Eerste kropje sla

Krop sla - sla zaaien

Krop sla - sla zaaien

Gezonde groente en prachtige bloemen uit eigen tuin

Het moestuinseizoen is weer begonnen. Ik ga weer voor lekkere gezonde groente en een huis vol bloemen. Als eerste Lathyrus en Gazania gezaaid. Deze kun je al vroeg in het jaar zaaien. Het eerste kropje sla is al uit de onverwarmde kas gekomen. Ondanks de koude winter is de sla toch doorgegroeid.

Weet wat je eet

Als je zelf gezond wilt eten dan wil je ook weten waar je voedsel vandaag komt. Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt en vind ik daarvan nog residu in mijn groente? In je eigen stukje moestuin weet je wat je doet. En is ook een kromme komkommer geen probleem. Het gaat om gezond en om de smaak. En alleen de smaak is al een reden voor een eigen groentetuintje.
Je kunt de groenteplantjes zelf zaaien in bakjes in de vensterbank of in een andere warme ruimte. Leuk om te doen. Vind je dit teveel werk, koop dan kleine groenteplantjes bij je tuincentrum.

Plant eens koolrabi

De eerste koolrabi’s. Koolrabi is niet zo bekend, wel zo gezond. Het is geen koolraap, deze groeit onder de grond. Een koolrabi is een kruising tussen een bietje en een kool en bevat enorm veel vitamine C. Kan als rauwkost worden gegeten, maar ik vind ze gesmoord, uit de oven of gekookt toch lekkerder. Ze worden voornamelijk in Duitsland gekweekt.
Maar in eigen moestuin zijn ze eenvoudig te telen. Ze zijn amper bevattelijk voor ongedierte en één van de eerste groenten welke je kunt oogsten.

 

Moestuin
Moestuin

Sla uit eigen tuin – de eerste oogst!

Vorig jaar veel lekkere sla geoogst uit de hobbykas.  Altijd weer een feestje deze eerste groene vitamientjes.

Smaak was fantastisch.  De volgende kropjes kwamen er al snel achteraan.

sla uit eigen tuin
sla uit eigen tuin

Zaai za regelmatig dan heb je lange tijd sla. Eigen sla smaakt namelijk altijd het lekkerst. Tevens is dit voor mij altijd de start van het moestuinseizoen.

 

Diverse soorten sla

In het tuincentra zijn nu volop slaplantjes voor buiten te koop of te bestellen. Naast één van de bekende kropsoorten als ‘Meikoningin’ vind je ook een ruim assortiment andere soorten sla (ijsbergsla, pluksla, lollo rossa, rucola, etc.)

Plant ze (na de grootste kans op nachtvorst) in de grond op min. 25 cm. uit elkaar.

Ook kun je nog zelf zaaien. Kies dan ook eens voor één van de nieuwere soorten als frisby-sla een kruising tussen ijsbergsla en krulsla.

Kassla

Ik start altijd met gekochte plantjes in de kas (let op dat je speciale kassla koopt). Je kunt dan al vroeg oogsten. Daarna zaai ik sla in een zaaibakje in de hobbykas.
Ik verspeen ze één keer. Als ze voldoende wortels hebben plant ik ze buiten. Meestal begin mei zijn de kropjes uit de kas al opgegeten en gaan we verder met sla van buiten.

Tip: plant niet alle slaplantjes tegelijk uit, want dan heb je ook de kropjes tegelijk. Je kunt ze in het zaaibakje – indien niet te warm – nog enige tijd bewaren. Plant af en toe bij.

sla uit eigen moestuin
sla uit eigen moestuin

Kruidentuintje

Etagere Kruidenrek
Etagere Kruidenrek

In elke tuin kun je een kruidentuintje maken en op een balkon is een rekje met wat potten kruiden al handig. In een volgende blogpost laat ik je zien hoe je zelf dit mooie kruidenrek met potten kunt maken. Schrijf je in voor de Tuin Nieuwsbrief dan zie je het artikel vanzelf voorbij komen.

Kruiden zaaien is eenvoudig. Iedereen kan dit. En anders zijn er in tuincentra en tegenwoordig ook in de supermarkt potten met kruiden te koop. Plant ze in een niet te kleine pot en geef ze voldoende voeding en water. Lavendel, bieslook, peterselie en rozemarijn zorgen ook voor een heerlijke geur.

 

Lees ook mijn blogpost over “zelf zaaien – lekkere worteltjes

 

 

Kolen zaaien

Kolen zaai je onder glas in april of mei. Koolzaad komt redelijk snel op. Ik verplant ze na opkomst eerst in wat grotere potten. Ze hebben dan een goede start zodra je ze – na de ijsheiligen – in de volle grond uitplant.

 

Bloemen uit eigen tuin

Iedereen kan een plukhoekje maken in de tuin. En als je meer ruimte hebt zelfs een pluktuin. Lees mijn blog “Plukhoek of pluktuin aanleggen”.
Ik wordt supergelukkig als ik eigen bossen bloemen kan uitdelen aan mensen om mij heen. Ook paar flinke vazen vol in eigen huis is gezellig. En er zijn echt prachtige soorten door iedereen zelf te kweken.

Bekijk hiervoor de eerdergeschreven blogposts:

Zinnia plukboeket
Zinnia plukboeket
Tuinhappy - zaai nu worteltjes -
Tuinhappy – zaai nu worteltjes –