Roosjes – bewaar ze in doosjes

Tuinhappy.nl - rozenblaadjes
Tuinhappy.nl - rozenblaadjes

Roosjes – bewaar ze in doosjes

Tuinhappy.nl - rozenboog
Tuinhappy.nl – rozenboog

De roos bloeit het mooist in juni en juli, maar kan met een beetje hulp tot november doorbloeien.
Bewaar de rozenblaadjes, dan heb je er nog plezier van later in het seizoen. Rozenblaadjes zijn leuk om weg te geven in een mooi doosje.

Hoe?

Pluk de uitgebloeide rozen. Let erop dat de rozen nog wel voldoende kleur bevatten en niet bruin zijn geworden. Als je meerdere kleuren rozen hebt, mix de blaadjes dan gerust door elkaar. Dit geeft een leuk effect.

Tuinhappy.nl - afgeknipte rozen
Tuinhappy.nl – afgeknipte rozen

Haal alle bloemblaadjes los en leg ze b.v. op een dienblad. Bewaar het dienblad op een droge, niet winderige plek en laat de blaadjes drogen. Schud ze om de paar dagen om zodat alle blaadjes de ruimte krijgen om te drogen. Als alle blaadjes knisperen zijn ze voldoende gedroogd.

Er zijn ook diverse andere methoden zoals drogen in de magnetron en met korrels. Op internet vind je meerdere manieren. Ik ga voor de natuurlijke manier en droog ze gewoon in de lucht.

Al na een dag of tien vind ik ze droog genoeg.

 

Tuinhappy.nl - rozenblaadjes
Tuinhappy.nl – rozenblaadjes

Bewaren

Bewaar ze in een droge omgeving. Rozenblaadjes zijn leuk om weg te geven bij romantische aangelegenheden of gewoon aan iemand die je graag mag. Je kunt iemand een zakje blaadjes geven, maar nog leuker is ze te verpakken in een leuk beschilderd doosje. Dit maakt het net iets meer een kadootje.

Potpourri

Tuinhappy.nl - gedroogde rozenblaadjes
Tuinhappy.nl – gedroogde rozenblaadjes

Je kunt er ook een potpourri van maken door er diverse andere bloemen als viooltjes, zonnebloemblaadjes en lavendel door te mengen.

Ook kun je kruiden en/of specerijen met etherische of geurolie toevoegen voor een geurige potpourri. Schik ze op een mooie schaal of bord of bewaar ze in glazen potjes. Bewaar potpourri niet op een zonnige plek. De blaadjes kunnen dan verbleken.

Tuinhappy.nl - gedroogde rozenblaadjes
Tuinhappy.nl – gedroogde rozenblaadjes

 

Stop de zomer in een doosje en haal het eruit als je daar behoefte aan hebt.

Tuinhappy.nl - doosjes met roosjes
Tuinhappy.nl – doosjes met roosjes
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl