
Microgreens en Sprouting –
Zelf kiemgroente opkweken. Eet de gezonde kiemen of het jonge blad vol vitaminen en mineralen.
Gemakkelijke opkweek
Microgreens en Sprouting (spruitgroente) kun je het gehele jaar door zaaien, zowel binnen als buiten. Je bent niet afhankelijk van de buitentemperatuur en je kunt ze in de tuin of in bakjes op de vensterbank zaaien.
Microgreens zijn kiemgroenten welke je kunt gebruiken voor salades, soepen, gezonde hapjes en voor diverse andere gerechten. Je eet ze rauw. Van Microgreens kun je de kiem eten (microleaves) of je eet de jonge bladeren (babyleaves).
Een voorbeeld van microleaves: boerenkool, radijs, tuinkers, tatsoi, bloedzuring, mosterd, komkommerkruid en citroenbasilicum. Babyleaves kun je al na ca. 4 weken eten.
Een voorbeeld van babyleaves: boerenkool, snijbiet, mizuna, mosterd, tatsoi, etc.
Sprouting Tower

Je kunt kiemgroente opkweken in een “Sprouting Tower”, een lichtdoorlatend kweeksetje. Je kunt goed zien hoe ver de kiemen zijn. Ook kun je verschillende soorten spruitgroenten erin opkweken.
Leuk om kado te geven met wat zakjes zaden!
Zeer gezond

Microgreens en spruitgroenten zijn zeer gezond en licht verteerbaar. Je eet de knapperige groente al in een vroeg groeistadium, het moment waarop ze nog veel voedingsstoffen bevatten. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen (fosfor, magnesium, ijzer, kalium en calcium). Microgreens bevatten daarnaast antioxidanten. Deze zijn belangrijk voor onze gezondheid.
Eet Microgreens en Sprouting (spruitgroenten) zo vers mogelijk. Zo vanuit de tuin of de vensterbank op je bord. Je kunt ze snel opkweken. Sommige soorten zijn al eetbaar 7 tot 8 dagen na de oogst.
Taugé en Linzen kun je het beste even verhitten voor consumptie en kook rauwe peulvruchten kort vooraf.
Milieuvriendelijk – weet wat je eet
Door je eigen groente te kweken ben je goed bezig voor onze planeet. Geen verpakkingsmaterialen, geen vervoer, geen opslag, veel minder CO2. Eigenlijk zou iedereen van zijn tuin of moestuin een stukje moeten reserveren voor eigen opkweek. Naast de gezondheid voor onze planeet is het ook supergezond voor ons. Je weet wat je eet.
