Sneeuwklokjes – vroegbloeiers

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes – waarom ik ze heb geplant

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes, ja, waarom ik ze geplant heb? Mijn voorjaar begint al in januari, als in mijn tuin, nog in de winterstand, de klokjes gaan bloeien.
Geluksmomentjes. Je maakt ze zelf. Tuinieren is puur geluk.

Na de donkere dagen voor kerst, grijs, mist en met uitzicht op een tuin zonder kleur,  verlang ik naar een beetje voorjaar.
Om die reden planten we elk jaar  flink wat bloembollen.  Tulpen, narcissen, hyacinten, anemonen, krokussen, alliums en natuurlijk ook sneeuwklokjes.  We planten een mix van grote, kleine, lage, hoge en verschillende kleuren aan. En er zijn nog veel meer bloembollensoorten. Volgend jaar ga ik me verdiepen in wat meer bijzondere bolgewasjes en zal hier ook iets over posten.
Alleen de diversiteit in tulpen b.v. is al enorm. Geboren in de bollenstreek ben ik opgegroeid met m’n neus tussen de bollen. En was het tijdens vakanties altijd bollenpellen geblazen.
Nu nog fiets ik elk jaar rondjes tussen de bollenvelden om de geur van hyacinten op te kunnen snuiven.

Galanthus

Bolletjes van Galanthus
Bolletjes van Galanthus

Galanthus, mooie naam voor zo’n galante spierwitte sneeuwklok. Ze zijn familie van de narcis. De bolletjes zijn echter een stuk kleiner, tussen 1,5 en 2 cm.
Het planten van galanthus is daarom wel een priegelwerkje.

“Vaste plant”

Groot voordeel van sneeuwklokjes is het feit dat je ze in de tuin kunt laten staan. Ze verwilderen en vermeerderen zichzelf. Een soort vaste plant dus. Ik laat ze elk jaar staan en ze breiden zichzelf uit. Pas dus op met schoffelen of met aanplant van nieuwe planten of bollen. Ook katten graven ze weleens op. Geen nood, plant ze gewoon opnieuw. Meestal komen ze dan wel weer op. Vaak zie je ze in bossen ook onder bomen. Er zijn veel verschillende soorten sneeuwklokjes.

Sommigen planten de bolletjes in de grasmat. Ik vind dit wel mooi voor een landschappelijke tuin, maar in mijn grasmat liever geen bollen. Ook lastiger met maaien.

Vermeerderen

Je kunt de bolletjes ook opgraven en de nieuwe kleine bolletjes opnieuw planten op een andere plek. Daar groeien ze dan weer uit tot nieuwe groep sneeuwklokjes.

Vroegbloeiers

Onder bomen
Onder bomen

De bloemetjes worden ca. 20 cm. hoog en bloeien vroeg, meestal van januari t/m maart. Bij een warme winter kunnen ze in december al bloeien. In de winter komen ze vaak net met de bloemhoofdjes boven de sneeuw uit.

Door kunstenaars werden vroeger vaak aquarellen en andere kunstwerken gemaakt van galanthus. Ook leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars kiezen deze bloembolletjes vaak als onderwerp voor hun tekeningen. De bloemetjes hebben 3 lange en 3 korte bloemdekbladeren.

 

Sneeuwklokjes

Lasagne planting 2016 - Step 1Net als andere bloembollen zijn sneeuwklokken ook leuk om in potten te planten. Zorg dat je wel voldoende bolletjes plant. Je kunt ze ook gebruiken voor lasagne beplanting, zie mijn blogpost hierover. Zorg dan wel dat je deze bolletjes als laatste bovenin plant, ze bloeien nl. als eerste.
En tijdens de bloei heb je dan weer zo’n geluksmomentje.

 

Daarom dus, plant ik elk jaar sneeuwklokjes. Omdat je tuingeluk zelf maakt.

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes

 

Foto’s: IBulb (met dank!)

Meer interessante tuinonderwerpen:

Volg Tuinhappy op Instagram, Twitter, Facebook, Google+ en Pinterest

Of abonneer je gratis op de Tuin Nieuwsbrief

 

Bloembollen in pot
Lasagnebeplanting
Winterheide in potten
Winterheide
Anemonen
Anemonen
Viburnum bodnantese 'Dawn'
winterbloeiers