koop je planten in een potje en zie je niet de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant. In de Sortimentstuin in Boskoop staan er van elke vaste plant meerdere exemplaren en krijg je een goed beeld van de vorm.

Ook het moment van bloei kun je goed bekijken.

Een meidoorn bloeit prachtig in de maanden mei/juni, maar heeft ook in september tot november mooie bessen en een rode kleur.

 

Showtuin

Hydrangea Paniculata Baby Lace
Hydrangea Paniculata Baby Lace

Harry van der Laar was een bekende sortimentsdeskundige werkzaam bij het Proefstation voor de Boomkwekerij in Boskoop. Hij verzamelde voor het Proefstation nieuwe plantensoorten en gaf een beoordeling op kwaliteit voor het gebruik in particuliere tuinen en openbaar groen. De tuin is naar hem vernoemd.

De sortimentstuin is ondergebracht in een Stichting die er een meer parkachtig karakter aan heeft gegeven.

De sortimentstuin is een showtuin waar plek is gemaakt voor bestaande en nieuwe vaste planten. Ook bomen vind je in deze mooie tuin. Heel handig zijn de duidelijke naambordjes bij de plantenvakken.

Voor nieuwe vaste planten is een apart stuk van de tuin gereserveerd. Handig om ieder jaar weer nieuwe soorten te spotten. Ik ben dan ook een vaste bezoeker van de tuin.

 

 

Een boom in elke tuin

Kies de juiste boom
Kies de juiste boom

In bijna elke tuin past wel een boom of boompje. Het geeft hoogte aan je tuin en trekt vogels aan. Lees ook mijn blog “Wil je vogels, plant een boom”.

 

Maar kies dan wel een boom die past bij je tuin. In de sortimentstuin krijg je een goed beeld van de grootte van een boom. Er staan mooie bomen in het park, een prachtige Creategus xpersimilis (Meidoorn) maar ook een hoge Sequioiadendron giganteum (Mammoetboom) welke wel 50 meter hoog kan worden.

 

Binnenkort meer op TuinHappy.nl over deze mooie Sortimentstuin. Ik heb een paar pareltjes gespot en die verdienen een aparte blog. Abonneer je op onze tweewekelijkse Tuin Nieuwsbrief en je ziet ze vanzelf in je mailbox.

 

 

Openingstijden

De tuin is gratis te bezoeken en heeft ruime openingstijden. Ook mooi voor een wandeling of een kopje koffie in het paviljoen.

Meer informatie over de Sortimentstuin “Harry van der Laar” vind je op de website van het park.

 

Noviteitenlaan

TIP

Fietsroute voor Tuinliefhebbers

Bij de sortimentstuin is een TOP waar je kunt starten met een mooie fietsroute voor Tuinliefhebbers. De route komt behalve langs de Sortimentstuin ook langs het Rosarium in Boskoop.

Daarnaast fiets je langs prachtige huizen met mooie tuinen richting de Reeuwijkse Plassen. En gaat de route door de plassen heen. Vergeet niet het bijzondere insectenhotel te bekijken in Tempel tussen knooppunt 95 en 21. Het bestaat uit stukken boomstam.

De knooppuntenroute is als volgt (bekijk de actuele knooppunten op de website van de ANWB) en is rond 45 km. Je kunt de route ook verkorten.

29 – 75 – 31 – 97 – 98 – 99 – 35 – 39 – 36- 27 – 26 – 25 – 99 – 98 – 97 – 96 – 22 – 95 – 21 – 45 – 48 – 49 – 20 – 18 – 19 – 17 – 30 – 29

Fietsroute voor Tuinliefhebbers
Fietsroute voor Tuinliefhebbers

 

 

Wil je samenwerken met Tuinhappy.nl?

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl