Zaden zijn binnen – start moestuinseizoen

Moestuin zaden Moestuin zaden

Zaden zijn binnen – Start moestuin seizoen

Feest vandaag. De bestelde bloemen- en groentezaden kwamen binnen. Ook de pootaardappelen en de plantuitjes. En zelfs nog een overwacht tuincadeautje in de vorm van een insectenhotel. Feest compleet (met dank aan dezaden.nl). Ik ben voorstander van de levende tuin, dus dan komt mooi uit.

Toch nog aardig wat om te zaaien. Mijn ogen waren vast weer te groot bij het doorzoeken van de zaaigids…..

Aardappelen

pootaardappelen

pootaardappelen

Dit jaar hebben we gekozen voor 4 soorten: Bildtstar, Gloria, Premiere en Texla, van elk 1 kg. Een mix van vroege, middel en late aardappelen. Terwijl je de vroege aardappelen al kunt eten, groeien de late nog langer door. Mijn lief heeft de pootaardappelen netjes in bakjes grond gelegd, zodat ze kunnen voorkiemen. Een voorgekiemde aardappel start sneller na het poten. Ze moeten op een lichte (in niet direct zonlicht) plaats worden bewaard bij ca. 10 graden. Er komen dan uitlopertjes aan de aardappel. In april kun je ze dan planten.

Binnenkort meer tips over het kweken van eigen aardappelen. We eten het hele jaar van aardappelen uit onze eigen moestuin. Gekookt, gebakken en af en toe gefrituurd (moet kunnen).

Bloemen- en groentezaden

Lathyrus bloemen

Lathyrus bloemen

De zaaizaden van bloemen- en groentezaden sorteer ik eerst op zaaidatum. Lathyrus kun je meestal in februari al zaden, de rest zaai je meestal later, zie de beschrijving op de verpakking. De zaden van Lathyrus zijn groot en rond en dus gemakkelijk te zaaien. Binnen in een zaaibakje maak ik geultjes waarin ik de zaden ca. 1 cm. uit elkaar zaai. Beetje grond erover, water geven en afwachten.

Lathyrus zaaien

Lathyrus zaaien

Na opkomst wacht je tot de kleine plantjes flink wat wortels hebben. Daarna plant ik ze meestal direct vanuit het zaaibakje in de tuin. Lathyrus heeft wel wat steun nodig. Ze zijn heel mooi tegen een muur, maar je kunt ze ook in een hek laten groeien of wat gaas spannen als steun. Tip: plant ze vlak bij je terras. Ze ruiken heerlijk.

Lathyrus als snijbloem

Ik ben gek op Lathyrus. Niet alleen vanwege de geur, maar vooral vanwege de leuke kleurtjes. Dit jaar gekozen voor Lathyrus bijou gemengd. Zodra ze bloeien kun je er de hele zomer bloemen van plukken. Leuk om boeketjes van te maken en weg te geven.

 Tomaten zaaien

Tomaten uit eigen tuin

Tomaten uit eigen tuin

Met de tomatenzaden start ik in maart. Dan zaaien we Moneymaker en Marmande. Deze oude soorten doen het nog prima. De vriezer zit nog vol tomatensoep van deze overheerlijke tomaten.
Abonneer je op de TuinNieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte over alle perikelen rondom het zaaien, dieven en opkweken van tomaten.

 

Meer over de moestuin:

Wil je meer tips: abonneer je gratis op de TuinNieuwsbrief

Tuinhappy.nl - div. groenten

Groentesoep uit eigen tuin

Meloen Magenta F1

Meloen Magenta F1

sla uit eigen moestuin

sla uit eigen moestuin

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.

3 Comments on Zaden zijn binnen – start moestuinseizoen

  1. RT @Tuinhappy: Bestelde zaden zijn binnen. Ons moestuin seizoen gaat van start. Met dank aan @dezaden voor het leuke tuincadeautje! https:/…

  2. RT @Tuinhappy: Bestelde zaden zijn binnen. Ons moestuin seizoen gaat van start. Met dank aan @dezaden voor het leuke tuincadeautje! https:/…

  3. ja heerlijk he, als alle spullen binnenkomen, ik heb ook al paprika, erwten, peulen, prei en uien gezaaid, de tomaten komen in de 1ste week van maart. Heb er weer zin in!

    groetjes Annemiek
    http://www.moestuintjeaandedommel.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*