Meer vlinders en bijen in de tuin

Vlinder op Statice

Vlinder op Statice

Meer vlinders, bijen en overige insecten in je tuin

 

Zaai verschillende bloemenmengsels  voor meer vlinders, bijen en insecten

Meer bloemen in de tuin voor meer vlinders

Bloemenmengsel Friendly Flowers XXL
Bloemenmengsel Friendly Flowers XXL

Vlinders, bijen en andere insecten zijn dol op bloemen. Hoe meer verschillende soorten bloemen, hoe meer beestjes je kunt verwachten in je tuin. Vlinders houden van nectarplanten en zoeken rustige beschutte plekjes. Nectar is een zoete stof die in verschillende bloemen voorkomt. Bijen komen af op nectar en op stuifmeel.

In mei kun je verschillende bloemenmengsels in de vollegrond zaaien.  Wil je specifiek vlinders, zaai dan een mengsel speciaal voor vlinders. Zo zijn er ook verschillende mengsels voor bijen, lieveheersbeestjes, etc.
Je kunt ook kiezen voor biologische bloemzaden, deze zijn geteeld zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je kunt ze herkennen aan het Europees biologisch keurmerk. De opkweekmethode wordt gecontroleerd door SKAL.

 

Bloemenmengsel met o.a. korenbloemen en cosmea
Bloemenmengsel met o.a. korenbloemen en cosmea

Hoe zaai je een bloemenmengsel

Grondbewerking

Zorg voor goede losse grond. Verwijderd onkruidjes met wortel en al en haal oude plantenresten weg. Als de grond is dichtgeslagen, spit de bovengrond dan om en maak het fijn met een hark of een cultivator.  Bevat je grond nog grove stukken, giet het dan nat en hark het weer fijn. Herhaal deze bewerking totdat je grond fijn genoeg is.

Druk na het zaaien de zaden goed in de grond
Druk na het zaaien de zaden goed in de grond bijvoorbeeld met een plankje

 

Zaaien voor meer vlinders, etc.

Zaai het bloemenmengsel gelijkmatig uit en strooi er wat zand overheen. Druk het aan, eventueel met een plank en geef voldoende water. De zaden moeten goed contact maken met de grond. Je ziet al snel de eerste plantjes boven de grond uitkomen. De plantjes hebben nog niet veel wortels, zorg dus dat je grond niet uitdroogt, geef nu regelmatig water.


Steunmateriaal

Als je bloemen op een winderige plek staan, plaats dan wat grof gaas en laat hierin je bloemen opgroeien. Het gaas zorgt ervoor dat bij een flinke windvlaag niet je hele gewas plat kan waaien. Ik heb goede ervaringen met zgn. “chrysantengaas” met vakken van ca. 10 x 10 cm.
Het gaas hang je in zgn. sleufpaaltjes. Je kunt het gaas omhoog halen als je gewas wat hoger groeit.
Het gaas en de sleufpaaltjes gaan jarenlang mee.

Het bloemenzaad is net opgekomen
Het bloemenzaad is net opgekomen

Oogsten

Zodra je bloemen kunt oogsten zal het ook wemelen van de beestjes. Vlinders komen op nectar af en bijen doen zich tegoed aan nectar en aan stuifmeel. Op een zomerse dag zie je allerlei vliegende beestjes rondom je bloemen. Maar pluk gerust ook een bosje voor in je vaas.

Boeket uit de pluktuin
Boeket uit de pluktuin
Tip: zaai bloemenmengsels niet alleen in april/mei, maar zaai ook eens een mengsel in juni/juli.
Je bloemen bloeien dan tot ver in het najaar en meer vlinders in je tuin! En lees meer over een eigen pluktuin


Schrijf je in voor onze Gratis Tuin Nieuwsbrief