Exotisch fruit en groente kweken

Bijzonder fruit en groente kweken

Bijzonder fruit en groente kweken

Bijzondere en exotische zaden

Exotisch fruit en groente zelf opkweken is erg leuk. Je kunt op een kleine ruimte of in de vensterbank zelf lekkere en gezonde groente en fruit telen. Probeer ook eens iets bijzonders. Er zijn diverse zaden te koop van exotische planten. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Meloenpeer Pepino
  • Hoornkomkommer Kiwano
  • Spruitgroente Alfalfa

 

 

Meloenpeer Pepino

 

"<yoastmark

Meloenpeer (Solanum muricatum) is een bijzondere fruitsoort. De smaak zit ergens tussen een komkommer en een meloen in. Het heeft geel en zacht vruchtvlees.

Het is leuk dat je deze fruitsoort zelf kunt opkweken. Zaai vanaf maart bij een temperatuur tussen 20 en 22 graden. Plant ze uit in een hobbykasje. Pepino vruchten groeien aan een stevige plant. Dit in tegenstelling tot een komkommer- en meloenplant. Hier groeien de vruchten aan lange ranken welke door je hele (moes)tuin of kas gaan.

 

Het duurt ca. 9 maanden voordat er vruchten aan de plant komen. Zorg wel dat ze vorstvrij kunnen overwinteren. De Pepino-plant neemt minder ruimte in en is ook als sierplant erg mooi.

 

 

 

Bloemen en vruchten Pepino
Bloemen en vruchten Pepino

Hoe bereid je Pepino meloenpeer

Snij de meloenpeer in de lengte doormidden en haal de zaden eruit. Snij de vrucht vervolgens in plakjes of lepel deze uit als een kiwi. Je kunt deze meloenpeer gebruiken in salade’s. Het geeft een frisse smaak. Ook kun je de gesneden stukjes bakken met vis of op een pizza verwerken.
Voor een recept van een gevulde Pepino verwijs ik je naar de site van eatme.

 

Hoornkomkommer Kiwano

 

"<yoastmark

Hoornkomkommer (Cucumis metuliferus) is een fruitsoort met een frisse zoete smaak. Een smaak tussen citroen en banaan in. Kiwano wordt ook gebruikt in salade’s en kun je zelf zaaien.

Je kunt ze het beste binnen zaaien van maart tot juni bij een temperatuur tussen 20 en 26 graden. Plant ze uit in een kasje of in een warme omgeving. De plant moet je, net als een komkommerplant, opbinden.

De oogst valt tussen september en oktober. De exotische Kiwano heeft iets weg van een granaatappel.

 

Snij de kop van de vrucht af en lepel het sap met de pitjes eruit. Dit eet je op. Heerlijk door salade’s, sauzen en cocktails.

 

Vrucht hoornkomkommer Kiwano
Vrucht hoornkomkommer Kiwano

 

Spruitgroente Alfalfa

Salade met spruitgroente Alfalfa
Salade met spruitgroente Alfalfa

Alfalfa (Luzerne) kun je het gehele jaar door zaaien. Ook in de vensterbank. Je hebt alleen water nodig. Bijzonder gezond en lekker in salade’s of als garnering bij vlees, vis of op een broodje gezond. Vol met vitaminen en proteïnen.

Hoe kweek je Alfalfa

Bakje Alfalfa
Bakje Alfalfa

Strooi de zaden op natte watten of een laagje vochtig keukenpapier. Houdt dit goed vochtig. De groente kiemt al na ca. 5 dagen. Roerbak ze even voordat je ze gaat eten.

Wil je meer weten over het zaaien van kiemgroente, lees dan ons blog over Microgreens.

Heb jij een idee voor het zelf opkweken van bijzondere fruit- of groentesoorten? Laat het ons weten: info@tuinhappy.nl

 

 

Dit artikel is in samenwerking met DeZaden.nl tot stand gekomen. #adv