Vaste planten snoeien – hoe, wanneer en waarom

Vaste planten snoeien – hoe, wanneer en waarom

Waarom snoeien?

  1. voor een gezonde en sterke plant
  2. voor een mooie vorm
  3. of voor meer bloei

 

Snoeien – voor een gezonde en sterke plant

Snoeien van vaste plant
Snoeien van vaste plant

Een tuin waarin vele jaren geen onderhoud is gepleegd, gaat jaar na jaar achteruit.

Snoeien is nodig om je plant gezond en sterk te houden. Oude stengels, bladeren en dode takken worden verwijderd, waardoor nieuwe gezonde jonge scheuten een kans krijgen om te groeien.

Deze jonge scheuten hebben licht en lucht nodig.

 

Snoeien voor een mooie vorm

Tuinen Paleis Versailles Parijs
Tuinen Paleis Versailles Parijs

Vormsnoei wordt vaak toegepast bij bijvoorbeeld buxus, taxus en coniferen. Deze worden veel gebruikt voor hagen en lage afscheidingen. In klassieke tuinen zijn vaak prachtige vormen te zien, zoals bijvoorbeeld in de tuinen van het Paleis Versailles in Parijs en bij Paleis het Loo.
Ook het snoeiwerk in de tuinen van Paleis Schönbrunn in Wenen is kunstig om te zien. Hier maken de tuinmannen gebruik van complete stellages om de bomen in vorm te snoeien.

Snoeien Schonbrunn Wenen
Snoeien Schonbrunn Wenen

Snoeien voor meer bloei

Bloeiende rozen
Bloeiende rozen in een rozenboog

Een goed gesnoeide plant kan voor meer bloei zorgen. Rozen zijn daar een goed voorbeeld van. De kracht van een uitgebloeide rozenstruik gaat naar de rozenbottels. Door deze te verwijderen en de roos kort genoeg te snoeien gaat de energie naar de nieuwe bloemen.  Dood hout en kruisende takken verwijder je ook. Hierdoor knip je licht in de struik.

“Snoeien is bloeien” is het advies voor rozen. Er zijn meerdere soorten rozen: struikrozen, klimrozen, stamrozen. Elk type roos vereist een andere manier van snoeien.
Ik kom hier binnenkort op terug in een nieuwe blogpost. Schrijf je in op de Tuin Nieuwsbrief, dan krijg je het artikel vanzelf in je emailbox.

Als een rozenstruik langere tijd niet is onderhouden, kun je deze het beste opnieuw vanaf de grond laten uitlopen. De kracht van de struik zit onder de grond. Een gezonde roos loopt zonder problemen weer uit.

 

Wanneer snoeien?

Snoeien van lavendel
Snoeien van lavendel

De beste tijd voor het snoeien is begin maart, als het in ieder geval niet meer hard vriest. Vaste planten beginnen in het voorjaar weer uit te lopen.

Het oude blad en de oude bloemstelen van het vorige jaar moeten eraf worden gehaald.

Dit oude blad heeft de plant beschermd gedurende de wintermaanden, maar het belet nu het uitlopen als je dit niet verwijdert.

Hortensia’s lopen uit op knoppen welke in het vorig seizoen gevormd zijn.

Knip deze er dus niet af.

 

Hoe snoeien?

Goed gereedschap

Zorg voor het juiste gereedschap. Een goede snoeischaar is scherp. Bot gereedschap zal de plant beschadigen en maakt de kans op ziekten groter. Ook moet een snoeischaar goed in je hand liggen. Je koopt deze vaak voor jaren, dus koop een goede. Online kun je ook nog een video bekijken over het slijpen van je snoeischaar.

Dunne takken snoei je met een snoeischaar. Voor de wat dikkere takken heb je al snel een takkenschaar nodig.

 

Snoeimethode

Buxus snoeischaar
Buxus snoeischaar

Vlak boven de grond knip je met een goede scherpe snoeischaar dode stengels en bladeren eraf.
En pas op dat je de nieuwe scheuten niet beschadigt.
Let op: planten welke de hele winter groen blijven (coniferen, taxus, buxus, etc.) hoeven niet gesnoeid te worden. Deze kun je wel in vorm knippen.

Siergrassen en varens kun je ca. 10 cm. boven de grond afknippen. Lavendel knip je eind maart/begin april net boven het kale hout af; de plant loopt weer uit op de groene scheuten.
Lelijk blad van een Helleborus of Bergenia haal je weg zodat de planten er weer fris uitzien.
Klimop kun je gedurende het hele jaar knippen.

Grote bossen siergras, maar ook buxusbollen, etc. kun je snel snoeien met een elektrische heggenschaar. Tegenwoordig zijn er mooie modellen in de handel zonder snoer met een accu. Hiermee loop je gemakkelijk je hele tuin door.
 

Bomen snoeien

Professionele boomverzorger
Professionele boomverzorger

Bomen snoeien vergt bijzondere kennis. Als je een boom verkeerd snoeit, loopt deze niet goed meer uit of is de vorm uit de boom. Ook is het vaak gevaarlijk om zelf hoge bomen te snoeien.  Laat dit dan ook over aan een professional. Er zijn veel boomverzorgers en hoveniers die hiervoor goed uitgerust zijn en over de juiste kennis van bomen beschikken.

Een boom zorgt voor gezonde lucht, is een schaduwplek tijdens hitte en een rustplaats voor veel vogels.  Een boom plant je voor langere tijd en deze verdient dus goed onderhoud.

Lees mijn blogpost over het snoeien van bomen.

Bomen snoeien

Bekalken

En na de snoeibeurt in maart strooi je – indien dit nog niet is gebeurd – kalk (kalk strooi je niet bij zuurminnende planten als bijvoorbeeld hortensia, azalea, rhodo’s, etc.).  Kalk zorgt dat je grond niet te zuur wordt, voor een betere bodemstructuur en je plantenvoeding wordt beter opgenomen.

Lees meer over bekalken in mijn blogpost hierover.

Wil je meer weten over het onderhoud van vaste planten, kijk dan ook eens op www.perennialpower.nl

 

Foto’s: Eigen foto’s en aantal van Iverde (met dank!)