Hyacintorchis – nieuwe orchidee aan de Noordzee

Esmee Winkel en Hyacintorchis
Esmee Winkel en Hyacintorchis

Hyacintorchis – Nieuwe orchidee

Boekje Hyacintorchis
Boekje Hyacintorchis

In de Noordwijkse duinen is de nieuwe orchidee Hyacintorchis gevonden. Esmee Winkel, een bekende botanisch illustrator, heeft een boekje uitgebracht over deze prachtige plant.

 

Het boekje geeft niet alleen weer hoe de orchidee naar alle waarschijnlijkheid in Nederland is gekomen. Het bevat ook foto’s van de prachtige aquarel welke Esmee hiervan heeft gemaakt. En ze geeft een kijkje in de keuken over het maken van zo’n prachtige illustratie.  Dat vind ik juist het leuke van het boekje.

 

 

 

Oorsprong

Aquarel Hyacintorchis
Aquarel Hyacintorchis van Esmee Winkel

Hyacintorchis komt van oorsprong voor rond de Middellandse Zee. Het soort komt steeds noordelijker voor maar was nog niet in Nederland gevonden. Het warmere klimaat zorgt ervoor dat meerdere plantensoorten in noordelijke gebieden terecht komen. Deze hyacintorchis (Himantoglossum robertianum) is een een zeer fraaie maar ook grote plant. De plant geeft ook een speciale geur af.

 

Hyacintorchis nu vastgelegd in aquarel

De orchidee is op een prachtige manier vastgelegd in een aquarel. Het is interessant dat Esmee aangeeft hoe zo’n aquarel tot stand komt. Hoe begin je, welk papier wordt er gebruikt en welke kleuren zijn nodig.  Alle onderdelen van de plant worden zeer precies opgemeten en geteld. Het moet precies kloppen. Met 7 kleuren op haar palet komt het gehele aquarel op papier.

Ik vind het leuk dat een botanisch illustrator zelf een informatief boekje maakt over een nieuw soort.
Dit belooft nog wat voor de toekomst.

Palet van Esmee
Palet van Esmee

 

Esmee Winkel

Esmee Winkel is een bekende botanisch illustrator. Ze werkt als wetenschappelijk illustrator voor Naturalis Biodiversity Center. Esmee Winkel heeft voor haar werk al diverse onderscheidingen ontvangen. Ik ben groot fan van haar werk. Zulke mooi verfijnde aquarellen in prachtige kleuren.
Je kunt haar werk bekijken op haar website

 

 

 

Over Tuinhappy 292 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl