Levende Tuin

Vlinders Vlinders

LEVENDE TUIN – hot en duurzaam

Levende tuin: Kies ook voor een duurzame tuin en help de vogels, vlinders, bijen en onze waterhuishouding.

vogel in boom

Ik heb vandaag op Tuinidee2017  een interessante presentatie over het Tuinbelevingsonderzoek 2017 bij kunnen wonen van Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen graag vogels, vlinders en bijen en andere insecten in eigen tuin zien. Daarnaast is er de wens om ook een steentje bij te kunnen dragen aan een duurzamere wereld. Alle beetjes helpen. Als ieder een meer duurzame, levende tuin zou nastreven, wordt de wereld vanzelf groener en dragen we bij aan een betere waterhuishouding.
Als voorbeeld waren er op Tuinidee2017 div. inspiratie- en trendtuinen te zien ontworpen door Landlab.

LEVENDE TUIN

Dit jaar wordt het jaar van de LEVENDE TUIN. De tuincentra zullen de komende maanden aanhaken bij dit thema. Tuinbezitters worden gemotiveerd de tuin klimaatbestendig in te richten. Maar even praktisch, hoe pak je dit aan?

 

Leef je uit:

1.Kies voor meer groen.

Vogels, vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. Ook voor jezelf, groen maakt gelukkiger.
Lees ook mijn blogpost “Wil je vogels, plant een boom” .

Hommel op zinniabloem

Hommel op zinniabloem

Acties in tuincentra dit jaar:

 • April: De bij staat centraal. Tuincentra besteden speciaal aandacht aan het bijenassortiment.
 • Juni: De vlinder staat centraal. De vlinderstichting organiseert samen met div. tuincentra leuke activiteiten rondom vlinders. Op de website van de vlinderstichting vind je een lijst met planten welke vlinders aantrekken.
 • Augustus: eerste weekend: tel mee: vlindertelling.
 • Oktober: aandacht voor vogels.
Inspiratietuin (tuinontwerp Landlab)

Inspiratietuin (tuinontwerp LANDLAB) met juiste verhouding groen en steen

2. Kies voor minder steen.
Een tuin met veel stenen is niet goed voor de waterhuishouding. Na een regenbui stroomt het water in één keer je tuin uit. Het is belangrijk het water in je tuin te
houden, goed voor de planten en voor een gezondere leefomgeving. Bekijk eens de verhouding steen/groen. Kun je hier iets aan verbeteren? Kijk ook eens naar alternatieven voor steen zoals grint of boomschors.Vogels hebben niets te zoeken in een tuin van steen.
Vogels houden van de 3 V’s:

 • Voedsel
 • Veiligheid
 • Variatie (in beplanting, voor elk wat wils)

In een tuin met meer beplanting vinden ze de 3 V’s vanzelf. En jij kunt vervolgens weer genieten van de bedrijvigheid van de vogels in je tuin. Ik was onlangs tijdens de vogeltelling weer verbaasd over de diversiteit aan vogels in onze tuin.

3. Minder wateroverlast 

Watervriendelijke-bestrating

Voorbeeld bestrating waarin water kan worden opgevangen (Inspiratietuin ontworpen door LANDLAB)

Elke tuinliefhebber kan nu bijdragen aan een duurzamere wereld door zijn/haar tuin slimmer in te richten. Ook van overheidswege wordt samen met gemeenten en hoveniers gewerkt aan meer watervriendelijke tuinen. Minder stenen, meer groen, gebruik van een regenton, etc. zijn hiervan voorbeelden. Wil je een professioneel advies, klop dan eens aan bij een VHG-hovenier. Samen met hen kun je zorgen voor een groenere en gezondere leefomgeving.

De LEVENDE TUIN – Geniet van vogels/vlinders/bijen en vooral LEEF JE UIT!!

 

 

Tuin bekalken? – 4 redenen

Handje kalk

Handje kalk

Dahlia

Dahlia

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.

6 Comments on Levende Tuin

 1. RT @Tuinhappy: Wil je ook meer leven in je tuin? #tuinidee #tuinidee2017
  https://t.co/OVa3YcNWbN https://t.co/R1EIH7L0hl

 2. Kies ook voor een levende tuin vol vogels, vlinders, bijen en groen! Maakt je TuinHappy! #levendetuin #tuinhappy… https://t.co/BQxHKNunEW

 3. @pimlemmers @VitaleGroenStad @DierenLot of een #levendetuin aanleggen #vogels – #vlinders #bijen etc.:… https://t.co/4i5aUVezaz

Leave a comment

Your email address will not be published.


*