Over priëlen en tuinhuizen

Tuinhuisje grijs
Tuinhuisje grijs

Juwelen van priëlen en moderne tuinhuisjes

Een tuin om in te zitten, heerlijk in weg te dromen of in te werken. Een prieeltje of modern tuinhuis maakt deze droom compleet.

Tuinhuisjes

Modern tuinhuis
Modern tuinhuis

Een knus tuinhuisje staat gezellig. Je kunt erin zitten of je gereedschap in opbergen. Als fietsenschuurtje gebruiken of je tuinmeubilair in opslaan. Met een tuinhuisje staat alles droog en heb je extra opslagruimte.

Voor tuingereedschap zoals een grasmaaier is het een ideale droge plek. Je hebt de grasmaaier snel bij de hand en je eigenlijke schuur blijft schoon.

Ook wordt er vaak potgrond en/of plantenvoeding in opgeslagen.

Diverse soorten tuinhuisjes/blokhutten

Bouw van een modern tuinhuis of prieelEr zijn zoveel soorten huisjes dat je eerst goed moet nadenken voor welk doel je deze wilt gaan gebruiken. Een tuinhuis of blokhut voor opslag hoeft geen ramen te hebben. Wil je er echter een gezellige zitplek van maken dan heb je liever meer licht.

Ook de ondergrond is van belang. Komt er veel gewicht op te staan denk dan na over een degelijke fundering. Is de ondergrond niet stevig genoeg, dan is het beter een betonnen fundering te maken. Je huisje blijft recht staan. Vraag tips aan je leverancier alvorens je het tuinhuis gaat bouwen. En natuurlijk moet de ondergrond goed afgevlakt en recht zijn. Een stenen of houten vloertje is wel zo gemakkelijk.

Prieeltje

Prieel
Prieel

Een kopje thee met koekjes in je eigen prieeltje of op je veranda. Boekje erbij… 🙂
Een prieeltje is een tuinhuis met één of meer open kanten en vaak nog een veranda. Vroeger werden deze veel geplaatst bij grote landhuizen. Tegenwoordig zijn er kleine huisjes welke in veel tuinen een plekje hebben gevonden.

Wil je in het huisje gaan zitten, bekijk dan goed de stand ten opzichte van de zon.
Ook is de plaats van de ramen van belang. En een deur van glas in plaats van hout is dan ook aan te raden. Hoe meer licht, hoe beter.

Formaat

Meet eerst goed in je eigen tuin welk formaat huisje je kunt plaatsen. Bij aankoop kun je je verkijken op het formaat. Wil je een veranda, ramen, plat of pannendak? Laat je eens inspireren bij showlocaties.

Licht en stroom

Denk voor het plaatsen alvast na over een stroom- en lichtpunt aansluiting in je tuinhuis. Een stopcontact komt altijd van pas en voor ‘s-avonds is een lichtpunt ook wel handig.
Ook kun je dan buitenverlichting aan je tuinhuis maken.

Onderhoud

Onderhoud van een luxe tuinhuisEen prieel of tuinhuis vergt onderhoud. Natuurlijk geïmpregneerd hout vergt minder onderhoud dan geverfd hout. Zeker een geverfd huisje in de zon moet je goed onderhouden.

Maak alvast een plannetje en vraag vervolgens advies aan je leverancier.

En heb je een leuk tuinhuisje geplaatst of zie je ergens leuke priëlen, stuur ons dan een leuke foto voor op dit blog.
(info@tuinhappy.nl)

 

Meer tuintips, klik HIER

Wat vind je nog meer in dit tuinblog? Lees hier

Nat gras
Nat gras – toch maaien?
Penisetum - lampenpoetsergras
Siergrassen – mooiste najaarsbloeiers
Heideplant
Heideplanten – kleur in naseizoen
Lasagnebeplanting crocus
Lasagnebeplanting crocus
Hoe maak je een hortensiakrans

 

 

 

 

 

 

kastanjebeestjes

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl