Tuinontwerp – welke tuin past bij jou?

Diervriendelijke tuin Diervriendelijke tuin

Tuinontwerp – verschillende soorten tuinen – welke past bij jou?

Tuinen zijn in allerlei varianten te vinden. Zo kun je ze onderverdelen in de mate waarin ze nodig kunnen zijn naar aanleding van de situatie die het betreft.
Welk tuinontwerp past bij jou?

 Bedrijfstuin

Tuinontwerp - bedrijfstuin

Bedrijfstuin

Een voorbeeld hiervan is de bedrijfstuin, welke populair is bij ondernemers die hun eigen kantoor hebben. Het is belangrijk dat zo’n tuin een representatieve uitstraling van de entree biedt en verder ook aan andere functies voldoet, zoals: genoeg parkeerplaatsen, een fietsenstalling, een entree met plantenbakken, zitplaasten voor de medewerkers in de pauze, terrein afscheiding en een plaats om containers te kunnen laten staan. Door deze eigenschappen krijgt de bedrijfstuin een eigen identiteit en uitstraling en geeft hierbij een goede eerste indruk bij bezoekers.

 

Moderne tuin

Een ander voorbeeld is de moderne tuin. Kenmerken hiervan zijn een strakke en sobere vormgeving, waarbij de kleuren vaak grijstinten bevatten en de maten van de tegels voornamelijk van grote afmeting zijn. Ook worden er vaak bepaalde lijnen benadrukt waardoor er meer ruimte ontstaat. Tenslotte wordt beplanting vaak toegepast in blokvorm, geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld de taxus, de beuk of de laurier. Ook zie je hier vaak een tuin met vijver of een tuin met grassen.

Ideeën voor tuin

Zet eerst je ideeën eens op papier: wil je een tuin met terras, tuin met plantenbakken, tuin met border of een tuin met gras?

Onderhoudsvriendelijke tuin

Moderne tuin

Moderne tuin – tuin met vijver

Ook bestaat er de onderhoudsvriendelijke tuin. In een tuin met weinig onderhoud passen veel bloeiende planten en kruiden in, zoals peterselie en bieslook. Wanneer de vakken in de tuin mooi gevuld zijn hiermee, krijgt onkruid geen kans meer. Soms duurt het een jaar voordat dit gebeurd, maar daarna heb je er nog jarenlang plezier van.
In een sfeertuin is er sprake an veel verschillende versiersels en intieme hoekjes. Vaak is hier sprake van overkappingen en poortjes, gemaakt van hout en beplanting. Ook worden er
vaak accessoires en ander terrasmeubilair gebruikt.

 

 Diervriendelijke tuin – Levende tuin

 

Diervriendelijke tuin

Diervriendelijke tuin

Een ander voorbeeld is de diervriendelijke tuin. Deze is vaak populair voor vogels, vlinders, insecten en bijen. Voor vogels en insecten kan zo’n tuin aantrekkelijk gemaakt worden door planten, bomen en struiken met eventueel bessen te plaatsen die gegeten kunnen worden door deze dieren. Ook kunnen er nestkastjes geplaatst worden of kan er een vijver aangelegd worden waar de vogels in kunnen badderen of uit kunnen drinken. Voor het aantrekken van vlinders kan er een vlinderstruik aangelegd worden, maar ook brandnetelbladeren trekken vlinders aan. Voor het aantrekken van bijen kan het lonen bijenhotels aan te leggen zodat deze dieren zich kunnen nestelen. Lees hier meer over de levende tuin.

 

Tuinoverkappingen

 Deze verschillende tuinen hebben gemeen dat een overkapping een deel van de ruimte echt goed kan afmaken. Overkappingen zijn er in allerlei soorten en maten, dan wel van hout gemaakt of versierd met plantengroei.

 

Denk dus goed na of laat je adviseren over het type tuin waarin jij je happy voelt. Want daar gaat het om. Als de tuin past bij jou heb je er jarenlang plezier van.

Tuintips

1. Onkruid verwijderen zonder gif

2. Waarom tuinkleding

3. Meer over de tuinweek in juni 2017

4. Waarom een tuinhuisje

Meer tuintips, klik HIER

Tuin bekalken? – 4 redenen

Handje kalk

Handje kalk

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.

1 Comment on Tuinontwerp – welke tuin past bij jou?

  1. Tuinontwerp – welke past bij jou? https://t.co/FHEsvow7B7
    #nieuwetuin #tuinontwerp #tuinidee #tuinblogger #tuinblog https://t.co/Pp50rCAnSy

Leave a comment

Your email address will not be published.


*