Milieuvriendelijk tuinieren – Boomschors

Tuinhappy.nl - lavendel Tuinhappy.nl - lavendel

Boomschors – tip voor milieuvriendelijk tuinieren

Tuinhappy - sierschors - 20 - 40 mmDe waterafvoer in veel tuinen is steeds vaker een probleem. Een stenen terras vangt geen water op. Als ieder zijn “steentje” bij zou dragen en een waterbuffertje in zijn tuin kan realiseren, helpt dit voor de algehele wateroverlast.

Boomschors b.v. is een half open verharding van doorlatend materiaal. Het vocht sijpelt door de schorsbrokjes heen de ondergrond in. Er blijven geen plassen staan en je hebt ook geen last van een groen of glibberig terras. Boomschors ziet er ook  natuurlijk en decoratief uit.

Een ander voordeel is dat de bodem minder snel uitdroogt. Ideaal dus voor paden en voor in de border.

 

 

Een levende tuin

Sierschors 20 – 40 mm

Minder steen, meer groen en natuurlijke materialen zorgen voor een tuin met bloemen, vogels en vlinders.
Je ruikt de bloemen, hoort de vogels en ziet de vlinders vliegen.
Wil je meer weten over een levende tuin, lees dan hier verder

Onderhoudsvrij

Tuinhappy - Sierschors 20-40 mmHeb je weinig tijd kies dan in plaats van stenen paden eens voor natuurlijke paden van sier- of dennenschors.
Op een schorspad heb je geen last van groene aanslag en ook onkruid krijgt geen kans. Weinig werk dus.
Sierschors  of Dennenschors is verkrijgbaar in div. fracties (10 – 20 mm, 20 – 40 mm.) en geeft een natuurlijke uitstraling. Strooi boomschors eens langs je gazon of maak een paadje door de border.

 

 

 

 

 

 

Meer tuintips, klik HIER

Wat vind je nog meer in dit tuinblog? Lees hier

Nat gras

Nat gras – toch maaien?

Penisetum - lampenpoetsergras

Siergrassen – mooiste najaarsbloeiers

Heideplant

Heideplanten – kleur in naseizoen

Lasagnebeplanting crocus

Lasagnebeplanting crocus

Hoe maak je een hortensiakrans

 

 

 

 

 

 

kastanjebeestjes

kastanjebeestjes

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.

4 Comments on Milieuvriendelijk tuinieren – Boomschors

 1. Hoi Elly,

  Ik heb een goedkope boomschors (Rindenmulch heet dat hier in Duitsland) in een paar borders en op de paden in mijn moestuin. Als mulch ben ik er heel tevreden over, want het maakt het veel moeilijker voor onkruiden om op te komen, en als ze daar toch in slagen kun je ze makkelijk uittrekken. Je moet wel een flinke laag erop doen, want anders werkt het niet. Ik ga uit van ongeveer 10 cm. En jaarlijks aanvullen, want het composteert, wat goed is voor de bodemstructuur.

  Maar die paden in de moestuin, dat vind ik bij nader inzien helemaal niet handig. Daar ben ik nu de boomschors weer aan het weghalen. Want de vogels spitten erin en verspreiden op die manier dagelijks mijn netjes aangehaakte mulch over mijn teeltbedden. Dus in de moestuin vind ik het geen succes, maar in de siertuin wel. Tijdelijk, want mijn streven is om alles begroeid te hebben, en dan heb ik geen mulch meer nodig 🙂

 2. Hallo Karen,
  Bedankt voor je reactie. Het klopt inderdaad dat je na verloop van tijd wel het schors weer moet aanvullen, het is dan ook een natuurproduct. Of het past in je moestuin hangt wel af van hoe je moestuin is ingericht, maar vogels vinden dit inderdaad ook leuk. En alles begroeid geeft inderdaad geen onkruid meer, maar dan heb je ook geen pad meer.
  Het idee was meer om toch een natuurlijk pad te houden, zonder bestrating, zonder groene aanslag en zonder onkruid.
  Groet,
  Elly.

 3. Ik was opzoek naar een leuke ondergrond om mijn paadje van steen te vervangen. Via deze blog kwam ik uit op boomschors en dit is misschien wel een goede vervanging van mijn stenen paadje. Plaats je de schors meteen op de grond of graaf je een paadje uit en strooi je de boomschors er dan in?

 4. Het schors kan direct op de grond worden gestrooid. Echter beter is een paadje uit te graven. Het schors blijft dan beter liggen en valt gelijk met de grond.
  Boomschors ziet er mooi natuurlijk uit en is heel goed voor de waterhuishouding. Regenwater sijpelt door het schors. Verder is het gemakkelijk aan te harken.
  Stuur ons gerust een foto als je een schorspad hebt gemaakt. Wij plaatsen deze dan op ons tuinblog. Succes!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*