Sneeuwklokjes en Winterakoniet (Foto: Ibulb)

Sneeuwklokjes en Winterakoniet (Foto: Ibulb)

Plant meer bloembollen voor bijen en biodiversiteit

Waarom bloembollen goed zijn voor de natuur

Bollen en bijen

Sneeuwroem (Chionodoxa) Foto: Ibulb
Sneeuwroem (Chionodoxa) Foto: Ibulb

Bloembollen bloeien in het vroege voorjaar als er nog niet veel andere planten in bloei staan. Vanaf eind februari en begin maart staan sommige bloembollen al in bloei. Het sneeuwklokje en sneeuwroem zijn meestal de eersten. Eénjarigen, tweejarigen en vaste planten bloeien pas later in het seizoen.
Als de temperatuur zo rond de 10 graden Celsius komt, komen de bijen uit hun holletjes tevoorschijn. Ze hebben daar overwinterd en zoeken snel voedsel, ook voor de larven. Het voedsel zoals nectar en stuifmeel kunnen ze dan in eerste instantie uit bolbloemen halen.
Zorg dan wel voor biologische bloembollen zodat er geen resten bestrijdingsmiddelen meer in voorkomen.
Ook vlinders gaan in dit vroege voorjaar op zoek naar voedsel.

 

Continue bloei

Hommel op witte allium (foto: Tuinhappy.nl)
Hommel op witte allium (foto: Tuinhappy.nl)

Belangrijk is dat je gedurende het gehele tuinseizoen bloeiende bloemen in je tuin hebt staan. En dan bedoelen we met name bloemen welke flink wat stuifmeel en/of nectar bevatten. Dit kun je bereiken door een tuinplan te maken. Schrijf op welke bloeiende planten je in je tuin hebt staan en noteer de bloeiperioden.  En zoek uit of het planten zijn welke over voldoende voedsel beschikken.

Kijk dan of je vanaf februari t/m november continue iets bloeiends hebt staan. Pas anders je tuin hier langzamerhand op aan.

 

 

Inheemse planten en bollen

Wij hebben eerder een tuinblog geschreven over de voordelen van inheemse planten. Planten welke van nature in Nederland voorkomen. Bijen en insecten zijn hieraan gewend en kunnen ze gemakkelijk vinden.
Er is vaak geen goede match tussen uitheemse planten en lokale insecten zodat ze niet aan voedsel komen. Daarnaast zijn inheemse planten gewend aan het Nederlandse klimaat en zullen ze dus beter aanslaan. Maak dan ook een mooie combinatie van bloembollen en vaste planten. Zodra de bolbloemen zijn uitgebloeid kunnen de vaste planten het overnemen.

Anemone Blanda (Foto: Ibulb)
Anemone Blanda (Foto: Ibulb)

Welke bollen

Welke bloembollen zijn dan geschikt? Denk eens aan Scilla, Blauwe druifjes, Allium, Anemone Blanda, Sneeuwklokjes, Sneeuwroem of Krokus.
Sommige soorten zijn geschikt om te verwilderen zodat je ze maar één keer hoeft aan te planten. Het worden er vanzelf meer zoals de bollen van Blauwe Druifjes, Sneeuwklokjes, Sneeuwroem of Anemone Blanda. Zo help je de bijen en insecten en beschik je zelf over een prachtige voorjaarstuin.
Ook leuk, plant eens kleine bolbloemen in je gras. Een feest om te zien.

Krokus en narcissen in het gras
Krokus en narcissen bollen in het gras (Foto: Ibulb)

Wanneer planten?

Plant bloembollen aan het eind van het jaar. November is een prima maand hiervoor. Plant ze in ieder geval voordat de grond bevroren raakt.

En ga de tuin in in het voorjaar en bekijk met eigen ogen welke tuindiertjes genieten van de mooie bloemen van je bollen.

Allium (Foto: Ibulb)
Allium (Foto: Ibulb)