Snoeiafval hergebruiken

Houtdraaiwerk boompje paddestoel tuinhappy tuinblogger blogger tuin
Houtdraaiwerk boompjes paddestoelen

Snoeiafval hergebruiken –

Maak de mooiste dingen van snoeiafval

 

Houtdraaien

Houten boompjes
Houten boompjes

Snoeiafval kun je wegbrengen naar de groenrecycling of verbranden in een haard. Ook kun je het versnipperen. Maar dan ben je het mooie stukje hout wel kwijt. Leuker is om er iets van te (laten) maken. Of een deel te bewaren.  Zo krijgt je snoeiafval een tweede leven. Houtdraaiers zijn blij met elk mooi stukje hout van bomen en struiken.

Heb je een houtdraaibank of is er iemand in de buurt met een houtdraaibank, laat er dan iets moois van maken. Zeker als het gaat om een gekapte boom is het leuk om er nog een aandenken aan over te houden.

 

Soorten hout

Oorbellen van hout
Oorbellen van hout

Lindenhout, olijfhout, buxushout en berkenhout zijn gewilde houtsoorten voor houtdraaiers. Maar er zijn veel meer houtsoorten waar iets leuks van te maken is. Fruitbomenhout wordt vaak gebruikt voor het maken van kleine voorwerpen. En van het hout van haagbeuk maken ze vaak handvaten voor gereedschap. Maar ook de stammetjes van hulst en de goude regen zijn gewild. In principe is van elk houtsoort wat te maken. Het hout wordt meestal gedroogd alvorens er iets mee gedaan kan worden. Maar er zijn ook houtdraaiers die “nat” draaien en het werkstuk daarna laten drogen.  Dit drogen kost wel tijd. Je kunt ook een werkstuk of sieraad kopen van eerder gedroogd hout.

 

 

 

 

Natuurproduct

Oorbellen op houtdraaibank
Oorbellen op houtdraaibank

In deze tijd waarin hergebruik van materialen centraal staat is het goed om na te gaan wat je nog kunt doen met “afval”. En hout is een prachtig natuurproduct. Van een klein stukje hout kan al iets moois gemaakt worden. Voor sieraden, pennen en kleine decoraties is niet veel hout nodig.  En een stuk hout welke aan de buitenkant een soort onooglijk lijkt heeft aan de binnenkant vaak de mooiste structuren. Niet alleen de jaarringen zijn in het hout te zien maar ook de aanhechtingsplek van takken. En het verschil van kernhout (het harde gedeelte in het midden van de stam) en spinthout is mooi in een werkstuk te tonen.

Een houtdraaier weet dit te benutten en zichtbaar te maken door het juiste stukje hout in de draaibank te zetten.  Door middel van schuren met schuurpads met een korrel tot wel 12.000 kun je hout polijsten. Het krijgt een natuurlijke prachtige glans. Afgewerkt met natuurlijke bijenwas of olie krijgt het werkstuk een mooie afwerking. Deense olie wordt vaak gebruikt om de tekening in het hout zichtbaar te maken en het hout iets donkerder. En met technieken als politoeren kan hout zelfs worden voorzien van een glaslaag.

 

Bomen laten leven

Bomen moet je niet te snel kappen. Ze gaan vaak langer mee dan een mensenleven en je zou ook anderen het plezier van een boom moeten gunnen. Bedenk dat voor het kappen van een boom soms een kapvergunning nodig is.

Bomen snoeien
Bomen snoeien

Kap ze dus niet te snel. Denk er eerst goed over na. Bomen zorgen voor onze zuurstof, ze geven ons schaduw en verkoeling, ze slaan CO2 op, ze zijn een woonplek voor veel vogels en insecten, ze geven ons de seizoenen mee en er zijn nog veel meer voordelen. Denk dus goed na alvorens je een boom laat kappen. Beter is vaak om de boom, als deze overlast geeft voor jou of je buren, te laten snoeien of te laten kandelaberen of kandelaren. De zijtakken worden hierbij flink teruggesnoeid.  En mocht de boom toch gekapt worden omdat deze bijvoorbeeld ziek is, plant er dan weer ééntje voor terug. Elke nieuw aangeplante boom telt mee voor ons milieu. Als iedereen een boom zou planten zouden we onze luchtkwaliteit in één keer kunnen verbeteren. Voor elke tuin is wel een geschikte boom te vinden. Er zijn veel klein blijvende boompjes te vinden voor als je niet zo’n grote tuin hebt.

 

De juiste boom voor elke tuin

De juiste boom voor elke tuin
De juiste boom voor elke tuin

Martin Hermy heeft onlangs een prachtig nieuw boek geschreven “De juiste boom voor elke tuin”. Een schat aan informatie over bomen voor in de tuin.  In dit boek vind je handige lijstjes waarmee je kunt bepalen welke boom of welk boompje geschikt is voor je tuin.

Niet alleen de grondsoort is bepalend voor de keuze van je boom. Zit je op kleigrond, veengrond of zandgrond? Heb je een zure of kalkrijke bodem? De ligging van je tuin en de ruimte is van belang. En het is handig als je bij aanplant al kunt inschatten hoe hoog en hoe breed je boom kan worden. Wil je een bloeiende boom, een groenblijvende boom of bladverliezende boom? Verdiep je in de vele boomsoorten en maak de juiste keuze.

Boom in herfstkleuren tuinhappy blogger tuin

Een boom geeft structuur en hoogte aan je tuin. Je tuin is geen plat geheel maar kun je zien als een vierkante box welke je compleet met natuur kunt vullen. Omgeef je door veel natuur en je zult er zelf ook profijt van hebben. Het is je uitzicht, je leefomgeving en de leefomgeving van vogels, insecten, bijen, wormen en nog veel meer nuttige beestjes. Het is heerlijk om in het voorjaar te genieten van de voorjaarskleuren en geuren. En prachtig om je te omringen met mooie najaarskleuren.  En als de bladeren van je boom zijn gevallen kun je nog genieten van een mooie boomstructuur.

 

#plantookeenboom

Vogel in de boom
Vogel in de boom

Ik ben een groot voorstander van een boom in de tuin. En liefst nog meer dan één. Onze treurwilg trekt jaarlijks de mooiste vogels naar onze tuin. Ook overwinteraars zie je elk jaar weer terug. En het is een heerlijk natuurlijke schaduwplek voor warme zomers. Daar kan geen airco tegenop. De natuurlijke schaduw van een boom voelt anders aan dan een niet natuurlijke gekoelde ruimte. Probeer het maar eens uit. Je zult het zelf ervaren.

Lees ook mijn blogpost “Meer vogels, plant een boom”.  En laat gerust weten wat bomen voor jou betekenen (info@tuinhappy.nl). Zo kunnen we elkaar aanmoedigen om meer bomen te planten. Gebruik de hashtag #plantookeenboom

Doe je mee?

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl