Nu tijd om bloembollen te planten

Bloeiende voorjaarstuin
Bloeiende voorjaarstuin

Van bloembollen word je vrolijk

 

Van bloembollen word je vrolijk. Het uitzoeken en planten is een feestje als je weet dat je in het voorjaar wordt beloond met prachtige bloemen.
Na de winter wil iedereen zo snel mogelijk het voorjaar ervaren.

Bloembollen planten

 

Gemengde tulpen
Gemengde tulpen

Het najaar is het beste moment om bloembollen te planten. Met tulpen, narcissen, blauwe druifjes, krokussen en hyacinten kun je prachtige combinaties maken. Maar er zijn nog veel meer mooie soorten.

Je moet voorjaarsbloeiende bloembollen altijd voor de winter planten. Ze hebben de winterkou nodig voor de bloei in het voorjaar. Ze krijgen zo ook de tijd om genoeg wortels te maken. Een bol met een goed wortelgestel is steviger, gezonder en bloeit rijker.

Net als voor tuinplanten geldt ook voor bloembollen dat het gedeelte onder de grond het belangrijkste is voor de bloei boven de grond.

 

Hoe plant je bloembollen

Zorg dat je de bloembollen voor de vorstperiode in de grond hebt zitten.

  • Bepaal eerst hoe je de bloembollen wilt planten. Als groepje bij elkaar of gemixt (hierover later in dit blog meer).
  • Haal onkruid en steentjes weg en zorg voor losse grond. Is de grond erg vast, meng er dan wat tuinaarde door.
  • Graaf wat gaten waar je de bloembollen wilt planten. Druk de bloembollen met de punt naar boven zachtjes in de grond. Grote bollen plant je dieper (ca. 15 cm. diep) als kleinere bollen (ca. 7 tot 10 cm. diep). Grote bollen zet je 7 tot 20 cm. uit elkaar, kleinere bollen 3 tot 7 cm.
  • Dek de bollen af met aarde en geef ze alleen water als de grond erg droog gaat worden.
  • Nu hoef je er verder niets meer aan te doen. De bloei volgt vanzelf in het voorjaar

Bloembollen mixen

Floriade (ontwerp: Jaqueline van der Kloet)
Floriade (ontwerp: Jaqueline van der Kloet)

Het mengen van bloembollen is een nieuwe trend. De bekende tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet heeft er zelfs verschillende boeken over geschreven. Zij heeft in de Floriade maar ook in Keukenhof en in diverse buitenlandse tuinen van de ontwerper Piet Oudolf gemengde bloembollenborders aangelegd. Lees ons blog hierover.
Dit idee kun je op kleine schaal in je eigen tuin toepassen. Jacqueline mengt verschillende soorten bollen in een kruiwagen en strooit ze met de hand in plantgaten of -sleuven. Zo krijg je een mooie menging en oogt het bij opkomst heel natuurlijk.

Kijk bij het mixen goed naar de hoogte van de bloemen en de bloeitijd. Wil je soorten tegelijkertijd in bloei hebben of juist na elkaar? Of wil je verwilderingsbollen, bij- of vlindervriendelijke soorten? In een pick-up tasje zit een uitgebalanceerd mengsel. Ook leuk om kado te geven.

 

Kant- en klare mengsels

 De diverse kant- en klare mengsels zijn al helemaal op elkaar afgestemd. De bollen van een verwilderingsmengsel kun je na de bloei in de grond laten zitten. De bolletjes vermeerderen zichzelf in de grond en bloeien het volgend voorjaar weer. Het voordeel van een kant- en klaar mengsel is dat er ook soorten bollen inzitten waarvoor je zelf niet zo gauw kiezen.

Kant- en klare bloembollenmengsels
Kant- en klare bloembollenmengsels

Ik ga dit jaar ook weer een paar mengsels uitproberen en laat me komend voorjaar weer verrassen. Zo heb je iedere lente weer een andere kleurrijke tuin.
En dat is waar ik zo onwijs happy van wordt.

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl