Worteltjes zaaien – nu tijd voor

Tuinhappy - zaai nu worteltjes Tuinhappy - zaai nu worteltjes

Worteltjes zaaien – nu tijd voor

Worteltjes zaaien, nu kun je als moestuinder gaan starten met het nieuwe seizoen. Wortelen zijn niet alleen goed voor je ogen J (vitamine A), maar hebben voor een moestuinder nog een ander voordeel.
Wortelen – goed bewaarbaar

Tuinhappy.nl - worteltjes zaaien - cultivator

Tuinhappy.nl – worteltjes zaaien – cultivator

Veel moestuingroenten kun je slechts kort bewaren en moet je meestal snel opeten. Worteltjes kun je – indien je ze gewoon in de grond laat staan – maandenlang goed houden. Op het moment dat je ze wilt eten haal je ze uit je moestuin. Dan nog kun je ze enkele dagen bewaren.

Let op dat je nu kiest voor zomerwortelen. Winterwortelen zaai je pas later in het seizoen. Deze zijn ook grover dan de fijne zomerworteltjes.

Voorbewerken van de grond

Tuinhappy.nl - wortelen zaaien - geultje maken

Tuinhappy.nl – wortelen zaaien – geultje maken

Spit eerst de grond goed om. Je grond moet voldoende luchtig zijn. Vervolgens maak je de grond verder los met een cultivator. Een cultivator is een stuk tuingereedschap met 1,3 of zelfs 5 tanden.. Met de cultivator maak je een geultje van ca. 10 cm. diep. Cultivators zijn er als handgereedschap maar ook met een lange steel. Kijk wat je bevalt.

 

Zaad mengen met scherp zand

Tuinhappy.nl - worteltjes zaaien - scherp zand

Tuinhappy.nl – worteltjes zaaien – scherp zand

Ervaren moestuinders zaaien wortelen vaak gemengd met scherp zand. Wortelzaad moet je goed verdelen over het zaaigeultje, anders krijg je teveel worteltjes op een hoop. Aangezien het zaad erg fijn is kun je dit met het blote oog niet goed zien en wordt het vaak gemengd met scherp zand. Dit komt ook de kieming ten goede. Zaai niet te diep, ca. 1 cm. diep is voldoende. Na het zaaien direct aanwateren. Ook de komende tijd zorgen voor voldoende vochtige grond zodat het zaad goed kan kiemen. Na opkomst moet je wortelen uitdunnen. Teveel wortelen op een hoop geeft te dunne worteltjes. Er is gewoonweg te weinig ruimte.

 

 

Plantuitjes naast de worteltjes (voorkom wortelvlieg)

Naast de worteltjes plant ik altijd uitjes. Dit is een natuurlijk middel welke de wortelvlieg en andere insecten kan voorkomen. De geur van worteltjes wordt gemaskeerd door de plantuitjes. Koop wel echte plantuitjes. Dit zijn kleine uitjes welke uitgroeien tot grote uien. Plantuitjes kun je direct boven op los gemaakt planten, niet te diep. Zet ze ca. 10 cm. uit elkaar.

Succes met de groei van je vitamientjes.

Tuinhappy - zaai nu worteltjes -

Tuinhappy – zaai nu worteltjes –

Meer tips voor de tuinier:

Wil je meer tuintips -> schrijf je rechtsbovenaan in voor de nieuwsbrief en volg dit tuinblog.

Tuinhappy is te vinden op www.tuinhappy.nl, op Facebook en ook op twitter : @tuinhappy
Voor meer tuintips, klik HIER

Meer interessante artikelen over tuinieren

Tuinhappy.nl - bloembollenmix

Meng eens bloembollen door elkaar

Tuinhappy.nl - Lathyrus

Lathyrus voor binnen en buiten

Tuinhappy.nl - buxussnoei

Buxus snoeien

GardenHappiness - feets in the grass

Groen Gazon

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.